Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om Inkopplingsströmbegränsare
Hur fungerar en inkopplingsströmbegränsare?
Vad används inkopplingsströmbegränsare för?
Was beaktas när man köper?
Kort och gott:
Hur fungerar en inkopplingsströmbegränsare?
En del strömförbrukare behöver mer energi när de sätts på än när de används. Så kan det komma till att när dessa enheter på ledningsskyddsbrytare - även kallad säkring - aktiveras utlöses. Strömanslutningen döljs och enheten startar inte.
En för hög startström som utlöser säkringen kan ha olika orsaker. Vid starka motorer, som till exempel en cirkelsåg, måste motorn först sätta sågbladet i rörelse. Denna accelerationsprocess kan mycket snabbt överbelasta en elledningen i hemmet.
Även för mindre elförbrukare kan det hända att dessa vid påslagning orsakar en kortvarig strömspets. Till exempel har glödlampor en mycket låg inre resistans när du slår på dem, när tråden ännu inte glödgats. Detta gör att mycket ström flyter kort - ungefär som vid en kortslutning. När många glödlampor, särskilt ljusa lampor eller halogenstrålkastare är anslutna till en elledning kan det löna sig en startströmsbegränsare.
En inkopplingsströmbegränsare kopplas bakom säkring och framför de berörda enheterna. Två byggsätt kan komma i fråga för detta. En typ av begränsare ansluts direkt till vägguttaget och på så sätt kan du enkelt och flexibelt använda dem och ta med dem från plats till plats. De andra begränsarna monteras fast i elledningen. De kan enkelt gömmas i väggen, men det är bara krångligt att ta bort dem.
Startströmsbegränsare är ganska enkel. I normaltillstånd är en liten ohmsk resistans (oftast mellan 5 och 30 ohm) inkopplad i begränsaren, så länge strömmen inte flödar in i små mängder. Om nu en stark förbrukare ansluts, begränsar detta motstånd på konstgjord väg det maximala strömflödet. På så sätt håller den strömstyrkan inom de tillåtna elledningarna och förhindrar att säkringen löser ut. Efter en kort tid, oftast ca en halv sekund, skiljer inkopplingsströmbegränsaren via internt ledningsrelä motståndet från elledningen och kopplar förbrukaren direkt till elnätet. På så sätt finns ingen begränsning av strömmen längre. Därmed regleras strömförbrukningen i första ögonblicket, men den normala driften påverkas inte av startströmsbegränsaren.
Vad används inkopplingsströmbegränsare för?
Inkopplingsströmbegränsare används för att undvika problemlaster, som kan utlösa säkring av elledningen. Orsaken till denna typ av toppbelastning kan vara många typer av stora förbrukare: Halogenstrålkastare eller cirkelsågar kan orsaka toppström när de startas.
Alla problematiska enheter har en gemenskap: Strömförbrukningen ligger redan vid normal användning nära den maximalt tillåtna belastningen från elledningen. På så sätt kan man vid påslagning lätt komma till en överspänning när du behöver mer energi för att starta.
Vid normala uttag ligger den maximala belastningen på 3.680 W eller 16 ampere * 230 volt. Om den nödvändiga strömvolymen vid drift av enheterna ligger betydligt under detta värde, krävs normalt ingen startströmsbegränsare.
Was beaktas när man köper?
Hos Conrad hittar du olika typer av inkopplingsströmbegränsare som passar för olika elnät och apparater. För att hitta rätt produkt till ditt användningsområde bör du vara uppmärksam på vissa specifikationer.
En är storleken på motståndet som är inbyggt i enheten. Beroende på dess storlek tillåter startströmbegränsaren i första ögonblicket bara en viss mängd strömflöde - ett för stort motstånd skulle kunna säkerställa att den anslutna förbrukaren inte får tillräckligt med ström för att starta. Ett för litet motstånd skulle kunna leda till att en särskilt problematisk förbrukare drabbas av att säkringen utlöses trots begränsaren på grund av för hög strömstyrka.
Lika viktigt är den maximala anslutningseffekten, delvis även maximal last- eller nominell ström. Detta värde anger hur mycket ström de anslutna enheterna i genomsnitt får förbruka maximalt under lång tid. Detta värde bör inte överskridas av konsumenterna, eftersom det annars kan uppstå bestående skador på utrustningen eller till och med brand.
Därför bör du se till vilken spänning och nätfrekvens begränsarna är konstruerade. De flesta apparater är konstruerade för att arbeta med den vanliga strömfrekvensen 50 hjärta och 230 volt nätspänning i Europa. Vissa begränsare av startström finns hos Conrad i andra varianter.
Eftersom enheterna är avsedda för att begränsa stora förbrukare som försörjs med växelström är de inte lämpade för att anslutas till likström.
Om du blir osäker på köpet eller om du har andra frågor, kan du mycket gärna få personlig rådgivning från vår kundservice.
Kort och gott:
Om du har problemet att dina elektriska apparater utlöser säkringen när du startar den, kan du enkelt lösa det med en startströmsbegränsare från Conrad. Du kan även förebygga ljusshower eller liknande genom att lösa ut skyddet. Begränsarna kan användas universellt för olika förbrukare – förutsatt att du uppfyller ovannämnda specifikationer – och de ger pålitlig strömförsörjning till dina apparater.