Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om laddare
Was dela en smartphone, kamera och en bil? För att de ska fungera behöver de ett uppladdningsbart batteri. Hur du hittar rätt batteriladdare och vilka kriterier du ska se på när du köper, får du reda på i vår guide.
Laddare i korthet
Viktiga kriterier vid köp av laddare
Vårt praxistipp: Ladda litiumjonbatterier rätt
FAQ – vanliga frågor om laddare
Laddare i korthet
Det finns idag ett stort urval av många olika batteriladdare. Eftersom du har en bra överblick kan du vara väldigt sprakig. För att underlätta sökandet efter rätt modell för dina ändamål presenterar vi de viktigaste typerna av laddare.
En laddare för mobiltelefonen har förmodligen alla hem: Dessa kompakta väggkontaktladdare kan snabbt ladda smartphones, surfplattor och andra kompatibla enheter via mikro-USB eller USB-C. När du är praktiskt taget på resande fot, när inget eluttag finns i närheten, är det en powerbank som du kan använda för att ladda mobiltelefonen eller andra enheter. Det är ett kompakt batteri som fungerar när du är på resande fot som mobiltelefonladdare eller för andra mobila enheter. Aktuella mobiltelefoner kan dessutom förses med ström trådlöst med en induktionsladdare. USB-laddare möjliggör laddning av en eller flera enheter via USB-kabel. Det finns som kontakt-, bords- och inbyggnadsenheter. Dessutom finns speciella fordonsadaptrar som till exempel gör det möjligt att ladda en smartphone i bilen, om det inte finns någon USB-anslutning där.
Men urvalet är långt ifrån uttömt. Om du till exempel använder ett väggur med R3-batterier i ditt hem behöver du en så kallad stavbatteriladdare. Beroende på modell kan dessa enheter ladda batterier av olika storlek, till exempel R6 eller R3. Du behöver då bara en batteriladdare för alla ni-MH/ni-CD batterier som används i hushållet.
Många kameror har speciella batterier, för vilka det också finns speciella laddare, som ger en tillförlitlig och skonsam laddning av energicellen. Äldre produkter från Apple behöver också proprietära laddningsadapter. Det gäller till exempel enheter med 30-polig eller MagSafe-kontakt. Nyare modeller använder däremot USB-C-standarden och behöver inte nödvändigtvis någon Apple-laddare. Även för batteridrivna verktyg finns passande batteriladdare. Högklassiga maskiner innehåller i regel hållbara litiumjonbatterier som oftast kräver tillverkarspecifika laddningsstationer.
Glöm inte: Laddare för bil- och lastbilsbatterier och batteriladdningssystem. I fordon används vanligtvis blysyrabatterier som laddas med en krokodilklämmor. Blybatteri-rekonditionerare kan efter längre användning öka batteriets kapacitet igen genom att sulfatavlagringar lindras. Batterier som används vid sidan av fordon finns speciella laddare för blybatterier.
På samma sätt tenderar man att ha kompakta bränsleceller som kan ladda enheter som är anslutna via USB. Elen produceras med väte eller metanol. Extra miljövänliga är dessutom solcellsladdarna. De har ett stort integrerat batteri som matas med solenergi och som i laddat tillstånd kan försörja andra apparater med energi. En termoelektrisk generator skapar elektrisk energi baserat på den så kallade seebeck-effekten. Flera termoelektriska moduler monteras in i grundplattan. Med uppvärmning på grundplattan, och genom temperaturdifferensen till den övre liggande behållarn, som är fylld med vatten, skapas elektricitet. Sist men inte minst finns det olika universella laddnings- och urladdare och modellspecifika laddare. Dessutom finns i vår butik ett stort urval av tillbehör för laddare.
Viktiga kriterier vid köp av laddare
När du köper bilbatteriladdare eller batteriladdare finns det mycket att beakta. Laddare är vanligtvis inte kompatibla med varandra; en litiumjon-laddare kan till exempel inte ladda blysyrabatteri. Du behöver en batteriladdare som passar till de batterityper du använder. Dessutom måste man se till att laddningsströmmen är tillräcklig; detta gäller särskilt snabbladdare för mobiltelefoner. När det gäller laddare för stavbatterier bör man se till att den nödvändiga batteristorleken stöds och att det finns tillräckligt med laddningsplatser. Om slutenheter ska laddas med inbyggt batteri behöver du passande adapterkabel (mikro-USB, USB-C etc.) för att ansluta din surfplatta eller smartphone till laddaren. Speciellt för äldre enheter från Apple används egentillverkade kontakter. Även när det gäller funktionalitet finns det en del att ta hänsyn till: Mobila laddare bör till exempel vara robusta och skyddade mot stänkvatten, så att det inte blir en kortslutning på resan.
Nätkabeln ska vara så dimensionerad att laddaren kan användas på den avsedda platsen. Informera dig om det behövs speciella adaptrar för lastbilar eller personbilar. Laddare för modellbyggebatterier kan ha speciella extrafunktioner som statusdisplayer. Om du sätter värde på en lång livslängd för batteriladdaren och dina batterier, bör du använda den till en intelligent laddare. Till skillnad från enkla laddare övervakar dessa laddningsförloppet och slår automatiskt av för att förhindra överladdning av batterier. Dessutom har de intelligenta modellerna ofta batterifelsdetektering, en inbyggd LCD-display som informerar om laddningsstatus och laddningsström eller åtminstone en LED-indikering.
Vårt praxistipp: Ladda smartphonebatterier på rätt sätt
Mobiltelefonens laddningsstatus bör i idealfallet alltid ligga mellan 20 och 80 procent för att begränsa slitage. Även om litiumjonbatterier skonas från den fruktade minneseffekt, till skillnad från NiCd-batterier, har de ett begränsat antal laddningscykler. För att skydda batteriet bör du dessutom dra ur nätaggregatet efter att ha laddats.
FAQ – vanliga frågor om laddare
Was förstås med djupurladdning?
En djupurladdning innebär en urladdning som går utöver det förutsebara måttet för ett batteri och som faller mycket under batteriets märkspänning. Många aktuella apparater erbjuder visserligen skyddskopplingar, som säkerställer automatisk avstängning innan en djupurladdning sker, men inte alla. Den batteridrivna apparaten bör därför aldrig helt laddas ur. Speciellt litiumbatterier kan vara irreparabla att skada redan efter en djupurladdning. I princip gäller: Oavsett om det handlar om bly-, litiumjon-, NiCd- eller NiMH-batterier måste en djupurladdning undvikas.
Hur laddar ICH batterierna?
Rätt förvaring av ett batteri beror på typ. Oanvända litiumbatterier bör helst förvaras vid en laddningsstatus mellan 30 och 50 procent och på en så kall plats som möjligt. Livstiden är skadlig för höga temperaturer och lagring i fullladdat tillstånd. Även ni-MH- och NiCd-batterier bör lagras på en sval plats. Laddningsstalan får dock vara lägre, 30 till 40 procent är ideal. Tack vare den snabbare självurladdningen rekommenderas en längre lagringstid för att undvika djupurladdning. Blyackumulatorer bör dock alltid vara fulladdade. Även i detta fall sker en kontinuerlig självurladdning was/na, vilket kräver tillfällig laddning vid långvarig lagring.