Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om elinstallationer:
Framtidsorienterad elutrustning för varje byggnad
Elinstallation: Installation av elektriska anläggningar inom det kommersiella eller privata området. Bakom elektriska system finns mycket mer än att se med blotta ögat. Elinstallationen omfattar bland annat huskontakter, proppskåp, fördelare och underfördelare, strömkretsar, strömbrytare, vägguttag, skyddsanordningar och lampor. Utan passande elektrisk infrastruktur är en bekväm, användningssvänlig och energieffektiv drift av en byggnad inte möjlig.
Elektriska anläggningar i kommersiella och offentliga byggnader samt i bostäder fungerar oftast i årtionden. Därför måste elinstallationen vara väl dimensionerad, högkvalitativ och väl säkrad. Ledningsläggning och montering av elektriska apparater räknas också som elinstallationer. Många av komponenterna monteras dolt. Det kan vara fördelaktigt ur säkerhetssynpunkt och ger dig många möjligheter att utforma såväl utrymme som installation.
-
Varför är en bra elinstallation så viktig?
-
Hur fungerar en elinstallation?
-
Vad bör man i princip beakta vid elinstallationer?
-
Vad hör allt till elinstallationen?
-
Du väljer lämpligt elektroinstallationsmaterial
-
Vem får lägga ut, ändra eller reparera elinstallationer?
Varför är en bra elinstallation så viktig?
Elinstallationen ger en tillförlitlig och säker strömförsörjning i dina lokaler, till exempel för användning av elektrisk belysning, värme-, kyla- och ventilationsteknik, maskiner och tekniska anläggningar. En korrekt utförd elinstallation är en förutsättning för en säker, bekväm, energieffektiv, ekonomisk och framtidsorienterad användning av byggnader. En bra elinstallation ser till att det finns tillräckligt med manöverställen och uttag i ditt rum. Den förebygger även olyckor med apparater och maskiner på grund av ledningar och förhindrar blixt- och överspänningsskador, bränder och elolyckor.
Moderna kommunikationsanordningar och nya digitala applikationer ställer särskilt höga krav på elinstallationen. Just när du bygger en elektrisk anläggning eller moderniserar en befintlig installation i byggnader bör du se till att din elinstallation är anpassad till ditt behov och tillräckligt dimensionerad. Detta omfattar en säker och ur effektivitetssynpunkt optimerad elektroteknisk utrustning med inriktning på framtida Smart Home- och Smart Building-applikationer. Här kan du även ta hänsyn till eventuella användningsändringar av rum.
I vår butik får du alla komponenter som du behöver för dina elinstallationer från en kvalificerad hand. De erbjudna installationsmaterialen och innovativa drivmedel av kända märken uppfyller föreskrivna standarder och höga kvalitetskrav. De passar lika bra för nya elinstallationer eller utbyggnad av elektriska anläggningar som för kontroll, reparation och översyn av elinstallationer.
Hur fungerar en elinstallation?
Elinstallationer rör sig vanligtvis inom området upp till 1.000 V växelspänning och upp till 1.500 V likspänning. Den elektriska installationen sträcker sig från den centrala byggnadsanslutningen via kabelvägar till huvud- och underfördelare, automatsäkringar, mellanuttag och strömbrytare till uttag, lampor, fast installerade elektriska apparater och maskiner.
Det finns flera varianter vid genomförande av elinstallationer. Vid en huvudsakligen central elinstallation kombineras så många komponenter som möjligt i distributionsområdet. Fördelen med denna variant är en hög komponentkoncentration och därmed en enkel kontroll och underhåll av anläggningen. Vid decentraliserad elinstallation monteras modulerna i närheten av respektive förbrukare. Detta ger en bättre översikt över anläggningen.
Elinstallationer kan installeras i vägg eller i puts. För industri och produktionsanläggningar erbjuder en kostnadsbesparande och servicevänlig utanpåliggande installation. Vid yrkesmässig användning, till exempel på kontor, butiker och uppehållsrum samt i hemmet är tack vare de optiska fördelarna infälld montering mycket vanlig.
Vad bör man i princip beakta vid elinstallationer?
För normerade utförande av installationsarbeten i elektriska områden behöver du ett stort antal olika anslutnings- och säkringskomponenter, monteringsmaterial, brytare och uttag. Överensstämmelse med VDE-bestämmelser och din-standarder vid produktval, installation och montering säkerställer kvalitet, säkerhet och brandskydd vid elinstallationer.
Det finns många normer, regler, förordningar och lagar för att bygga och driva elektriska anläggningar. Serien VDE din 100 samt standard din 18015 innehåller viktiga principriktlinjer. För varje elsystem ska dokumentation finnas eller byggas upp. Den beskriver anläggningens skick och överlämnas till verksamhetsutövaren som en del av godkännandet.
Vad hör allt till elinstallationen?
Valet och sammansättningen av rätt material, utrustning och verktyg är en förutsättning för en tillförlitlig elinstallation i byggnader. Se vid inköp av komponenter för ditt projekt till de produktegenskaper som passar dina tekniska krav.
Strömkabel
Strömkabel samman flera, isolerade ledare. De används för ordnad transport av el både inom och utanför byggnader. Anslut kabelfördelaren, strömuttag samt anslutningarna och upprättar anslutningar till elektriska anläggningar och förbrukare.
Färgerna på elströmledningstrådar följer en giltig reglering i hela Europa och avslöjar deras funktion. Därför är det brunt eller svart mantlat i lågspänningsnät av ytterledaren eller fasen som strömförande tråd. Den neutrala ledaren eller nollledaren utmärker ett blått eller grått hölje. Jordningen som skyddsledare för kontakt, som kan användas, är en gröngul mantel.
Strömkablar och anslutningskablar finns som metervara och i förkonfigurerade längder. Ytterligare varianter hittar du på kabel- och ledningar. Anslutning till apparater och fördelare sker i skruvad, lödd eller anslutningsbar utförande. För temporära anslutningar och för att överbrygga stora avstånd mellan vägguttag och elektrisk utrustning finns det kabeltrummor med kablar i olika längd. Förlängningskabel överbryggar kortare avstånd
Kabelskåp
Fördelningcentral eller fördelardosa är kärnan i strömfördelningen i din byggnad och i den elektriska husinstallationen. Härifrån transporteras den elektriska strömmen via säkringar, anordningar för överspänningsskydd och Fi-skyddsbrytare genom elektriska ledningar. Skåpet kan ta emot elmätare, mätare, spänningsvakt, gateways, nätverksmoduler och automatsäkringar. Du kan välja mellan skåp i struktur-, utanpåliggande-, infälld- eller hålväggsutförande.
Modern fördelarcentral-teknik säkerställer en enhetlig, problemfri och effektiv ström- och signaltransport. På grund av den pågående digitaliseringen och nya metoder för energiutvinning drar allt mer modern teknik in i fördelarskåpet. Så stöder du distributionen i hemmet av Smart Home-komponenter och intelligent byggnadsteknik, solcellsanläggningar, värmepumpar, blockvärmeverk, energilagring och laddningsstationer för elbilar. Planerar du redan från början tillräckligt med utrymme i distributionsskåp för framtida applikationer.
Installationsmaterial
Om du bygger ett hus, renoverar en byggnad eller gör anpassningar till befintliga elinstallationer, behöver du rätt installationsmaterial. Den omfattar alla elektriska komponenter som du behöver för distribution av elektrisk ström och anslutning av förbrukare. Här hittar du till exempel installationsdosor, anslutningsklämmor, nätenhet, nätverkskopplingar, brytare, dimmer, tejp och andra installationstillbehör.
Åskskydd & jordning
I varje byggnad finns enligt din VDE 0100 del 401 en potentialutjämning. Den skyddar mot elektriska stötar. Dessutom leder blixtskyddssystem och jordanläggningar blixtströmmen målinriktat till jorden och minimerar blixtrelaterade potentialskillnader. De bidrar därmed i hög grad till byggnaders säkerhet och till brandskyddet. Genom att avleda blixtströmmarna via en fångstanordning till jordningssystemet samtidigt som potentialutjämningen förhindras överbelastning och farlig gnistflygning.
Porttelefoner, ringklockor och gonggonger
Signal-, ringnings- och porttelefoner samt ringklockor och gonggonger meddelar besökare före dörren med hjälp av ringsignal, melodi, siren, signalhorn eller ljusimpulser. På så sätt vet du och dina medarbetare eller familjemedlemmar alltid när någon står framför dörren, begär tillträde eller behöver hjälp.
Infällda gonggonger och ringklockor för infälld montering passar in i omgivningen utan problem. Trådlösa gonggong och ring ger dig fullständig rörelsefrihet och är särskilt lämplig för installation i efterhand utan kabeldragning. Intercom finns som komplett paket eller i form av enskilda komponenter för individuell konfiguration.
Trefasström
Trefastekniken arbetar med 400 volt och används för att driva kraftfulla elektriska maskiner, till exempel hissar, byggmaskiner och elektriska fordon. De vanligaste CEE-kontakterna, CEE-adapter och CEE-strömfördelare för trefasström. CEE-fördelare är också utrustad med dessa kontakter.
Strömbrytare & uttag
Eluttag och strömbrytare är oumbärliga för bekväm användning av byggnader, belysning och maskiner. De utgör en viktig del av den tekniska byggnadsutrustningen och ingår i de komponenter som vanligtvis är synliga i elinstallationen. Därför är designen på uttag och brytare så viktig. Genom att anpassa form, färg och material kan rum förbättras. Därför finns det otaliga strömställarserier från klassisk till modern och retrokänsla.
Brytarprogrammen från kända tillverkare som Berker, Busch-Jaeger, Gira, Jung, kopp, Merten, PEHA, REV och Siemens erbjuder passande varianter för varje stil och konfiguration. Tillverkarövergripande centralinsatser och kompatibiliteten hos vissa Smart Home-ställdon med hjälp av populära strömställarserier ger dig utrymme för elektrisk utrustning.
Uttag, brytare och dimmer finns för monteringsmöjligheterna utanpåliggande, infälld, vägg, golv, tak, montering och bord. Speciella uttag finns för anslutning av ugnar och ugnar. För utomhusbruk finns upp till IP68 (helt vattentät) skyddade moduler.
Du väljer lämpligt elektroinstallationsmaterial
När det gäller inköp av elinstallationsmaterial är det viktigt att planera framåt. Satsa på installationsmaterial av hög kvalitet som är lätt och tidsbesparande att montera. Komponenterna ska under alla omständigheter uppfylla de säkerhetskrav, krav och lagstadgade krav som ställs av tillverkarna av utrustning.
Vid anpassning till befintliga installationer eller reparationer inom elektrik håller du helt enkelt fast vid de komponenter du vill byta ut. De nya delarna bör ha samma eller bättre tekniska egenskaper som de befintliga delarna. Var noga med respektive användningsområde. För våtrum, områden med höga temperaturer eller riskzoner finns speciella elinstallationsprodukter. Informationen i produktbeskrivningen och i databladen som är länkade till många produkter ger information om lämpliga användningsområden och hjälper dig att välja produkt.
Om den befintliga anläggningen huvudsakligen består av komponenter från ett visst märke, är det tillrådligt att välja reservdelar till märket i fråga. För synliga komponenter som strömbrytare och vägguttag bör du av optiska skäl utnyttja samma serie.
Inom ramen för en större elinstallation behöver du ofta många olika elinstallationsmaterial och verktyg. Skapa en materialplan där du registrerar alla relevanta komponenter, kablar och kopplingsmaterial. Planen underlättar produktsammanställningen, sparar tid vid upphandling av delar och möjliggör dessutom en snabb delkontroll.
Vem får lägga ut, ändra eller reparera elinstallationer?
Enligt befintliga lagar och förordningar är det endast tillåtet för auktoriserade elektriker att installera elektriska installationer eller att utföra reparationer eller ändringar i befintliga elinstallationer och elinstallationer. Avsnitt 5.2 i din VDE 1000-10 beskriver nödvändiga kvalifikationer för detta.