Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om infraröd termometer och pyrometer
Vad är IR-termometer?
Funktionen för infraröd termometer
Olika typer av infraröd-termometrar och pyrmetrar
Kriterier för inköp av infraröd termometer - vad är det som är viktigt?
Vårt praxistipp: Observera likningstiden
FAQ - vanliga frågor om IR-termometrar
Vad är IR-termometer?
Pyrometer och infraröd termometer betecknar ofta samma sak i det dagliga språkbruket. Medan termen pyrometer används mer inom det industriella och hantverksmässiga området, talas det oftare om IR-termometrar i hemmet och i verkstaden.
Pyrometer är en sammansättning av grekiska ordet ”eld” och métron ”Métron Mmått, skala”. Det verkar som om ”elden” är en symbol för de mycket höga temperaturer som instrumenten kan mäta.
IR-termometer eller pyrometer kan beroende på modell mäta temperaturer mellan -50 och +5000 °C - helt beröringsfritt. För att fastställa yttemperaturen på objekt behöver de inte stå i direkt kontakt med dem. I stället registrerar de värme- eller infravärden som härrör från varje föremål vars temperatur överskrider den absoluta nollpunkten 0 Kelvin (motsvarande -273,15 °C).
IR-termometer för beröringsfri ytmätning
Funktion av IR-termometrar
Varje ”varm” objekt sänder ut en elektromagnetisk strålning i proportion till sin egen självutstrålning. Den infraröda strålningen (kort: IR-strålning) utgör en del av den. Det handlar om elektromagnetiska vågor som inte är synliga för det mänskliga ögat, men vars värmande effekt kan uppfattas. Beroende på våglängden kan man skilja på nära infrarött (som är närmast det synliga ljuset), mellanstort infrarött och fjärrstyrt (som ligger närmast mikrovågsugnar). Ju högre självägare det objekt som ska mätas är, desto högre faller IR-strålningen ut och desto kortare är strålningens våglängd.
En värmebild IR pyrometer förenar fördelarna hos båda teknikerna
För mätning av temperatur siktar infraröd termometer eller pyrometer på ett visst område av objektet, den s.k. mätpunkten. , an. Med hjälp av ett ingångsutseende eller en lins samlas den infraröda strålningen från objektet och fokuseras på detektorelementet. Detta är en sensor som omvandlar strålningen till en proportionell elektrisk signal och leder den vidare. Signalen förstärks, vidarebearbetas och visas i respektive utskriftsstorlek på temperaturmätarens display. Infraröd termometer med värmekamera anger inte det numeriska värdet för mätningen, utan skapar en värmebild som gör temperaturskillnader på ytor synliga med hjälp av färgmarkering.
Noggrannheten i en infraröd temperaturmätning beror i hög grad på emissionsgraden hos det objekt som ska undersökas. Det är ett mått på specifik värmestrålning från en kropp i förhållande till en hypotetisk svart kropp som absorberar all strålning. Att emissionsgraden spelar en så avgörande roll beror på att det finns föremål som kan vara mycket varma men som knappt avger infraröd strålning, vilket beror på materialegenskaperna. För att kunna tolka strålningens intensitet och härleda den korrekta temperaturen måste man känna till materialets eller kroppens emissionsgrad. Betong, tegel, marmor, laminat och kakel har en hög emissionsgrad, strålar alltså mycket värme. De är mycket lämpliga för beröringsfri temperaturmätning. Fiberplattor, tapeter, lack och keramik har en genomsnittlig emissionsgrad. Porslin, kork och bomull har låga utsläpp, avger i varmt tillstånd knappt någon värme.
Olika typer av infraröd-termometrar och pyrmetrar
IR-termometer respektive pyrometer finns i olika former och är därför lämpliga för olika ändamål. I vår e-butik hittar du bland annat följande typer av infraröda temperaturmätinstrument:
Mini- och ficktermometer
Liten, kompakt och behändig IR-termometer eller pyrometer passar perfekt för användning i vardagen och i hemmet. Många modeller är utrustade med en digital display och har mindre extrafunktioner som ett integrerat stoppur eller ficklampa.
Vissa termometrar är dessutom utrustade med en nyckelring, en skjortklämma eller en bälteshållare för bekväm transport och alltid nära till hands. Dessutom finns det modeller som är utrustade med en insticksgivare och en inbyggd temperaturgivare. De är perfekta för mätningar inom livsmedelsområdet.
Mätpistoler
Mätpistoler är större än en ficktermometer och har i allmänhet en rad olika funktioner. Det finns till exempel laser infraröd termometer, som är utrustad med en typ laserpekare för exakt påvisning. Vissa modeller har en alarmfunktion som omedelbart visar när de programmerade gränsvärdena överskrids.
På displayen visas förutom mätvärdet ofta ytterligare information som minimum, maximum, medelvärde eller differensvärde. Termometer med kortplatser för SD-minneskort eller inbyggt minne ger möjlighet att säkerhetskopiera mätvärden och på så sätt utvärdera mätserier.
Jämfört med IR pyrmetrar och termometrar i miniformat har mätpistoler ofta en högre optisk upplösning, så att du kan mäta ett större avstånd till mätobjektet. Infraröd pyrometer i form av mätpistoler kan användas på många sätt, till exempel för att mäta temperaturen hos värmeelement, vattenledningar, motorer, ugnar, kokplattor eller kylskåp.
IR-termometer med värmekamera
IR-termometer med inbyggd värmekamera ger en fördel som du kan mäta temperaturen i ett större område. Värmebilder visar på en blick eventuella temperaturskillnader i det undersökta området.
Det är till exempel fördelaktigt om du vill kunna identifiera kalla murar inomhus som är mottagliga för mögelangrepp. Termiska läckor på fönster och dörrar samt ojämn värmefördelning i element eller värmesystem kan på så sätt också spåras.
Kriterier för inköp av infraröd termometer - vad är det som är viktigt?
En infraröd termometer eller pyrometer bör vara anpassad till dess respektive användningsområde. Detta börjar redan vid mätområdet för temperaturregistrering. En pyrometer som i första hand används för att mäta temperaturen på fasader, fönster och dörrar behöver inte kunna mäta en maximitemperatur på +2000 °C. I omvänd fall är pyrometer med mycket begränsat mätområde mindre lämpad för industriella ändamål.
Noggrannheten hos termperaturmätarna spelar också en stor roll, framför allt när exakta mätresultat krävs. En basnoggrannhet som ligger inom ±1 % eller ±1 grader Celsius anger att det faktiska mätvärdet kan avvika uppåt eller nedåt med 1 % respektive 1 grader Celsius. IR-termometer mäter temperaturen genom att sikta en mätpunkt på objektet i fråga. Ju längre bort termometern är, desto större blir mätfläcken.
I sådana fall är det viktigt med en mycket bra optisk upplösning. Infraröd termometer, som är utrustad med högkvalitativa linssystem, arbetar mycket exakt över längre avstånd till mätobjektet. I detta sammanhang skall hänsyn tas till den optiska upplösningen, den så kallade mätoptiken. Detta är förhållandet mellan avståndet och storleken på mätpunkten. En mätoptik på 10:1 anger till exempel att mätfläcken har en diameter på 1 cm när den är 10 cm från termometerns sensor.
Vid köp av infraröd-termometrar eller pyrmetrar ska hänsyn också tas till den uppgivna emissionsgrad för vilken apparaten har kalibrerats. Modeller med en emissionsgrad på 0,95 kan utan problem mäta material som betong, trä eller lackerade ytor. De är dock inte lämpliga för temperaturmätning av föremål med lägre emissionsgrad. Med högkvalitativa pyrmetrar kan emissionsgraden ställas in individuellt, men då måste man veta exakt med vilket material man har att göra och med vilken emissionsgrad. För detta ändamål finns det utsläppstabeller där olika material är sorterade efter typ och utformning och listade med deras respektive utsläppsnivåer.
Vårt praxistipp: Observera likningstiden
IR-termometer kan användas i olika omgivningstemperaturer. Om övergången sker för abrupt får den ibland negativa effekter på mätvärdena. Därför gäller det att ta hänsyn till en viss tid på sig för att IR-termometern ska kunna anpassa sig till den omgivande temperaturen. Vid större temperaturförändringar bör termometern lagra minst fem minuter i den nya omgivningen innan den mäts.
FAQ - vanliga frågor om IR-termometrar
Min infrarödtermometer har en fast inställd emissionsgrad. Kan jag ändå mäta temperaturen på glänsande ytor?
En exakt IR-temperaturmätning är inte möjlig vid högglansiga ytor. Man kan dock hjälpa genom att använda speciella infraröda etiketter. I vår Onlineshop erbjuder vi IR-tejp för blanka ytor som simulerar en standard-emissionsgrad på 0,95 och därmed möjliggör mätning med IR-termometrar eller pyrmetrar som är kalibrerade för denna emissionsgrad.
Kan en infraröd termometer mäta ”genom damm” eller ”genom ånga”?
Nej. En IR-termometer mäter alltid yttemperaturen som träffas först. Störningar mellan mätare och mätpunkt måste därför undvikas. Hit hör dimma och ånga samt damm och andra föroreningar.