Alla produkter
Köpt oftast
Meest gekocht
Högst betygsatta produkter
Best beoordeelde producten
Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om batterier
Den trådlösa friheten i vår moderna teknik skulle inte vara möjlig utan effektstarka batterier. Oavsett om det är smartphone, bärbar dator, MP3-spelare, dammsugare eller borrmaskin: I alla dessa elektroniska enheter ger det modernaste batteritekniken en tillförlitlig drift och en lång livslängd. För att det ska hållas så länge vill du att batterierna i respektive enhet ska laddas och underhållas korrekt. Men lika stor som den mångfald av enheter som finns är också det stora antalet uppladdningsbara batterier. Och varje batteri vill behandlas och vårdas individuellt. Men den som iakttar några viktiga grundregler kommer att ha glädje av sina batterier under lång tid.
Was är ett batteri?
Vilka batterityper finns?
Vilka vanliga batterityper finns?
Hur laddas batterierna korrekt?
Hur ska batterier behandlas korrekt?
Så här hittar du rätt batteri
De vanligaste frågorna om batterier
Was är ett batteri?
Batteri eller ackumulator är en sekundär cell som är laddningsbar. På så sätt kan batterier användas flera gånger. När ett batteri är urladdat måste det laddas med en batteriladdare som är lämplig för batteritekniken. Uppladdningsbara batterier är särskilt lämpliga för apparater med Hohem-ström.
Till skillnad från batterier är batterier primärbatterier och är endast avsedda för engångsbruk. När ett batteri är urladdat måste det återvinnas. Batterier är lämpliga för apparater som bara används då och då, har låg energiförbrukning och alltid måste vara klara för användning.
Tyvärr förväxlas begreppen batteri och batteri då och då. Även i biltekniska anläggningar talas det gärna om bilbatterier, men i verkligheten är blysyrabatterier.
På grund av ingredienserna är det helt oacceptabelt att batterier och ackumulatorer kastas i hushållssoporna.
Vilka batterityper finns?
Förutom batterikonstruktionen, som normalt anges av den apparat som ska försörjas, är batterityp och batteriteknik av avgörande betydelse. Beroende på batteriteknik används olika ämnen för att bygga upp de laddningsbara elackumulatorn.
Blybatterier
De äldsta och även de mest prisvärda batterierna är fortfarande blybatterier. Dessa batterier finns t.ex. som blysyrabatterier i bilar. Underhållsfria blygelbatterier är ordentligt stängda och kan därför användas oberoende av läge. Dessa batterier används i starthjälpsapparater, UPS-system, larmsystem eller som solcellsbatterier. För AGM-batterier eller blyfiber-batterier är den utspädda svavelsyra inlagrad i en glasfiberduk. Användningsområdet är identiskt med gelbatterierna. Dessutom kan de även användas som motorcykelbatterier.
Ett slutet bly AGM-batteri med 12 V och 7,2 Ah.
Fördelar:
- kostnadseffektiv inköp
- hög kapacitetsvärde
- robust
Nackdelar:
- mycket känslig mot djupurladdning
NiCd-batterier
För bara några år sedan var nickel-kadmiumbatteriet oslagbart i applikationer med extremt höga strömförbrukning, t.ex. elverktyg och drivanordningar med hög effekt inom modellbygge. Vid det här laget har dock denna batterityp redan trängt undan nästan helt från litiumpolymerbatterier.
Tack vare lödvingar kan dessa NiCd-batterier lödas individuellt.
Fördelar:
Billigare anskaffningskostnad än för NiMH-batterier
- för extremt hög strömförbrukning och snabb laddning
- mycket kylbeständig
Nackdelar:
- måste regelbundet lossas helt före lastning.
Anmärkning: På grund av giftiga tungmetaller finns det ett allmänt förbud mot försäljning. Med undantag för NiCd-batterier för trådlösa elverktyg, för nöd- och larmteknik samt för medicinteknik.
Minneseffekt
NiCd-batterier har ett enastående minne
den så kallade Memory-effekten som gör även det starkaste batteriet svagt. Ladda därför ett nickel-kadmiumbatteri först när det är helt urladdat. I annat fall kan kadmiumkristaller bildas på dess negativa elektrod. Batteriet sparar detta ofullständiga urladdningstillstånd och lagrar det som tomt. Under denna urladdningsnivå finns det faktiskt fortfarande kapacitet - den kan inte användas längre. Vid ytterligare delvis ofullständiga urladdningscykler minskar sedan prestandan allt mer. För att undvika denna minneseffekt bör du ladda ur NiCd-celler var och en. På så sätt förlängs batteriets livslängd avsevärt.
NiMH-batterier
NiMH-batterier (nickel-metallhydrid) utmärker sig framför allt genom sin miljövänlighet. Du kan spara mer energi än NiCd-batterier och behöver inte heller minneseffekt. På så sätt är NiMH stavbatterier mycket vanliga och mycket populära hos användaren.
NiMH-batterier i olika utföranden och former.
Fördelar:
– fri från giftig tungmetall kadmium
– ger vid samma konstruktion högre kapacitet
- ingen minneseffekt
Nackdelar:
- högre inköpskostnad än NiCd-batterier
- kylkänslighet än NiCd-batterier
- vid längre laddning stark urladdning (förutom ett NiMH-batteri med låg självurladdning, som t.ex. Conrad Endurance, Sanyo eneloop eller Varta Ready2Use)
- laddaren som används måste vara konstruerad för NiMH-batterier
Nickel-/zinkbatterier;
Nickel-zink-batteriet (NiZn) är den perfekta lösningen när enheter med NiMH-batterier inte fungerar eller bara fungerar otillförlitligt på grund av den låga spänningen på 1,2 V / cell.
Nickel-zink-batterier med 1,6 V/cell ger mer spänning än batterier.
Fördelar:
- hög spänning på 1,6 V/cell
- hög energitäthet och cykelstabilitet
- mycket kylbeständig
Nackdelar:
- laddaren måste vara konstruerad för NiZn-batterier.
Litiumjon- eller LiPo-batterier
Som beprövad strömförsörjning för mobiltelefoner, smartphones, bärbara datorer och digitalkameror, fungerar litiumbatterier med hög kapacitet nu även som lätta drivbatterier inom modellbygge. Litiumbatterier är dock fortfarande relativt dyra och får endast laddas upp med speciella laddare. Genom att den maximala laddspänningen överskrids kan litiumbatterier lätt förstöras.
Litiumbatterier ger hög kapacitet trots den kompakta konstruktionen.
Fördelar
: - hög spänning på 3,6 - 3,7 V/cell
- hög energitäthet
- olika former finns
Nackdelar:
- laddare måste vara utformade för litiumbatterier.
Vilka vanliga batterityper finns?
R1-batterier R3 -batterier R6-batterier | De flesta elektroniska småapparater (t.ex. Fjärrkontroller, klockor, kompakta ficklampor eller vågar) kan utrustas med R1-, R3- eller R6-batterier i varierande antal. På grund av den låga strömförbrukningen hos de enheter som ska drivas har dessa batteristorlekar tillräckligt med tid för driften. |
R14-batterier | Något större än R6-batterier har R14 (C)-batterier betydligt högre kapacitet. De används helst i apparater som leksaker som kräver ökad ström. |
R20-batterier | Som största stavbatterier används R20-batteriet framför allt i kraftfulla enheter som bärbara radioapparater eller i ficklampor. Den höga kapaciteten hos dessa batterier garanterar lång livslängd. |
9 V blockbatterier | För vissa speciella apparater behövs 9 V blockbatterier. De består av flera små celler som får plats i blockbatteriets hölje. 9 V blockbatterier används gärna i mätinstrument. |
Batteripaket | Som praktisk energigivare med hög kapacitet är batteripaket särskilt omtyckt för modellbygge. Tack vare de nästan gränslösa kombinationsmöjligheterna kan individuella batterier sättas samman för varje användningsområde. |
Delvis finns det olika beteckningar för olika batteristorlekar:
R1
HR1, 50NH, N, LR1, LR01, E90, LR1-N, LR1/E90, 4001, AM5, KN, MN9100, MN9100/N, UM5, R1, KN-2, 810, 910A, L1129
R3
HR3, HR03, UO100557, DC2400, DC2400B4N, LR03, AAA, LR3, AM4M8A, AM4, S, MN2400, 824, E92, LR03N, 24A, K3A, R3, R03, 7526, UM4, MINISILO, V2500PX
R6
HR6, HR06, CEF80, RB104358, LR06, AA, LR6, AAB4E, AM3, M, MN1500, 815, E91, LR6N, 15A, KAA, R6, R6, R06, BA3058, U7524, UM3, STILO, V1500PX
R14
HR14, LR15, C, AM2, L, MN1400, 814, E93, LR14N, 14A, KC, R14, BA3042, U7522, UM2, 1/2 TORCIA
Mono
HR20, LR20, D, AM1, XL, MN1300, 813, E95, LR20N, 13A, KD, R20, LR20L, BA3030, U7520, UM1, TORCIA
9 V blockbatteri
HR6F22, H9V, HR22, 6LR61, 6LR21, 6AM6, 6LP3146, MN1604, A1604, E BLOCK, LR22, 522, 6LF22, 1604A, K9V, 6R21, 6R22, BA3090/U, 6F22, PP3HP, 006P, AM6LF62, M1604, HP659, HILL, H4022, HOL9V, HOL6V, HOL6V, HILL, HOL6V, HOL6V, HOL6V, HOL6V, H6V, KILL
Hur laddas batterierna korrekt?
Blybatterier
Ett tomt blybatteri kan ta emot en extremt hög ström. Av denna anledning måste laddningsströmmen begränsas i början av laddningen om blybatterier med hög kapacitet. Denna begränsning kan antingen ske genom laddarens maximala kapacitet eller genom en elektronisk strömreglering. Storleken på laddningsströmmen bör motsvara ca 1/20 till 1/10 av kapacitetsvärdet. Med ett batteri på 16 Ah skulle laddningsströmmen vara 0,8 - 1,6 A.
Först ökar spänningen brant tills den inställda laddningsströmmen flyter (t1). Under laddningen fortsätter laddspänningen att stiga medan strömmen är konstant tills t2 uppnår den maximalt tillåtna spänningen. Nu kommer laddningsströmmen att gå allt längre med bibehållen laddningsslutspänning. Om en minimal ström underskrids (t3) är blybatteriet fulladdat.
Typisk laddningskurva för blybatterier
NiMH-batterier
NiMH-batterier laddas med konstant ström. Om laddningsströmmen är manuellt inställbar, bör den vara ca 3/10 av kapacitetsvärdet. Med ett batteri på 2000 mAh skulle laddningsströmmen vara 600 mA. För snabbladdare bestäms och regleras höjden på laddningsströmmen automatiskt med hjälp av batteribeteende. Spänningen ökar då mycket snabbt tills den nödvändiga laddningsströmmen flyter (t1).
Identifiering av när batteriet är fulladdat sker med hjälp av laddspänningskurvan. Den utgör i slutet en typisk grocker. Även om energi fortfarande bjuds in till batteriet, sjunker laddspänningen (t2). Identifiering av negativ spänningsändring kallas minus delta U- eller minus delta Peak-avstängning. Ju högre laddström desto större blir spänningsminskningen.
Efter att strömmen stängts av ser korta strömimpulser till att batteriets laddning bibehålls.
Litiumbatterier
Litiumbatterier laddas enligt samma schema som blybatterier. Vid laddningen flyter en definierad ström tills den maximalt tillåtna laddspänningen har uppnåtts. Därefter sjunker strömmen med konstant spänning. Om minimivärdet underskrids stängs laddaren av.
Spänningsvärdena per cell är dock olika höga beroende på cellkemi. Dessutom måste den maximala laddspänningen per cell hållas exakt. Vid flercelliga litiumbatterier används en Balancer-elektronik för att hålla alla celler i ett batteripaket på samma nivå.
Beroende på användningsområde är Balancer-elektroniken antingen direkt i batteripaketet eller i apparaten. För drivbatterier som används inom modellbygge är Balancer-elektroniken oftast inbyggd i laddarna.
Delvis är även enkelceller försedda med skyddskopplingar, så att laddspänningen inte överskrids.
Litium-enkelcell med skyddskrets.
Viktigt!
Ladda batterier endast med laddaren som också är konstruerad för det aktuella batteriet. I idealfallet medföljer en passande laddningskabel eller laddare till respektive produkter. I detta fall bör endast de laddningsmöjligheter som anges av tillverkaren användas.
För om t.ex. ett litiumjonbatteri laddas med en laddare som endast är konstruerad för NiMH-batteripaket finns högsta brand- och explosionsrisk!
Hur ska batterier behandlas korrekt?
Blybatterier
För ett blybatteri är det inte bra för livslängden om den laddas ur mer än 50%. Även när den sedan laddas upp igen. Experten talar här om en djup cykel. För ett blybatteri är det mycket bättre om den uttagna kapaciteten på t.ex. 10 - 15% omedelbart laddas igen. I detta fall talas det om en platt cykel.
Det händer med ett bilbatteri eller ett bilbatteri. Även om startmotorn under kort tid behöver en mycket hög ström, är den kapacitet som tagits från en start minimal. Och tack vare generatorn laddas batteriet omedelbart igen när motorn är igång. På så sätt klarar ett bilbatteri av tusentals startförlopp utan att ta skada.
Blybatterier för solcellsanläggningar eller elektriska fordon utsätts för en cyklendrift. Därför är de utformade och uppbyggda på ett annat sätt i enlighet med dessa uppgifter.
Inte bara stora och dyra batterier är rätt underhåll viktigt.
Blybatterier måste kontrolleras eller underhållas regelbundet. Vätskeförluster ska kompenseras med destillerat vatten. För optimal fyllningsnivå kan dessa batterier ofta markeras på sidan eller i påfyllningsöppningarna. Om sådana markeringar saknas måste den optimala sågkanten av blyplattorna komma ca 1 cm över.
Blybatterier som inte används under vintern bör vara fulladdade före lagring. Dessutom bör batterierna laddas regelbundet. Alternativt kan även laddare som har en underhållsladdningsfunktion användas.
NiMH-batterier
NiMH-batterier är relativt lättskött batterier som även enkelt kan koppla bort djupurladdning. En permanent laddning kan däremot avsevärt förkorta batteriernas livslängd och prestanda. Därför rekommenderas inte t.ex. att den trådlösa telefonen placeras i laddaren 24 timmar om dagen.
NiMH-batterier har dock en viss självurladdning. Därför bör du fortfarande laddas innan du använder den. Vissa tillverkare har upptäckt problemet och erbjuder NiMH-batterier med låg självurladdning. Dessa batterier drivs bl.a. ut under namnet Conrad Endurance, Pamasonic eneloop eller Varta Ready2Use.
Ready to use-batterier har mycket låg självurladdning.
Litiumbatterier
Was ger ett långt batteri ger högsta möjliga mått av skada för litiumbatterier. Det innebär en strävan att alltid hålla batteriet inom en laddningsnivå på 100%.
Modellbyggare praktiserar det sedan länge och laddar bara upp till 70 % av sina stora och dyra LiPo-batterier efter den senaste användningen. På så sätt skyddas de högkvalitativa batterierna optimalt under pauser fram till nästa användning i modellen.
Ägare av bärbara datorer, netbooks och surfplattor bör om möjligt också ta hänsyn till detta. Vid stationär användning hemma eller på kontoret hålls batterierna i enheterna i 100 % laddningsstatus med hjälp av dockingstationer eller laddningskablar. Efter några år upptäcker man då att den bärbara datorn fortfarande fungerar bra, men att batteritiden är mycket kort.
När det gäller smarttelefoner gäller detta fenomen. Men tills batteriet börjar bli trött, finns det redan en uppföljare av telefonen. Ett svagare batteri är då ofta det avgörande argumentet att skapa en ny smartphone.
Om du vårdar din bärbara dator håller den betydligt längre.
Så här hittar du rätt batteri
För batterier med stavbatterier är köpbeslutet relativt enkelt. För då spelar konstruktion R6, R3, R14, 9 V block eller R20 (D) den avgörande rollen. Batterierna med samma konstruktion skiljer sig då bara från märket och kapacitetsuppgifterna i mAh. Sällan behöver man NiZn-batterier med 1,6 V/cell istället för NiMH-batterier med 1,2 V/cell.
Blybatterier med teknik… (syra, gel, fiber etc.) står i förgrunden. Förutom spänning och kapacitet är även måtten och naturligtvis anslutningarna med flatstift, M6-skruvanslutning etc. avgörande. För vissa tillämpningar, t.ex. i larmsystem, krävs VDS-certifiering.
Med litiumbatterier blir det redan svårare. Här måste köparen definiera allt från teknik (litium-polymer, litium-järn eller litium-jon), konstruktion, anslutning till antal celler och dimensioner. För modellflygare är det även batteriets vikt som är avgörande.
De vanligaste frågorna om batterier
Hur ofta kan man ladda ett batteri?
Antalet laddningscykler beror på teknik och urladdningsdjup för batterier. Dessutom är det viktigt hur väl batteriet behandlas. Medan bly- och litiumbatterier reagerar mycket känsligt på en för djup urladdning bör NiCd-batterier laddas innan de laddas, för att de ska vara kraftfulla.
Hur snabbt laddas ett batteri?
Hur snabbt ett batteri kan laddas helt beror på vilket batteri som används. Tillverkarna anger vid tekniska data den maximala tillåtna laddningsströmmen. Detta måste laddaren också kunna klara av. En snabbladdning med maximal laddningsström bör om möjligt utföras endast om batteriet är absolut nödvändigt. I regel är långsammare laddning för batterierna mer skonsamma.
Was innebär mAh
Informationen anger ett batteris kapacitet. Kapaciteten visar hur mycket elektrisk energi ett batteri sparar eller hur länge det kan avge en viss strömstyrka. Ett R6-NiMH-batteri av typ AA med 2000 mAh kan ta ut 200 mA ström under en 10-timmarsperiod. Om urladdningsströmmen ökas, minskas den användbara kapaciteten.
Varför skiljer sig batterier med samma konstruktion ofta åt i fråga om kapacitet?
Kapacitetsvärdet säger bara hur mycket energi ett batteri kan lagra och leverera. Men den säger ingenting om ett batteris kvalitet och prestanda. Ofta uppnås höga kapacitetsvärden på bekostnad av andra parametrar, t.ex. inre resistans eller självurladdning.
Was är starkströmskompatibla batterier?
Som namnet antyder, kan dessa batterier laddas och laddas ur på mycket kort tid. Batterier med hög strömtålighet används gärna för strömförsörjning av eldrivna modeller. Även om motortiden bara är några minuter, finns en enorm effekt tillgänglig under denna tid.
Hur kasseras ett batteri?
Batterier får inte slängas i hushållssoporna på grund av de använda metallerna och syraerna. De kan (som batterier) säljas på värdegårdar eller hos återförsäljare för att de ska kunna utnyttjas på ett professionellt sätt.
Was är ett laddningsbart batteri
Ett uppladdningsbart batteri var ett alkaliskt batteri som kunde laddas i begränsad omfattning. Men speciella laddare behövs. Med detta system har tillverkarna försökt kombinera fördelarna med ett batteri med 1,5 V nominell spänning och återanvändningsbarhet av ett batteri. Sedan starten har de laddningsbara batterierna med 1,6 V nominell spänning förlorat sin betydelse.
Was blir när det luktar obehagligt när det laddar ett mobilbatteri?
Den obehagliga lukten är svavelväte. Detta uppstår när blybatterier överladdas och blir för varma. Som orsak kan en olämplig eller defekt laddare (laddspänningen för hög) eller ett defekt batteri komma i fråga.
Dessutom kan blybatterier vid laddning gaser. Det uppstår en högexplosiv blandning av syre och väte (spänngas) som kan vädras genom påfyllningsöppningarna. Därför bör stora blybatterier endast laddas i ett väl ventilerat utrymme.
Viktigt: Vid laddning av batterier måste alltid de av tillverkaren angivna gränsvärdena för ström och spänning hållas.