Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Mer information om moderkort för stationär dator
Moderkortet är så att säga kärnan i en dator. Det handlar om moderkortet i datorn, där centrala element monteras genom stickning eller lödning. Vilka typer av moderkort det finns, vilka komponenter som finns på plats och was att beakta vid köpet, får du reda på i vår guide.
Was main?
Moderkortets funktioner
Typ av moderkort
Kriterier för moderkort - vad beror det på?
Vår praxistipp: Varning, kortslutningsrisk!
FAQ - vanliga frågor om moderkort
Was main?
Moderkortet, även kallat moderkortet, är moderkortet för en dator. Det innebär att viktiga komponenter, som är väsentliga för datorns funktionalitet, kan monteras på datorn. Om du köper en färdig PC, ingår moderkortet. Vilken typ eller modell det handlar om är viktigt för att kunna bedöma i vilken utsträckning datorn uppfyller dina krav och vilka möjligheter det finns att uppgradera den i efterhand. Bygg ihop din dator själv, hör moderkortet till de oumbärliga enskilda komponenter som du måste skapa. Vid valet gäller det att se till att formatet på kretskortet passar din enhet, alltså kan inrymmas i höljet. Dessutom bör du redan från början ta hänsyn till att senare tillägg, som kanske är intressanta för dig, kan genomföras med moderkortet. Det gäller kortplatserna och anslutningsmöjligheterna för kretskortet.
I vår e-butik kan du välja mellan en rad olika moderkort för privat och professionell användning. Vad du behöver tänka på när du köper och vilka typer av datormoderkort som finns hos oss, får du reda på i det följande.
Moderkortets funktioner
På moderkortet sitter processorsockeln , alltså kortplatsen för den centrala datorenheten, CPU ( Central Processing Unit). Typen av processor är en viktig aspekt när det gäller datorernas prestanda. Om en uppgradering ska göras eller om ett byte på grund av ett fel är nödvändigt, kan processorn enkelt bytas ut när den är monterad på en sockel på moderkortet. Dessutom finns bland annat chipsats, kortplatser för RAM (RAM-minne), kortplatser för instickskort (PCI, PCI Express, till exempel för att utrusta datorn med ett grafikkort) och olika anslutningar som möjliggör anslutning av kringutrustning.
Typ av moderkort
Vårt utbud av moderkort för datorer är omfattande och passar nästan alla modeller. Du kan sortera sortimentet efter bland annat tillverkaren eller varumärket, efter den befintliga CPU-sockeln och efter användningsområde för att snabbt få en översikt över lämpliga produkter. Beroende på typen av CPU-sockel kan bland annat följande board-kategorier uppstå:
1151 och 1151v2
Modeller från dessa kategorier har en CPU-sockel 1151 (som infördes 2015) som är lämplig för processorer från Intel, särskilt processorer med en mikroarkitektur för generationskylake, Kaby Lake och coffee Lake. Moderkort 1151v2 har en sockel i serien 300, som har en ändrad koppling och passar för Intel Coreder 8:e och 9:e Generationen. Moderkorten 1151 har en sockel i serien 100 eller 200 för 6:e och 7:e Generationen.
Intel 2066
CPU-sockeln 2066 infördes 2017 och är lämpad för Intel-processorer med Kaby-Lake- och Skylake-mikroarkitektur. Moderkort Intel 2066 används bland annat för speldatorer.
AM4
Denna sockel från AMD stöder D4-minne, was en högre effekt och därmed högre överföringshastighet. Den har plats för en CPU eller APU (Accelerated Processing Unit, tyska: Accelererad bearbetningsenhet) och kan användas på moderkort för datorer med prestanda- och prisklasser; även i avancerade datorer kan AM4-moderkort användas.
Dessutom finns det separata moderkort-kategorier vad gäller formfaktor för kretskortet:
ATX och Micro ATX
ATX (Advanced Technology Extended) är en vanlig formfaktor för moderkort i stationära datorer som infördes av Intel redan 1996 och fortfarande är vanligt förekommande. ATX-kort har en storlek på 305 x 244 mm, Micro-ATX-moderkort mäter 244 x 244 mm. Många datorchassin har plats för olika stora varianter.
Mini-ITX
Särskilt lämplig för mycket kompakta chassiformer är de små Mini-ITX-moderkorten med en storlek på 170 x 170 mm. Trots sina små mått kan dessa kort vara monterade i kraftfulla datorer, eftersom datorns prestanda inte beror på storleken på moderkortet, utan på komponentutrustningen och det är möjligt att använda HighEnd-processorer på Mini-ITX-modeller.
FM2+
Även här är det en processorsockel från AMD som har använts sedan 2013 och som stöder olika processorer, till exempel modeller från Kaveri-serien med Steamullers mikroarkitektur. Moderkort med FM2+ -sockel är snarare förortade till lågpris-segment.
TR4
Moderkort med TR4-sockel från AMD är lämpliga för processorer i serien Threadripper, som finns inom HighEnd-området. Detta moderkort är konstruerat för höga krav, särskilt för spel.
Server-moderkort
En server är när allt kommer omkring en dator som, i likhet med alla andra datorer i stationära datorer, behöver ett moderkort. Server-moderkort är anpassat till de särskilda krav som ställs på servern. Exempelvis finns en sockel som är lämplig för serverprocessorer. Hög arbetshastighet, stort arbetsminne, passande gränssnitt för anslutning av andra datorer och en hög tillförlitlighet vid kontinuerlig drift är viktigt för servrar, medan till exempel grafikprestandan inte spelar någon roll, därför behövs ingen kortplats för grafikkort.
Kriterier för moderkort - vad beror det på?
Om du köper ett moderkort, eftersom din gamla är trasig eller vill sätta ihop en ny dator, så får du naturligtvis inte bara ett kretskort – det skulle med tanke på priserna upp till det höga tresiffriga området också vara ganska förvånande. I stället får du ett moderkort som delvis redan är utrustat och som du vid behov kan utrusta med ytterligare maskinvarukomponenter. Datorns användningsområde är mycket viktigt för att välja moderkort, alltså om det till exempel handlar om en ren arbetdator till e-posthörn och för textbearbetning eller en speldator där du vill spela avancerade spel eller använda annat multimediainnehåll.
Viktiga kriterier är den befintliga CPU-sockeln eftersom processorn har en väsentlig inverkan på arbetshastigheten och prestandan hos datorn, den inbyggda kretsuppsättningen, eventuellt redan integrerade grafikkort och stöd för modern teknik för att accelerera datorn (t.ex. DDR4-support eller högre). Det är också viktigt att se till att det finns anslutningsmöjligheter för ytterligare interna komponenter, kort och externa enheter. Det bör till exempel finnas tillräckligt många USB-gränssnitt (bäst USB 3), LAN- och WLAN-gränssnitt, ljudanslutningar, anslutningar för skärmar, t.ex. HDMI och/eller DVI, och SATA- och M.2-gränssnitt för anslutning av hårddiskar.
Vår praxistipp: Varning, kortslutningsrisk!
I princip är det inte svårt att montera ett moderkort i datorn, men det gäller att vara försiktig, eftersom det är känslig elektronik som lätt skadas vid felaktig användning. Det är mycket bra - inte bara vid moderkortsmontering, utan egentligen alltid när man är på insidan av datorn - att vidta åtgärder för ESD-skydd, alltså att till exempel använda ett jordningsband för att förhindra elektrostatiska urladdningar. Det är också viktigt att se till att moderkortet inte ligger direkt på chassit eller har kontakt med det, eftersom annars kortslutningar uppstår och kylningen kan hindras. Praktiskt är distansstycke som ofta ingår i leveransen.
FAQ - vanliga frågor om moderkort
Vilken CPU-sockel har ICH?
Om du vill använda en ny processor är det viktigt att veta vilken processorsockel som finns på ditt moderkort. Därför är det viktigt att veta vilket moderkort du har. För att ta reda på detta finns det (delvis gratis) analysprogramvara. När du känner till modellen kan du snabbt via en snabb sökning online (till exempel på tillverkarens hemsida) få reda på vilken sockel som finns hos dig och vilka processorer den passar till.
Datorn startar inte, was har ICH gjort fel när du installerar moderkortet?
Till att börja med klassikern: Garanteras strömförsörjningen? Man glömmer gärna att flytta strömbrytaren igen efter utfört arbete. Om det inte beror på detta, måste du kontrollera om moderkortet är korrekt inbyggt, alltså om till exempel ATX-kontakten är ansluten, så att kretskortet kan förses med ström. Observera: Innan du öppnar höljet och skapar dig den inre datorn, ställer du alltid in strömförsörjningen.
Was chipsetet
En kretsuppsättning består av flera sammansatta kretsar som utför vissa uppgifter. PC-chipsetet är något som är precis som vridpunkten på kretskortet, eftersom den förbinder de inbyggda PC-komponenterna och så att säga ger en smidig kommunikation av alla element. Vilken kretsuppsättning som är installerad anger delvis vilka ytterligare komponenter som kan användas och vilken teknik som stöds, därför är det viktigt att se till att det finns ett val av moderkort. Dessutom har chipsatsen stor inverkan på datorns prestanda, eftersom den styr samspelet mellan processor, RAM och andra element.