Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om med IR-LED:er
Was är en IR-LED?
Var används LED:erna?
Vilken IR-sändare erbjuder Conrad?
Was är en IR-LED?
Bild: IR-sändardiod för universell användning.
IR-LED är en förkortning för infraröda ljusemitting dioder, på tyska alltså en IR-ljusavgivande diod. På grund av signalemission av ljus i infrarött område kallas dioderna även för IR-dioder eller infraröda dioder.
De elektroniska, aktiva komponenterna skickar, till skillnad från normala eller högeffekts-LED:er, inget för det mänskliga ögat synligt ljus, utan ljus i det infraröda området, som oftast är nära, med en våglängd mellan 700 och 1000 nm.
Uppbyggnaden av en normal LED och en IR-diod skiljer sig egentligen inte från den emitterade signalen med olika våglängd: Ljuset skapas av en halvledarkristall (LED-chip), som matas igenom anod och katod i en enda möjlig riktning av ström. Genom det därigenom utlösta bytet av elektroner kan fotoner, alltså ljus, utstrålas. Ljusets riktning och styrka påverkas ofta av en integrerad reflektor och den omgivande skyddsanordningen. IR-mottagaren, (foto-)transistorer eller fotodioder kan användas som mottagare av utsända IR-ljus.
Var används LED:erna?
Användningsområdena för IR-sändare är många: Bandbredden sträcker sig från fotoceller till kameror till mörkersiktesutrustning. För de olika applikationerna behövs dock även olika IR-dioder. I IR-fjärrkontroller används ofta IR-sändare som ligger inom nanometerområdet i ett litet spann runt 900 nm. Nattkikare kan även använda denna ljuskälla - naturligtvis tillsammans med de komponenter som behövs för mottagning, men beroende på önskad användning kan våglängden även inrapporteras till mikrometer (μm). Den exakta kunskapen om det senare användningsområdet och dess krav är därför elementärt vid val och köp av en IR-lysdiod.
Vilken IR-sändare erbjuder Conrad?
Conrad har ett brett utbud av olika IR-sändare från olika märken och i olika priskategorier. Förutom pris, prestanda och information om strömförsörjning är våglängden en viktig faktor. De olika våglängderna med IR-dioden och deras användning nämndes kort ovan. I Conrad-butiken kan du ta emot dioder med våglängden mellan 650 och 900 nm. Detta område är det vanliga spektrumet av lysdioder, här hittar du IR-dioder i butiken i olika nyanser. Vid val av rätt diod bör du alltid hålla våglängderna i åtanke och anpassa de indikatorer och mottagare som används. Rätt längd kan du enkelt ställa in via vårt filter.
Utformningen är en annan relevant aspekt. De vanligaste typerna av IR-sändare är å ena sidan ihopkopplade lysdioder och å andra sidan dioder som byggs in som SMD. SMD står för Surface Mounted Device, vilket innebär att dioden fästs direkt på komponenten, t.ex. ett kretskort. Dessa IR-dioder är oftast mindre och plattare än sina fastlödda motparter. För trådförsedda dioder finns anod och katod som yttre anslutningar för t.ex. lödning, was särskilt intressant för hobbytekniker. Dessa dioder kan fortfarande delas upp i axial- och radiellt ihopkopplade emitter, varvid denna uppgift avser montering av utgångarna.
Till konstruktionen räknas även element som strålningsvinkel och storleken på LED:en. Vinkeln är viktig vid senare användning av LED:en, medan emitters fysiska storlek enkelt måste beaktas vid montering av denna. Strålvinkeln kan delvis bestämmas av höljet, som dessutom vid behov även kan ha färg.
De många IR-lysdioderna och de individuella fördelarna med de olika varianterna ger å ena sidan många olika användningsmöjligheter, men å andra sidan också en mängd valmöjligheter. Med de kriterier som presenteras här får du dock en överblick och hittar den rätta LED-lösningen för att använda dem.