Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om dagsljuslampor och dagsljusbelysning
Was ger en dagsljuslampa?
Hur fungerar en dagsljuslampa?
Hur länge ska man använda en dagsljuslampa?
Kriterier för dagsljuslampor
Was ger en dagsljus-väckarklocka?
Hur fungerar en dagsljusväckarklocka?
Kriterier för dagsljus-väckarklocka
Slutsats: Går ut på dagen
Just under de grumliga höst- och vintermånaderna är det många människor som blir svåra att komma till korridorer. Det är fortfarande mörkt när man står upp och när man kommer ur arbetet är det mörkt igen. Dessutom visar solen sällan sin strålkraft. Men det finns enheter som lyser upp dagen med konstgjort dagsljus eller konstgjort solljus: Dagsljuslampor och dagsljusväckarklocka. Dessa bekämpar inte bara trötthet, utan främjar även koncentrationsförmågan och förbättrar stämningen.
Was ger en dagsljuslampa?
Trötthet och energilotighet kan ofta bero på hög melatonin och låg serotoninspegel, orsakad av för lite solljus. Det är för mycket melatonin som är ansvarigt för att vi känner oss trötta. För lite serotonin, som också betraktas som ett lyckoshormon, påverkar en persons stämning negativt. För att lindra de negativa effekterna hjälper många människor till en ökad tillförsel av artificiellt dagsljus. Detta stimulerar, som naturligt solljus, bildning av serotonin och sänker melatoninvärdet. Därför hjälper dagsljuslampor friska människor att bli varse, men bidrar också till att lösa ett antal hälsoproblem.
Dagsljuslampor står som vanliga lampor i vardagsrummet, badrummet eller köket. Där belyser de rum du vill arbeta eller läsa optimalt. Dessutom får friska människor en energiskjuts och gör sig redo för resten av dagen när de är påslagna under en lämplig tid, till exempel under frukosten eller när de dricker kaffe. Ljuset måste därför stå direkt framför dig och lysa så att det blir effektivt.
En dagsljuslampa lämpar sig även för ljusterapi som används för medicinska ändamål. Ljusterapie hjälper till exempel mot vinterdepression, som många människor följer med den kalla årstiden. Denna form av behandling är också ett effektivt medel mot hudsjukdomar som fjällflakar, migrän eller sömnstörningar.
Att sätta sig framför en normal lampa, som inte uttryckligen är märkt som dagsljuslampa, är för övrigt meningslöst. Normalt, konstgjort ljus är för svagt för att stimulera fysiska processer.
Hur fungerar en dagsljuslampa?
Dagsljuslampor simulerar solljus vad gäller ljusstyrka, spektral sammansättning och färgtemperatur av ljuset.
Ljusstyrkan anges av tillverkaren i regel i lux. Denna belysningens mätenhet anger hur mycket lumen (ljusflöde)² faller på en viss yta i m: Lux (lx) = lumen (lm) / kvadratmeter (m²).
De flesta dagsljuslampor med vitt ljus med 10.000 till 25.000 lux. För att ändra hormonbalansen krävs minst 10.000 lux. Som jämförelse: 10.000 lux motsvarar en smula poker på en sommardag, 20.000 lux en övertäckt sommardag.
Observera att ljusintensiteten blir svagare när avståndet till ljuskällan ökar. Därför bör du beakta det optimala avståndet till dagsljuslampan, som oftast finns i bruksanvisningen. Med en ljusstyrka på 10.000 lux rekommenderar tillverkaren till exempel ett avstånd på 15 till 20 cm.
Dessutom krävs en lämplig spektral sammansättning som återger det naturliga ljuset. Detta består av ljusvågor som beroende på våglängd har olika mängd energi och som uppfattar människor i olika färger. Det för människan synliga färgspektrat sträcker sig från kortvågig lila (400 nanometer) till långvågig röd (700 nanometer). Dessutom finns UV-strålar (290 till 380 nanometer) och infraröd strålning (700 till 770 nanometer). De ingår också i ljuset, men är inte synliga för människor.
Många dagsljuslampor skapar artificiellt dagsljus med hjälp av tre ljusfärger. Andra lampor, så kallade fullspektrumslampor, använder alla sju färger i regnbågen för att ge motsvarande ljus.
Vårt praktiska tips:
Trots sin spektrala sammansättning är andelen UV-strålning i helspektrlampor för dagligt bruk oftast betydligt lägre. På så sätt kan du undvika solbränna eller långsiktiga hudskador. Därför är de inte lämpliga för att stimulera D-vitaminföreningen i kroppen, vilket är fallet med naturligt dagsljus. Vid D-brist på vitamin används därför speciella lampor med UV-strålning - helst efter samråd med en läkare.
Färgtemperaturen är ytterligare ett kriterium för dagsljuslampor. Dessa ska ha en färgtemperatur mellan 5.300 och 6.500 Kelvin. Människor uppfattar detta ljus som blåaktigt vitt.
Hur länge ska man använda en dagsljuslampa?
Beroende på Lux-värdet och användningsändamål skiljer sig den rekommenderade livslängden åt. Om lampan är avsedd för ljusterapi rekommenderar tillverkaren ett minsta sittavstånd och en minsta användningstid. Beroende på ljusstyrka är avståndet i regel mindre än 50 cm och tiden är 30–90 minuter. Det bästa med lampan verkar dagtid, till exempel på frukost direkt efter uppstående eller på morgonen kaffe. Under kvällstid bör ljusterapie inte längre ske med en dagsljuslampa, eftersom man ska komma till lugn och ro för att somna in.
Köpkriterier för dagsljuslampor
Ljusstyrka
Dagsljuslampor finns med en ljusstyrka mellan 2.500 och 10.000 lux. För ljusterapi rekommenderas 10.000 lux. Observera att Lux-värdet påverkar tid och sittavstånd till lampan under en ljusterapi. Ju lägre ljusstyrka, desto längre tid och desto mindre sittavstånd.
Om dagsljuslamporna bara lyser upp rummet, är en mindre ljusstyrka tillräcklig.
Ljuskälla
I regel används lysdioder i dagsljuslampor. Dessa är energibesparande och har en längre livslängd. Dessutom är även klassiska lysrör inbyggda i vissa modeller. Till skillnad från LED-lampor kan fluorescerande lysrör enkelt bytas ut. Tillverkare av dagsljuslampor erbjuder motsvarande reservlampor för inköp.
Strömförbrukning
Ofta använder dagsljuslampor för ljusterapi mycket energi, eftersom de har flera lampor integrerade för att uppnå motsvarande ljusstyrka. Värden på 45 eller 72 W är möjliga.
Dimmer
dagsljuslampor med dimmer lämpar sig odimmat för en ljusterapi. För att fungera som rumsbelysning kan de dimmas upp till önskad ljusstyrka.
Fastsättning
Vissa lampor har ett stativ för att placera dem på bordet. Andra dagsljuslampor har dessutom en fastsättning för upphängning, så att de till exempel kan hängas upp på en väggkrok i närheten av badrumsspegeln.
Lutningsvinkel;
Ett stativ som kan ställas in i flera lägen gör lampan mer flexibel. På så sätt kan du ställa in den oberoende av bordshöjd och storlek på personen. Det betyder att ljuset verkar vara direkt på dem som sitter framför.
Ytterligare funktioner
Bland dessa ingår till exempel kopplingsur, som automatiskt stänger av enheten, eller minnesfunktionen. Med den kan du spara ljusstyrka och sammanträdets längd och hämta ut det enkelt med en knapptryckning.
Was får en dagsljusväckarklocka?
Du somnar så vackert och plötsligt glider väckarklockan ur sängen. En början på dagen som många känner till och som är mer stressande än vackra. Mjuk väckning med så kallad dagsljusväckarklocka, för du kan använda ljus i första steget istället för ljud.
Särskilt när det är mörkt ute och det naturliga ljuset saknas för vakna, lovar dagsljusväckarklockan (även kallat ljusväckarklocka eller Wake up Lights) en mjuk start på dagen. Precis som i dagsljuslampor spelar värdena av hormonet melatonin och serotonin en avgörande roll i uppvaknandet. På så sätt fungerar ljusväckarklockan, vars ljus blir allt starkare heller under en inställd tidsperiod. På så sätt simuleras en soluppgång.
Det ökande ljuset bör minska den melatoninproduktion som ansvarar för sömnen. Samtidigt ökar produktionen av serotonin. Detta gör att uppstående förbereds långsamt. Man faller inte längre tillbaka i djupsömn- eller REM-faser, utan stannar i lättsömn- eller insomningsfasen.
Ramla ner och sova lugnt på kvällen: I insomningsfunktionen är det tvärtom. På grund av det allt svagare artificiella solljuset skrämmer kroppen ut mer melatonin och mindre serotonin. På detta sätt blir det tröttsamt och somningen blir lättare.
Vårt praktiska tips:
För att utnyttja ljusväckarklockan optimalt bör ljuset falla direkt på ansiktet eller ögonen. Testa Wake up Light bäst före dess första användning. Lägg dig i sängen för att bestämma platsen för väckarklockan så att den ser ut som om den ligger ca 70 cm från ditt ansikte. På vissa enheter kan till exempel ljusintensitet eller larmljud ställas in.
Hur fungerar en ljusväckarklocka?
I ett dagsljus-väckarur finns LED- eller halogenlampor integrerade. Dessa börjar beroende på enheten och inställningen simulera en soluppgång med ungefär 20 till 120 minuter innan den egentliga histiden. Vissa modeller börjar med dämpat, vitt ljus, som blir allt heller starkare tills det liknar dagsljus. Andra börjar med rött ljus och växlar till vit belysning via orange och gul - som en soluppgång.
Utslagsgivande är framför allt färgtemperatur och ljusstyrka vid ljusväck. Oavsett om du väljer en väckarklocka med vitt ljus eller väljer färggradient för en simulerad soluppgång är ren smakfråga. För vakna upp svarar den höga blåfraktionen i färgskalan, som finns i varje färgat ljus och i vitt.
Det är viktigt att lampan inte är för mörk, så att ljuset i alla fall tränger igenom de stängda ögonen. Normalt har dagsljusväckarklocka en ljusstyrka på upp till 300 lux på ett avstånd på 50 cm i slutet av uppvakningsfasen. Värden på över 100 lux rekommenderas absolut, optimal är en ljusstyrka mellan 200 och 300 lux.
Många Wake up Lights gör det möjligt att i slutet av väckningsfasen spela upp musik, ljud som brus eller normala väckningsljud.
Ytterligare en funktion som idag ofta visar ljusväckarklocka är till stor hjälp för att somna. Om väckarklockan är inställd på motsvarande sätt lyser den först med starkt dagsljus, som gradvis dimmas. Vid en i förväg inställd tid är lampan reducerad så att den helt tar slut. Detta bör hjälpa människor som har problem med att somna, att försätta kroppen i viloläge genom ljusreduktion.
Kriterier för dagsljus-väckarklocka
Uppvakningsfasen
ser till att uppvakningsfasen motsvarar dina behov. Det finns modeller där uppvakningsfasen kan ställas in individuellt. Ofta inte minutvis, utan till exempel i 15-minuters takt. Andra dagsljusväckarklocka anger hur länge uppvakningsfasen varar och erbjuder ett fast antal möjliga tider. En minsta uppvakningsfas på 30 minuter rekommenderas dock för att ändra hormonnivån.
Insomningsfasen
behöver du inte bara hjälp för att stiga upp, utan även för att somna, välj bäst en väckarklocka som har en insomnings- eller skymningsfunktion.
Ljuskälla
som i regel byggs in i ljussprick och i dagsljuslampor LED:er. Utmärker sig genom låg energiförbrukning och lång livslängd.
Uppvakningsfas
Se till att uppvakningsfasens längd motsvarar dina behov. Det finns modeller där uppvakningsfasen kan ställas in individuellt. Ofta inte minutvis, utan till exempel i 15-minuters takt. Andra dagsljusväckarklocka anger hur länge uppvakningsfasen varar och erbjuder ett fast antal möjliga tider. En minsta uppvakningsfas på 30 minuter rekommenderas dock för att ändra hormonnivån.
Insomningsfas
Behöver du inte bara hjälp att stå upp, utan även att somna, väljer du bäst en väckarklocka som har en insomnings- eller en skymningsfunktion.
Ljuskälla
I regel byggs LED:er in i ljuslampor precis som i dagsljuslampor. Utmärker sig genom låg energiförbrukning och lång livslängd.
Ljusstyrka
Optimalt är en ljusstyrka för Wake up Lights från 200 till 300 lux på ett avstånd av ca 50 cm. För att få en uppfattning om ljusstyrkan av detta värde: Enligt din 5035 krävs till exempel belysning på 300 lux i affärslokaler och mötesrum. I kontorsrum med mycket folk i rörelse eller i restauranglokaler på hotell finns lampor på 200 lux.
Färgnivåer
Ren smakfråga - om bara vitt ljus i olika ljusstyrkor eller färgväxling som vid en soluppgång från rött till orange till vitt. För väckning är det irrelevant. För bara den blå delen av ljusets färgskala gör att man blir glatt. Den blå delen finns i varje ljus till en olika hög andel.
Väckningstider
Varierar uppståningstiden inom en vecka, är det mödosamt att ställa om väckningstid manuellt. Det är klokare att välja en väckarklocka som sparar flera väckningstider. Så är det inga problem att till exempel programmera en senare väckningstid för helger än på vardagarna.
Larmsignaler
För att inte bara lita på ljuset som väckningsfunktion, har de flesta dagsljusväckarklocka dessutom väckningsljud. Beroende på enhet finns det en inbyggd radio eller USB-anslutning för att spela upp spellistan på din smartphone. Dessutom ställer väckarklockan ett urval av klassiska väckningssignaler till förfogande eller spelar av mjuka naturljud som fågelkvitter. Så att du inte stör störande radiosändningar eller naturliga toner som ger ett fint lugn och ro på morgonen, bör du hellre se motsvarande ljudkvalitet.
Display med dimmer.
Vissa människor behöver absolut mörker för att somna och somna. Eftersom dagsljusväckarklockan sitter ganska nära ansiktet kan displayen störa den med en ljus tidsvisning. I så fall hjälper det när displayen kan dimmas.
Fungerar som sänglampa
Har ljusväckarklockan en ljusstyrka på 200 till 300 lux, kan den även användas som sänglampa. För att läsa till exempel är denna ljusstyrka helt tillräcklig.
Slutsats: Går ut på dagen
Man får inte underskatta de effekter som ljus får på människor. Denna aspekt uppmärksammas ofta inte särskilt mycket när man känner sig sömnen just under höst- och vintermånaderna. Den som är trött på fjädrar tidigt eller känner sig trött hela dagen bör prova en dagsljuslampa eller en ljusväckarklocka. Med hjälp av dagsljusväck börjar man sin dag mer avslappnad och vaken. Dagsljuslampor ger den rätta drivkraften vid frukost eller under dagen. De används också för allvarliga sjukdomar som vinterdepression, migrän eller hudsjukdomar.