Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om grafikkort
Was är ett grafikkort?
Varför behöver man ett grafikkort?
AMD v NVIDIA, interna och externa - typer av grafikkort
Kriterier för grafikkort - vad beror det på?
Vårt praxistipp: Mer prestanda från grafikkakan
FAQ - vanliga frågor om grafikkort
Sammanfattning: Så köper du rätt grafikkort
Was är ett grafikkort?
Ett grafikkort är en maskinvarukomponent som fungerar som en separat datacentral för grafikdata på en stationär eller bärbar dator. Moderna grafikkort har en egen processor (GPU) och arbetsminne i olika prestanda- och motsvarande olika prisklasser. Olika kretsuppsättningar (de mest kända kommer från AMD och NVIDIA) stöder olika tekniker. Tack vare inbyggt grafikkort är det möjligt att titta på video i HD-kvalitet på en stationär eller bärbar dator, visa krävande grafik för professionell CAD-programvara (CAD står för datoraided design) och spela spel utan att hacka. Beroende på modell finns olika anslutningar (t.ex. HDMI eller DVI) för anslutning till bildskärmar och annan kringutrustning.
Varför behöver man ett grafikkort?
Grafikkortets GPU (Graphics Processing Unit) uppfyller i grunden en liknande uppgift som datorns CPU (Central Processing Unit), men är speciellt utvecklad för visning av grafik och är därför bättre lämpad för detta. Det hänger samman med GPU:ns arkitektur. Den består av många räkneenheter (Cores eller sub-Cores) som alla arbetar med att lösa relativt enkla uppgifter, t.ex. visa geometriska former. Om man skapar ett grafiskt dataspel måste datorn lösa många av dessa ”enkla uppgifter”. Det är därför ideal att skapa grafikprocessorn hos ett grafikkort, eftersom många Cores kan göra mycket. En processor – datorens centrala processorenhet – är också i hög grad förenklad och mer inriktad på ”viktigare” verksamheter som systemtillämpningar. Den består av färre kores, men är lämplig för mer komplexa, linjära uppgifter. Om de få befintliga Cores fick i uppdrag att bearbeta högupplösta grafiska tillämpningar skulle arbetsflödet komma att minska, eftersom de visserligen enkla men ändå väldigt många uppgifterna (såsom bearbetning och framställning av många geometriska former) skulle bromsa andra arbetsprocesser. Resultat: En ryckig visning av applikationen och en allmän avmattning i datorn. Grafikprocessorn på grafikkortet tar bort uppgifterna från datorns CPU och leder därmed till att datorn eller laptopen generellt går snabbare och smidigare och dessutom till att det grafiska innehåll som ska visas (som ett datorspel, video eller bildbehandlingsprogram) visas optimalt och utan dröjsmål.
En liten metafor för att visa skillnaden mellan GPU och CPU: En GPU är som ett rum med 1000 matematikstudenter, en CPU är som ett rum med 10 Albert Einstein. Studenterna kan utan problem lösa enkla geometriska uppgifter, många av dem eftersom det finns många studenter. Även om de teoretiskt sett skulle kunna ta itu med detta, så är de mer komplicerade problemen och bör inte tas med i räkningen för något sådant.
Förklaringen visar också: Ett grafikkort är inte nödvändigtvis nödvändigt för att använda en dator. Den som bara använder enkla kontorsapplikationer, vill skicka e-post eller handla online har i regel rätt utan grafikkort. Så snart tillämpningarna blir mer komplexa och framför allt mer grafikbelastande, rekommenderas det dock starkt att använda ett grafikkort, eftersom datoreffekten annars blir lidande och det kanske inte är möjligt att använda vissa program (t.ex. spel). Eftersom även grundläggande datorprogram i grafiskt hänseende är betydligt mer komplexa än tidigare, är många datorer utrustade med en inbyggd ”grafikenhet” på moderkortet. Den som köper ett nytt dataspel med avancerad grafik eller annan programvara bör dock alltid i förväg kontrollera minimisystemkraven för att se till att den egna datorn är tillräckligt kraftfull för detta. Det gäller inte bara för CPU/GPU, utan naturligtvis även för andra specifikationer som RAM-minne (RAM), hårddiskutrymme och operativsystem.
AMD vs. NVIDIA, interna och externa - typer av grafikkort
AMD och NVIDIA är de stora platshirarna på grafikkortsmarknaden, was er inte. Vilken leverantör som har de bättre produkterna i portföljen är i vissa avseenden en trosfråga, som till exempel frågan om det bästa operativsystemet splittrar känslorna. Allmänt kan man säga att GeForce-serien från NVIDIA i HighEnd-segment (nyckelord: 4K Gaming) klipper bättre was predidå det gäller prestanda, medan båda leverantörerna i breda mittensegmentet och på låga segment ligger relativt likalangande, där Radeon-serien från AMD ibland ger bättre pris-/prestandaförhållande. Men som alltid gäller: Titta på Specs på de enskilda produkterna och utvärdera vilka grafikkort som är bäst lämpade för dina personliga behov. Marknaden är konkurrensutsatt och producerar ständigt nya produkter.
I vår e-butik hittar du följande kategorier av grafikkort:
Externa grafikkort
Dessa varianter passar om du till exempel vill uppgradera en bärbar dator eller färdig dator (allt-i-ett). Till skillnad från persondatorer som är sammanställda kan sådana datorer i regel inte öppnas utan vidare och utökas med interna komponenter. Externa grafikkort kopplas mellan bildskärm och dator och oftast ansluts via USB till datorn och via vanliga skärmanslutningar som HDMI, VGA eller DVI till bildskärmen. Obs: Ibland utvidgas begreppet externa grafikkort och omfattar alla grafikkort som kan uppgraderas. Alltså allt, endast inga redan inbyggda grafikkort (även: Inbyggt grafikkort). Även varianter som kan installeras internt faller då under beteckningen.
Grafikkort med AMD-kretsuppsättning
AMD är, förutom NVIDIA, en av de mest kända grafikkortsoperatörerna. I vår e-butik hittar vi grafikkort med AMD-kretsuppsättning i olika effekt- och prisklasser. Av den prisvärda Radeon HD-serien som passar för äldre datorer och spel, upp till moderna serier som Radeon R9 och RX finns till hands. Högkvalitativa varianter som RX-grafikkort gör att du kan zooma skakfritt även de senaste spelblockeringarna, spännande spelplatser och en frustfri spelupplevelse med snabb 60 FPS.
Grafikkort med NVIDIA-chipsats
Dessutom erbjuder vi naturligtvis ett brett urval av grafikkort med NVIDIA-chipsats. Till detta hör varianter av RTX-serien, som är utrustade med så kallad Raytracing-teknik. Genom att simulera ljusbeteendet, även i grafiskt mycket komplexa spel, kan du göra redering i realtid med imponerande bildkvalitet. Även grafikkort av typ GTX är utformade för att optimera spelandet och stöder många tekniker som DirectX och PhysX. GeForce GT lämpar sig för användning av multimedia-innehåll.
Grafikkort till stationära datorer
Workstation-grafikkort är, namnet antyder redan, avsedda för användning i professionella sammanhang - just på arbetsstationer, till exempel för yrkesmässig användning av CAD-program. Även på detta område finns modeller med kretsuppsättningar från olika leverantörer, NVIDIA och Matrox. Det handlar i regel om mycket kraftfulla grafikkort, dessutom drar kunder oftast nytta av en särskilt bra support, eftersom en smidig drift är nödvändig just vid professionell användning.
Kriterier för grafikkort - vad beror det på?
Om du själv vill sätta samman maskinvarukomponenter för din nya dator eller uppgradera ditt nuvarande system med ett nytt grafikkort, kan du göra det av en viss anledning, nämligen för att spela ett visst spel, använda ett visst program eller helt enkelt förbättra datorns allmänna prestanda. Har du ett speciellt program framför ögonen, titta på systemkraven för detta och välj ett passande grafikkort. Generellt gäller: Det rekommenderas att du väljer ett grafikkort av den aktuella generationen, eftersom du då kan vara ganska säker på att du kommer ut ett tag med det och att du kan stödja ny teknik. Nedan följer en översikt över de viktigaste kriterierna och specifikationerna som du bör ta hänsyn till vid urvalet:
Användningsområden
Användningsområdet för grafikkort är ännu viktigare än för andra maskinvarukomponenter. Medan proffs-användare av CAD-program erbjuder speciellt utformade Workstation-grafikkort, bör spelare använda sig av kraftfulla Gaming-grafikkort från NVIDIA eller AMD, som uppfyller spelens systemkrav - helst en variant av den nuvarande generationen för att även vara väl positionerade ett år senare. Den som bara vill titta på video och annat multimedieinnehåll med hög upplösning har en prisvärd modell som passar bra, men behöver inte nödvändigtvis vara den senaste och dyraste varianten.
Tillräckligt RAM för snabba processer och korta laddningstider
- Ram: Generation GDDR4 upp till GDDR6. GDDR står för Graphics Double data Rate och är den vanliga minnesvarianten av moderna grafikkort; en högre siffra innebär enklare uttryckt en bättre prestanda genom högre minnesflöde. För högre krav rekommenderas GDDR5-uppåt. Om du snubblar över termen VRAM eller video-RAM: Förkortningen står för Video Random Access Memory och var standard för grafikminnen framför GDDR.
- Kapacitet hos arbetsminnet: Rekommenderas minst 6 eller 8 GB för smidiga multimedial- och spelupplevelser, idag finns även modeller med 11 GB eller mer.
- Bandbredd: För snabb dataöverföring från GPU till GRAM, t.ex. 336.5 GB/s.
- Gränssnittbredd eller minnesanslutning: T.ex. 256 bitar
En passande funktionalitet
- Typ av kylning: Aktiv (genom en fläkt), passiv (genom spillvärme), vattenkylning (särskilt tyst)
- Effekt: Bastaktning och boost-takt
- Overclocked (OC) för extrem prestanda: Overclocked betyder ”överklockat”, vilket innebär att hårdvara (i detta fall grafikkortet) används med en högre effekt än vad som i själva verket är tänkt att användas av tillverkaren för att uppnå högre prestanda. Om tillverkaren själv betecknar sin produkt som overclocked, innebär detta i regel att komponenterna klarar de högre krav som är förknippade med den och inte förlorar sin rätt till garanti genom övertaktning. Det finns (ibland till och med gratis) program för överklockning för att göra ändringar.
Lämpliga anslutningar för bildskärm och PC-hårdvara
- Anslutningar för bildskärmen: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort
- Buss för grafikkort: PCI-gränssnitt (som PCIe x8, PCIe x16, PCI Express) för en snabb dataöverföring
- Effektförbrukning: Måste stödjas av nätenheten, t.ex. 250 W.
Vårt praxistipp: Få ut mer prestanda från grafikkortet
GPU:ns effekt, uttryckt i MHz, bestämmer väsentligt effekten, alltså hur flytande till exempel ett dataspel kan zoomas. Den anger så att säga hastigheten på grafikchipet. En underliggande tillgång, ca 1515 MHz, anges på tillverkarens webbplats och kan innehålla ett (kortsiktigt) boost-värde, cirka 1740 MHz. Hur hög hastighet vid spel eller vid användning av andra program verkligen går, beror dock på olika faktorer. Grafikkortet värms till exempel upp via en definierad gräns, kommer en begränsning av klockslaget, för att undvika överhettning. Nu finns det ytterligare ett sätt att hålla temperaturen lägre, nämligen genom att justera spänningen under standardvärdet. Denna process kallas undervolting - en metod som bland annat används på bärbara datorer för att förlänga batteritiden. För att säkerställa att grafikkortets prestanda inte faller av vid lägre spänningstillförsel, är det viktigt att testa och kontrollera inställningarna, upp till vilket spänningsvärde klockfrekvensen förblir hög och programmet är stabilt. Ytterligare en positiv sidoeffekt av undervolting: Strömförbrukningen sjunker. Detta är en av fördelarna jämfört med den ovan nämnda överklockningen, där takten kommer att öka. För att få full tillgång till grafikkortsinställningarna finns det idag till och med en mycket gratis lättanvänd programvara, som gör att du kan ändra och kontrollera många värden. Observera: Om du avviker från de värden som rekommenderas av tillverkaren kan det leda till att garantin upphör.
FAQ - vanliga frågor om grafikkort
Vilka grafikkort stöder 4K?
För överföring av 4K UHD-grafik till skärmen behövs HDMI 2.0 eller DisplayPort 1.2. Särskild vikt måste läggas vid dessa anslutningar på grafikkortet. Det är också viktigt med bildhastigheter eller bildfrekvens som anges i FPS (frames per second). Ju högre hastigheten, desto mer flytande visas videon. För att titta på filmer finns det minst 24 eller 30 FPS, för hackfritt spel på datorn bör 60 FPS uppnås. Vilken bildhastighet som är möjlig beror på GPU:ns prestanda, därför har valet av grafikkort påverkan på den nåbara FPS:en. Det finns dock fler faktorer som spelar in, till exempel datorns processor. Dessutom måste den maximala upplösningen på bildskärmen ge en visning av 4K.
Hur byter man ett grafikkort?
När platsen för grafikkortet är hittad och måtten passar, kan inmonteringen av grafikkortet börja. Därvid löses först alla komponenter från det gamla grafikkortet och det nya grafikkortet upp, skruvas fast och ansluts igen. Viktigt: När du är på insidan av datorn, stänger du helt enkelt av strömförsörjningen och ser till att komponenterna skyddas för att förhindra att hårdvaran skadas. De nödvändiga drivrutinerna medföljer i regel eller kan laddas ner online. Viktigt är att grafikkortet kan ventileras tillräckligt och att den varma frånluften inte är direkt riktad mot annan maskinvara.
Was kostar ett grafikkort?
Priset på ett grafikkort beror i första hand på dess prestanda. Beroende på storleken på det inbyggda minnet och tekniken som stöds av chipsatsen kan priset variera kraftigt. Prisvärda varianter som lämpar sig för kontorstillämpningar och mindre krävande medialt innehåll finns för priser på den låga tresiffriga nivån, medan avancerade grafikkort sträcker sig upp till de höga tresiffriga till fyrsiffriga nivån.
Sammanfattning: Så köper du rätt grafikkort
För det första bör det före köpet klargöras vilket syfte grafikkortet ska uppfylla. Beroende på om den i första hand ska stödja spel, multimedia eller ett enkelt kontor, behövs olika tekniker och specifikationer, eller så behövs det inte.
För bästa möjliga spelupplevelse bör du alltid ta hänsyn till den aktuella generationen av maskinvara. Efterfrågan på datorteknik växer ständigt, eftersom spel och andra tillämpningar blir alltmer komplexa. Många tillverkare av spelutrustning utfärdar rekommendationer för hårdvara. Tänk på respektive systemkrav när du har kastat ett öga på ett visst spel som du vill spela på din dator.
Speciella krav som 4K-spel eller filmnjutning i biokvalitet kräver inte bara tillräckligt kraftfull maskinvara, utan även lämpliga anslutningar måste finnas. Kontrollera att grafikkortet som du planerar kan monteras i datorn eller passande anslutningspunkter för skärmar.
När alla tekniska förutsättningar är uppfyllda och grafikkortet är lämpligt för inbyggnad, kan du välja mellan olika personliga preferenser. Det rekommenderas i princip att man väljer ett grafikkort som sannolikt kommer att ge tillräcklig prestanda under de kommande åren. I likhet med andra datorkomponenter kommer grafikkorten oundvikligen att bli ”på åren” och bör ersättas för att kunna visa moderna spel, multimedieinnehåll och andra tillämpningar.