Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om spänningsregulatorer
Was är en spänningsregulator?
Vilka typer av spänningsregulatorer finns det?
Kriterier för spänningsregulator - vad är det som är viktigt?
Vårt praktiska tips: Passande kylning
FAQ - vanliga frågor om spänningsfiskare
Sammanfattning: Köp en passande spänningsregulator
Was är en spänningsregulator?
Spänningsregulator är elektroniska komponenter som omvandlar fluktuerande, för höga eller för låga ingångsspänningar till en konstant och stabiliserad utgångsspänning. Ofta övertar de andra uppgifter, till exempel strömbegränsning och kortslutningsskydd. Även omvandling från växel- till likspänning är möjlig med det ilagda spänningsreglaget. Spänningsregulator kan vara uppbyggd i linjär kopplingsteknik eller som switchat switchregulator.
Spänningsregulator behövs i nästan alla elektroniska kretsar. Man finner dem därför i olika prestandaklasser och i olika tekniska utföranden i nästan alla elektroniska apparater, till exempel bilbranschen, i telekommunikationstillämpningar, industristyrning och många andra områden.
Vilka typer av spänningsregulatorer finns det?
Alla som sysslar med elektronik och hobbyhantverk är medvetna om de absoluta klassikerna av linjär spänningsregulator, typserierna 78xx och 79xx. Här handlar det om spänningsregulator med fast utgångsspänning som finns i olika chassivarianter, effekter och som positiv- eller negativreglage. Din utgångsspänning är alltid lägre än ingångsspänningen.
Inställbar spänningsregulator
Tekniskt liknande finns de linjära, inställbara spänningsreglagen. Till skillnad från fastspänningsregulator erbjuder de möjligheten att ställa in utgångsspänningen inom givna gränser.
Spänningsomvandlaren som exporteras som switchregulator innehåller en elektronisk koppling som genomför en spänningsreglering med relativt hög frekvens, oftast i nedre MHz-området, med hjälp av en inbyggd gasdrossel.
AC/DC kretskortnätenheter
AC/DC kretskortnätenheter används som kompakta reglage när en konstant likspänning behövs, men som matningsspänning från elnätet. Jämfört med relativt stora och tunga transformatorer är de mindre och lättare och redan utrustade med en spänningsreglering, så att utgången har en konstant spänning. En ytterligare, extern koppling, som fungerar som reglage, behövs inte längre.
Spännings- och switchregulator
Denna spännings- och switchregulator arbetar effektivare än linjära spänningsregulatorer och producerar därför mindre elektriska förluster och spillvärme vid samma utgångsström.
DC/DC-omvandlare
DC/DC-omvandlare med integrerade spänningsreglage arbetar också med kopplingsreglage och integreras i ditt hölje ännu fler komponenter. Beroende på utförande genererar de antingen en mindre spänning från en högre ingångsspänning eller sätter en för låg matningsspänning vid ingången till önskad högre spänning. Vanliga DC/DC-omvandlare finns med effekter upp till några hundra watt och arbetar med höga effektgrader.
Spänningsreferenser
Om det krävs en extra hög spänningsstabilitet vid relativt låg ström, använder man de så kallade spänningsreferenserna. Dessa spänningsregulatorer finns både med fasta och inställbara utgångsspänningar. Ofta används sådana reglage för att skapa en exakt referensspänning, som är mer kraftfullt, eller för att utvärdera relativa skillnader till en annan spänning.
Vissa spänningsregulatorer kan även användas som konstantströmkälla eller alternativt med en liten utvändig koppling. Dessutom kan en strömbegränsning uppnås.
Kriterier för spänningsregulator - vad är det som är viktigt?
Förutom frågan om vilken typ av spänning (växel- eller likspänning) som står till förfogande för det valda reglaget, måste både utgångsspänningen och utgångsströmmen för spänningsregulatorn anpassas till den valda kopplingen. Det är också viktigt att se till att en fast spänning levereras eller att den kan ställas in.
Med nätspänning är användning av en AC/DC-kretskortsnätdel den enklaste och säkraste lösningen. Denna spänningsregulator erbjuder ofta ett brett ingångsspänningsområde, till exempel 100 till 240 volt, vilket gör att den kan användas i länder med avvikande nätspänning.
Linjära spänningsregulatorer är prisvärda och ger vid utgången en ”ren” spänning som i stort sett är fri från störsignaler. Tack vare den linjära regleringen genererar den dock betydligt högre förluster än klockad spänningsregulator och producerar därmed även mer förlustvärme. Ju högre förhållandet mellan spänning mellan in- och utgång är, desto mer faller denna aspekt in i vikt och desto förnuftigare blir det att använda ett klockat reglage.
Spänningsreferenser väljer man när det gäller en hög spänningsstabilitet eller en exakt referens för andra reglage eller för att registrera spänningsavvikelser.
Med DC/DC-omvandlare kan även större prestandakrav täckas. Dessutom finns den som uppomvandlare (Step Up-Converter) som omvandlar en låg spänning till en högre.
Vårt praktiska tips: Passande kylning
Typer som sitter i ett hölje för kretskortsmontering eller i ett slutet hölje med anslutningstrådar eller skruvklämmor och som inte har någon metallbas behöver normalt ingen extra kylning. Här räcker ett tillräckligt luftkonvektion för att den ska kunna användas i ett slutet hölje.
Det är annorlunda för reglage som har en metallisk kylplatta för montering av en kylkropp eller för montering på en värmeledande höljevägg. De behöver tillräcklig kylning, annars kan de förstöras av överhettning. Detta anges i informationsbladet.
FAQ - vanliga frågor om spänningsregulatorer
Min linjära regulator ger en för låg spänning, vad beror det på?
Dessa komponenter behöver en minsta spänningsdifferens på ca 1,5 till 3 V mellan ingång och utgång för att fungera korrekt. Om denna spänning inte finns tillgänglig, bör ett lågt spänningsfall-reglage användas bättre.
Varför behöver vissa reglage en kondensator på in- och utgången?
Beroende på internt kretsutförande används denna kapacitet för dämpning av oönskade vibrationer eller för dämpning (utjämning) av utgångsströmmen.
Sammanfattning: Köp en passande spänningsregulator
För spänningsregulatorer, se till att eventuella nödvändiga kontrollmärken som kan vara obligatoriska, särskilt vid högre spänningar och naturligtvis en nätspänningsanslutning. Är en låg effektförlust ett kriterium, finns de så kallade low-drop-reglagen. De klarar av lägre spänningsskillnader mellan in- och utgång. Hög verkningsgrad erbjuder - även vid större spänningsdifferenser - switchade reglage och DC/DC-omvandlare. För linjära reglage finns det utföranden för positiv och negativ utgångsspänning, alltså positiva reglage och negativreglage, som inte får förväxlas.