Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värde för likströmsmotorer
Vad är en likströmsmotor?
Likströmsmotor: Uppbyggnad och funktion
Expertkunskaper
Skillnader i elmotorer
Kriterier för inköp av likströmsmotorer
Kort och gott:
Vad är en likströmsmotor?
Som alla andra elektriska motorer omvandlar även likströmsmotorn elektrisk energi till mekanisk energi. Till skillnad från motorer som är avsedda för drift eller växelmotorer används likströmsmotorer framför allt i sektorer där det krävs mindre effekt, men stor reglerbarhet. Användningsområdet inom industrin är till exempel automatisering och drivteknik. Dessutom används motorerna ofta i hushållsmaskiner. Det beror bland annat på att de oftast är billigare alternativ till andra drivenheter, men ändå har en hög verkningsgrad. En speciell form av likströmsmotorer och ofta använda varianter är stegmotorer.
Likströmsmotor: Uppbyggnad och funktion
Likströmsmotorer består enklare sagt av tre komponenter: Statorn, rotorn (även kallad ankare) och kommutator.
Statorn utgör den fasta, yttre delen av konstruktionen (1) och består antingen av en permanent magnet (permanentmatad motor) eller en elektromagneter. Inuti finns en fritt roterande rotor, även kallad ankare (2), med lindning, oftast en spole av koppartråd (3), som vid strömflöde genererar ett magnetfält.
Denna reagerar på magnetfältet som genereras av statorn. De krafter som anbringas på eller av dessa interagerande magnetfält ger rotorns rotation, som kan användas med en axel för efterföljande användning.
För att garantera en beständig rotation av rotorn, ompolas dess magnetriktning kontinuerligt av en kommutator. På grund av trögheten i rotationsrörelsen rör sig rotorn över det så kallade dödpunkten och ompolningen vänder de krafter som tar sig. På så sätt håller rotorn kontinuerligt i rörelse.
Elektrisk motor med två stift utan kommutator.
Expertis: Flerpoliga rotorer
Beroende på kraven kan enkla tvåpoliga rotorer även användas med 3-, 4- eller flerpoliga rotorer. Fördelen är bland annat att tvåpoliga rotorer när motorn startas är extremt svåra att flytta från dödpunkten. Dessutom erbjuder flerpoliga varianter vid låga varvtal en störningsfri och jämnare prestanda.
Skillnader i elmotorer
Likströmsmotorer kan delas in i tre kategorier beroende på kopplingen:
Om patogenes- och ankarlindning är seriekopplade kallas elmotorerna seriekopplings- eller huvudslutsmotorer. På grund av sin popularitet, tillförlitlighet och goda prestanda är de monterade i en mängd elektriska hushålls- eller verktygsenheter och är även kända som universalmotorer.
Om de båda lindningarna är parallellkopplade talar man om sidoanslutningsmotorer. När huvudmotorn stängs ökar varvtalet vid en lägre belastning och motorn kan "gå igenom", men när det gäller hjälpmotorer varierar varvtalet mellan tomgång och full belastning endast med cirka fem till tio procent. Hjälpmotorer används till exempel för arbeten där deras laddningsoberoende effekt är till fördel, till exempel för transportband eller transportband.
En dubbelslutmotor, även compoundmotor, kombinerar båda typerna av drivning och har både seriekoppling- och sidolindning. Beroende på konstruktion kan elmotorn användas.
Kriterier för inköp av likströmsmotorer
Förutom de grundläggande olika formerna av elektriska drivanordningar skiljer sig motorerna i en mängd andra avseenden. Nedan visas de viktigaste kriterierna som du bör beakta vid val och köp av utrustning.
Drift-/effektdata
Motor med permanentmagnetteknik enligt skyddsklass IP 40 och IP 53.
Förutom konstruktionen är drift- eller effektdata de viktigaste faktorerna som bör beaktas vid köp av en likströmsmotor. Bland dessa finns en rad olika indikatorer. Märkström, märkspänning, nominellt varvtal och nominellt vridmoment, men även drifttemperatur är här den viktigaste informationen som är direkt kopplad till framdrivningen.
Medan ström och spänning beskriver den nödvändiga strömförsörjningen vid full effekt, handlar varvtal och vridmoment just om potentialen hos denna effekt. Drifttemperaturen ger det optimala temperaturområdet för drivningarna. Nyckeltal som är baserade på konstruktionens konstruktion är uppgifter som radial- och axialbelastning eller storleken på axelgenomsnittet. Dessa är särskilt viktiga för de komponenter som ska anslutas.
Kapsling/skyddsklass
För senare inkapslingar är det lämpligt att se till att drivanordningarna skyddas mot särskilda eller ogynnsamma yttre påverkan. werden müssen. Motorerna klassificeras enligt den internationella standarden IP (International Protection). Det finns varianter som är skyddade mot damm, vätskor eller främmande föremål. Förutom en starkare motståndskraft hos motorn ger de många skyddstyperna naturligtvis också ett bättre skydd för den lättanvända personalen.
Utrustning
Som en sista utväg ska motorer vara utrustade med särskild utrustning som är nödvändig eller önskvärd. Olika extra komponenter kan redan vara inbyggda i drivningen och därmed möjliggöra speciella tilläggsfunktioner. En av möjligheterna är till exempel bearbetning av magnetiska pulsgivare med Hall-sensorer, som möjliggör olika mätningar och som inte behöver uppgraderas senare.
Kort och gott:
Likströmsmotorer är tillförlitliga komponenter i olika processer, både inom industrin och i hemmet. Med sitt breda utbud av olika produkter erbjuder Conrad dig ett stort urval som du kan välja rätt lösning för dina projekt.