Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Information om trådlösa larmsystem
Trådlösa larmsystem används för att skydda hus och lägenhet mot obehörigt tillträde och varna om ett inbrott sker. Den överför signaler trådlöst via trådlös teknik och är enklare att installera än kabelbundna larmsystem. I vår guide får du reda på hur radiolarmanläggningar fungerar, vilka komponenter de består av och vad det gäller att se på när du köper.
Was är trådlöst larmsystem?
Komponenter i ett trådlöst larmsystem
Kriterier för köp av trådlösa larmsystem - vad är det som är viktigt?
Vårt praktiska tips: Repeatern kan användas för att öka räckvidden
FAQ - vanliga frågor om trådlösa larmsystem
Was är trådlöst larmsystem?
Trådlösa larmsystem är inbrottslarm som bygger på trådlös teknik. De används för att varna vid en inbrott och avskräcka potentiella inbrottstjuvar, för att öka säkerheten i hemmet och hemmet. Kärnan i ett trådlöst larmsystem är den centrala enheten, där all information som samlas in via sensorer eller detektorer går samman. Om sensorerna registrerar en diskrepans mellan är-värde och bör-värde, skickar de en motsvarande signal till styrenheten för utvärdering. Det sker trådlöst. Om diskrepansen är betydande och därmed en inbrott är det bara kontrollenheten som aktiveras, även trådlöst, av larmgivaren. Det kan till exempel vara en siren som avger en hög larmsignal eller en varningslampa som skapar en signal. Ofta används flera larmgivare i kombination. Vissa trådlösa larmsystem skickar dessutom ett nödsamtal till en polis- eller säkerhetsmyndighet.
Eftersom kommunikationen mellan centralenhet, sensorer och signalgivare sker trådlöst, behöver inga kablar dras mellan dem för dataöverföring. Detta besparar inte bara arbete, utan är också praktiskt när förhållandena på platsen inte gör det möjligt att placera kablarna på ett lämpligt sätt. Dessutom är kablage vid lagerbyggnader ofta förbunden med höga kostnader och ofta inte möjlig för hyresobjekt utan rätt. En annan fördel med trådlösa larmsystem är att den alltid kan utökas: Trådlösa enheter integreras helt enkelt i systemet med trådlös teknik. Dessutom kan radiolarmsystem inte inaktiveras genom kabelmanipulation och ger i detta avseende mer säkerhet än kabelanslutna system.
Komponenter i ett trådlöst larmsystem
Trådlösa larmsystem består av flera komponenter som sammanfogar sig till ett larmsystem. Den centrala enheten skall vara den viktigaste ledningscentralen. Den är ofta utrustad med en kontrollpanel för inställningsmöjligheter och en display. Styrning via extra kontroller som fjärrkontroller eller RFID-transponder (RFID = radiofrekvensidentifiering) är också möjlig. Dessa används till exempel för snabb aktivering eller avaktivering av larmanläggningen.
För att förse centralenheten med nödvändig information är detektorer eller sensorer nödvändiga. Den övervakar miljön permanent, registrerar förändringar och vidarebefordrar dem till centralen. Detektorn finns i många olika utföranden och har vardera specifika användningsområden. En del av många trådlösa larmsystem är fönster- och dörrkontakter, även kallade öppningsdetektorer. Fönster och dörrar är svagheten i varje hus, eftersom de ibland kan värmas upp med ett enkelt verktyg. Ofta försöker inkräktare först få in detta. Öppningsdetektor för dörrar och fönster består oftast av en reedkontakt och en magnet, mellan vilka en ström flyter i stängt läge. När dörren eller fönstret öppnas avlägsnar sig reedkontakten från magneten. Som en följd bryts strömkretsen was när allt kommer omkring utlöser ett larm. En bra komplettering till öppningsdetektorer är glaskrossdetektorer som känner av när dörr- eller fönsterskivor går sönder. Rörelsedetektorer som detekterar rörelser i ett definierat övervakningsområde och som rök-, gas- eller vattendetektorer kan också ingå i trådlösa larmsystem.
Kamerorna ger ännu mer säkerhet runt huset och lägenheten, framför allt i kombination med detektorer. De spelar in vad som händer i övervakningsområdet och dokumenterar möjliga inbrottsförsök, was senare kan hjälpa till att förstå förlopp och identifiera inkräktare. Kameror för larmanläggningar finns i många olika utföranden och ger mycket extra material beroende på utrustning.
Larmgivare hör till de väsentliga komponenterna i en trådlös larmanläggning, eftersom de tar över den egentliga varningsfunktionen. Sirener skapar en hög signal som avskräcker inkräktare och i bästa fall håller tillbaka inkräktare. Samtidigt uppmärksammas heminnehavaren eller lägenheten, liksom personer i närheten, på inbrott. De exporterande elementen omfattar även så kallade GSM-moduler (GSM), som sänder en radiosignal till en mottagare när det trådlösa larmsystemet registrerar en inbrott. Det kan vara ett SMS-meddelande till innehavaren eller ett samtal till polisen. Ett tyst larm, som utlöser GSM-moduler, kan ha sina fördelar: Väger inbrottstjuven i säkerhet, kan det vara en tidsfördel för polisen. Detta kommer att öka möjligheterna att gripa gärningsmän.
Kriterier för köp av trådlösa larmsystem - vad är det som är viktigt?
Ett trådlöst larmsystem är ett komplext system, vars komponenter bör vara noggrant anpassade till varandra och till användningsändamål. När det gäller sammanställningen måste man först titta på varje enskild komponent. Fundera på vilken och hur många detektorer och larmgivare du behöver, om du vill koppla till en kamera, med vilka kontroller du vill styra anläggningen och was i praktiken för att kunna utföra sin uppgift på bästa sätt.
Intern kommunikation för trådlösa larmanläggningar sker vanligen på frekvensbanden 433 MHz eller 868 MHz. Frekvensområdet 433 MHz är oftare utsatt för störningar, eftersom det används för drift av många dagligvaror, t.ex. radioapparater och radiotelefoner. Störningar av frekvensbandet åtföljs av en störd signalöverföring was som påverkar funktionaliteten hos den trådlösa larmanläggningen. I detta avseende ger larmsystemen med dubbelriktad radiokommunikation lite mer säkerhet. Här sker kommunikationen i två riktningar, dvs. att centralenheten ständigt övervakar sensorerna genom växlande kontakt. Om en sensor faller ut eller om anslutningen till den går förlorad, visar den detta omedelbart.
För en felfri kommunikation spelar även räckvidden en viktig roll. Det beror på hur stort avstånd mellan två enheter (t.ex. Centralenhet och detektor) får vara maximala. De flesta trådlösa larmanläggningar har en räckvidd på 100 meter i fritt fält, alltså på öppen yta utan hinder, was 30 meter i ett normalt hus. Diskrepansen förklaras av att väggar, tak och dörrar påverkar räckvidden. I princip är det lämpligt att välja en större räckvidd än vad som förväntas för att ha en tillräckligt stor buffert.
Strömförsörjningen till en trådlös larmanläggning måste också beaktas: Om periferin är utrustad med batterier, behöver du inte längre någon kabel för installationen, men du måste ha koll på batteriets laddningsstatus och byta dem vid behov. Centralenheten bör vara permanent ansluten till elnätet för att säkerställa permanent strömförsörjning. Utföranden med extra nödströmbatteri kan förförmånsbehandlas, så att funktionaliteten garanteras även vid ett strömavbrott.
En enkel hantering och användarvänlig menystyrning ställer också relevanta urvalskriterier. När allt kommer omkring hjälper inte det bästa larmsystemet till om man inte vet hur man ska hantera det. Smarta trådlösa larmsystem ger inte mer säkerhet per se, men ger hög användarkomfort. Du kan integrera smart Home och till exempel styra med en smartphone-app. En Cloud-anslutning är praktisk när videoinspelningar ska sparas.
Storleken och omfattningen av den trådlösa larmanläggningen spelar också en roll vid köpet, särskilt när det är ont om plats för installationen. Ett minilarmsystem kan vara den rätta lösningen. Den är liten och kompakt konstruerad och därför platssparande att montera.
Vårt praktiska tips: Repeatern kan användas för att öka räckvidden
Om du märker att räckvidden hos din trådlösa larmanläggning inte räcker för att garantera felfri kommunikation mellan de trådlösa komponenterna, kan du hjälpa dig med en repeater. Det är en tilläggsmodul som ökar signalstyrkan och förbättrar den trådlösa mottagningen i huset. Repeatern är en bra lösning, när du tack vare konstruktionens förutsättningar måste kämpa med "döda punkter" eller utöka ditt larmsystem. Bra att veta: Repeatern lämpar sig inte för varje larmsystem, men orienterar sig därför alltid efter tillverkarens angivelser.
FAQ - vanliga frågor om trådlösa larmsystem
Was betyder frekvenshoppning i samband med trådlösa larmsystem?
Trådlösa larmsystem som använder ett 433 MHz-frekvensband för dataöverföring anses i allmänhet vara mer störningskänsliga, eftersom detta frekvensområde även används av annan utrustning. Detta gäller dock inte för system som använder flera frekvenser. Sådana utföranden kan hoppa över till en reservfrekvens (hopping) när 433 MHz-bandet störs. Intelligenta, flerkanaliga trådlösa larmanläggningar jämför dessutom vilken kanal som ger den bästa mottagningen och slår om till denna. De ger en hög säkerhetsnivå och används till exempel i museer och hotell.
Bör trådlösa larmsystem uppfylla en viss skyddsnivå?
Ja. Trådlösa komponenter som installeras utomhus och som därför utsätts för väder och vind bör minst uppfylla skyddsklass IP54 (skyddad mot damm och stänkvatten på alla håll). Komponenter som används inomhus har oftast skyddsklass IP20 (skydd mot fasta föremål från 50 mm diameter) was/begränsas i regel.