Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värde via LED-kontroller
Hur fungerar en LED-styrenhet?
Till vad används LED-kontroller?
Vad du bör tänka på när du köper
Kort och gott:
Lysdioder, kort sagt LED:er, har under de senaste årtiondena alltmer trängt undan glödlampor från marknaden. Trots att LED:er är något dyrare, övertygar lysdioder med en längre livslängd och bättre energieffektivitet jämfört med glödlampor. I dag finns det till och med klassiska versioner som är utformade för glödlampor, lösningar med LED:er. Led:er kan inte bara användas som vanliga lampor. Färgad för belysning i atmosfäriskt tillstånd, klassisk som vanliga glödlampor eller med pulserande effekt för partyrummet - med passande LED-styrning kan du använda dina lampor på många olika sätt.
Med en LED-styrning anpassar du beroende på typ av kontroller och LED:er ljusstyrka och färg på dina LED:er efter tycke och smak. Dyrare enheter kan enkelt styras med fjärrkontrollen eller med telefonen. På så sätt kan du i ditt hem när som helst ställa in passande ljusstämning och ställa in accenter. Även automatiserade processer kan du programmera med passande LED-styrning.
Hur fungerar en LED-styrenhet?
Led-kontroller övertar olika funktioner för reglering av belysningen. Enklare kontroller använder du som LED-dimmer. Mer komplexa enheter kan även reglera färgtemperaturen eller ställa in färgen på RGB-LED:er eller anpassa hastigheten vid pulserande ljus. Ljusstyrkan kan enkelt ändras på vanliga glödlampor om spänningen anpassas. Detta är inte möjligt med lysdioder, eftersom de vid lågt voltnummer fungerar som vanliga dioder och endast lyser vid en viss spänning. För att ändå uppnå en dimmerfunktion används principen med pulsbreddsmodulering (PWM). Med denna slås LED:erna på och av flera hundra gånger per sekund.
Ju längre de faser under vilka lysdioden är avstängd, desto mörkare verkar den. Flimret är så snabbt att det mänskliga ögat inte kan se det. På så sätt blir ljuset helt enkelt mörkare. För RGB-LED:er kan du variera färgen med passande LED-kontroller. Kontrollen styr de röda, gröna och blå lysdioderna separat. Genom att grundfärgerna lyser olika så kan du avbilda hela färgskalan. Precis som vid blandning av färger lyser LED:erna i den färg du vill ha. Dessutom erbjuder LED-kontroller för RGB-dioder och extrafunktioner som att ställa in färgförlopp. Du kan också få ljuset att pulsera i olika hastigheter. Vilka funktioner din LED-styrning har exakt framgår av artikelbeskrivningen.
Inställningarna för LED:erna kan göras på olika sätt på styrenheten beroende på apparatens komplexitet. Medan enklare kontroller manövreras manuellt på komponenten, har dyrare styrenheter ofta trådlösa eller infraröda fjärrkontroller, som bekvämt kan växla mellan olika lägen på distans. Mer avancerade LED-kontroller kan du enkelt styra via W-LAN eller Bluetooth från mobiltelefonen via app. Moderna LED-kontroller har många olika funktioner som gör att även flera LED-lampor och LED-slingor kan kopplas ihop i ett nätverk och enkelt styras med fjärrkontrollen.
Till vad används LED-kontroller?
Vid användning av LED-styrenheter har din kreativitet inga gränser. Enheter som kan ta över komplexa funktioner som styrning av RGB-LED:er kan även användas för LED:er som till exempel bara är dimbara. Vissa apparater kan också programmeras, så att du alltid har rätt ljusförhållanden vid rätt tidpunkt. Med fjärrstyrning eller Smartphone kan LED:erna ändå anpassas efter dina önskemål. På så sätt kan till exempel LED:erna dimmas vid en presentation, så att presentationen kan ses optimalt av alla inblandade.
Eller programmera din belysning till en frånkopplingstid, så att du inte behöver se efter att behöva släcka ljuset på kvällen. Med färggradienten eller ett pulserande ljus skapar du atmosfäriska effekter eller en passande optisk undermålning för dansmusik. Med rätt färgtemperatur och ljusstyrka skapar du rätt stämning i alla rum. Medan loungen snarare verkar varm, dämpad belysning, kan den ge kallare och ljusare ljus för att skapa optimala förhållanden för produktivt.
Vad du bör tänka på när du köper
Beroende på vilka LED:er du vill använda och för vilket ändamål du vill använda lysdioderna, finns andra styrenheter. Du behöver till exempel bara vita LED:er, du behöver inte lägga ut pengar på en komplex RGB-LED-styrenhet i onödan. Detaljerad information och information om tekniska data för styrenheten finns i produktbeskrivningen och databladet för respektive utrustning. Beroende på typ av anslutna LED:er och användningsområde lämpar sig olika kontroller för dig. Kontrollera alltså vilka funktioner som är användbara för ditt användningsområde och bestäm därefter.
Enkla kontroller kan till lågt pris dimma vita LED:er kontrollerat med knapp eller reglage. Om du vill använda RGB-LED:er behöver du en motsvarande mer komplex styrenhet. Dessa styr varje färgkanal separat. Vid dyrare dimrar kan du använda behagliga komfortfunktioner. Du kan till exempel programmera att LED:erna färgas om beroende på tid på dygnet. Eller så kan du med motsvarande programvara styra lysdioderna med din smartphone.
Vissa tillverkare erbjuder vattentäta höljen som skyddar LED-styrningen mot regn. På så sätt kan belysningen även användas utomhus och du har möjlighet att till exempel skapa färgaccenter i trädgården eller i entrén till din byggnad. Dessutom bör du se till vissa nyckeltal som finns i produktdatabladet. Maximal uteffekt av LED-styrenheterna är ofta begränsad. Förbrukar lysdioderna som är anslutna till styrenheten mer ström, kan styrenheten skadas permanent. I så fall bör du använda en annan enhet.
Driftspänningen är också viktig. Led-styrenheterna kräver en förkopplad nätenhet. Detta måste ge rätt DC-spänning så att styrenheten fungerar. Om du blir osäker på köpet eller om du har andra frågor, kan du med hjälp av vår kundservice också gärna få personlig rådgivning.
Kort och gott:
Led-kontroller kan du använda överallt i och utanför byggnaden för att anpassa ljusstämningen individuellt i ditt hem och passar till tidpunkt och bestämda tillfällen. På så sätt kan en diskret färgaccent skapas med RGB-LED:er.
Med en justerbar vit ton kan du alltid skapa optimal färgtemperatur för dina behov. Beroende på dina önskemål kan LED:erna när som helst styras med en trådlös fjärrkontroll eller smartphone eller programmeras efter tid.
Was är LED:er?
Led:er möter oss idag överallt: Oavsett om det gäller trafikljus, TV eller belysning i privata och affärsmässiga rum. Genom sin långa livslängd, sin ringa storlek samt de variationsrika formerna och färgspekterna har LED:erna på kort tid slagit igenom gentemot glödlampor, halogenlampor och lågenergilampor. Bakom varje LED finns en hel del teknik, som vi i vår guide förklarar för dig kort.