Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta för illerskydd i bilen
Varför skadar gnagarbilar?
Hur känner ICH igen mårdspår vid bilen?
Vilka är konsekvenserna av skador på mårdskrämman?
Illerskydd: was hjälper verkligen?
was betalar bilförsäkringen?
Slutsats: Illerskydd skyddar mot irritation i bilen
På 80-talet började skador på slangar, isoleringsmaterial och andra plast- eller gummidelar i bilar för första gången. Undersökningar visade att mården långsamt kände sig helig i staden och gärna använde fordon och vindar som bostad och lekplats. Det är en nervös fråga för de berörda bil- och husägarna, eftersom det är lätt att få de små djuren utan problem.
Varför skadar gnagarbilar?
Fordon är lättåtkomligt, behagligt varmt och kan inte ses från utsidan. Av dessa skäl erbjuder de en säker plats för fiender, för att sova och äta. Dessutom fungerar den som lekplats, eftersom motorrummet ger växlingsrikt utbud med sina många slangar och kablar. Mården är nyfiken och undersöka allt med din mun, vilket gör att bitsspår kommer till stånd.
Ett annat problem är revirkrig. Mården har hela året, speciellt för parningstiden under våren, tänkt på att försvara sin revir. En bil som markerats av en mårdar som sin revir och parkeras på ett annat ställe, befinner sig kanske i ett revir av en annan man. Då kommer det att bli så att den känner sig hotad. Följden är att den reagerar aggressivt och vill klargöra för den påstådda konkurrenten att han befinner sig på en fientlig mark. Den fördelar sina spår och skadar motorrummets inre.
Hur känner ICH igen mårdspår vid bilen?
De skygga mården är repaktiva. Därför kommer du sällan att ta ett djur på bar gärning. Men de lämnar spår. De mest iögonfallande är rotade dödskallar på motorhuven, vindrutan och biltaket. De liknar kattkörningar i både storlek och form, med ett mårdavtryck som har fem tårar, och med ett kattspår kan fyra ses.
För att upptäcka andra spår behövs en blick i motorrummet. Där finns till exempel livsmedelsrester som äggskal, nötskal eller kadaverrester från smådjur. Även djurhår, kot eller en stark urinlukt bevisar oönskade besök.
Om dessa tecken finns bör du kontrollera kablar och slangar. Dessa får ha bitsspår eller vara helt åtskilda. Dessutom är klädsel och isolering i motorrummet populära mål för gnagarattack.
Enligt ADAC skadas ofta skador
- Kylvatten- och spolvattenslangar för vindrutan,
- Plastslangar.
- Tändkabel
- Elkablar och deras isolering.
- Isoleringsmattor för ljud- och värmeisolering samt
- Bälgar till drivaxlar och styrning.
ADAC betonar också att det inte finns några dokumenterade skador på bränsleledningar, kilremmar, bromsslangar och däck.
Vilka är konsekvenserna av skador på mårdskrämman?
Om en mården har kapat tändkabeln, går det att känna igen direkt, eftersom bilen inte längre hoppar in. En genombryggad kylvattenslang leder till ett synligt kylvattenpöl. Det går att känna igen kablar och slangar med bitsspår. För de små, spetsiga tänderna efterlämnar ofta fina hål som bara syns vid en närmare granskning.
Dessa hål kan dock få långtgående konsekvenser. Fastskruvad tändkabel gör att motorn antänds oregelbundet. Detta känner man igen genom att motorn hackar eller plötsligt tar slut. Följdskador kan ofta hittas på katalysatorn, eftersom bensin inte brinner helt.
Mård rör på kylvattenslangen, går ner i kokande kylvatten eller i en smal stråle. Om det händer oupptäckta under en längre tid kan det leda till överhettning av motorn på grund av bristande kylning och orsaka allvarliga skador. I värsta fall måste motorn bytas ut helt.
Det lönar sig att besöka en fackman även i små bitarsspår för att undvika dyra reparationer som uppstår till följd av mårdskador. Alternativt rekommenderas investeringen i ett effektivt illerskydd.
Illerskydd: was hjälper verkligen?
Illerskydd rekommenderas hela året. Djuren håller nämligen inte vintersömn och driver sin verksamhet varje årstid.
Det kommer att ge många tips om vilka husmedel som hjälper mot illrar. Oavsett om det gäller WC-stenar, hundkojor eller modekula: Ett tillförlitligt skydd mot mårddjur har hittills inte kunnat visas.
Om en mård har orsakat en defekt på bilen, rekommenderar många experter ett motortvätt för att få doften av illrar. Detta förhindrar att denna lukt lockar till sig andra illrar. Denna rengöring får du bäst av en fackman. Känslig elektronik i och runt motorn kan lätt skadas genom vatten och rengöringsmedel. Om du själv vill bli aktiv, finns det motsvarande förrengöringsmedel att köpa, som tar bort mårddoft från motorrummet.
Vårt praxistipp: Följ alltid jaktlagstiftningen
Innan de når det yttersta: Mården faller jakträtten. Jakt, fångst eller dödande är endast tillåtet enligt bestämmelserna. Enligt jaktlagstiftningen är det generellt förbjudet att använda skjutvapen i bostadsområden. För fälljakt krävs också tillstånd.
Om man inte följer reglerna kan man, beroende på delstat, bötfälla upp till 5.000 euro eller fängelsestraff. Straffets höjd orienterar sig också efter den godkända jakttiden för mårdar. Dessa beror på delstaten och på marsådan mellan August och februari. Under fredningstiden, som också varierar mellan mars och oktober beroende på delstat och mars, kan påföljderna vara betydligt mer kännbara.
För att skydda din egen bil hjälper till exempel ultraljud, ström, skyddsspray och skyddsrör för mårdskydd.
Idag erbjuder biltillverkare ett mårdskydd som de kan använda för att utrusta bilar med. Öppningar som illrar kommer in i motorrummet låses med en gardin. Tillgången på baksidan blockerar en hålplåt. Vissa tillverkare erbjuder också installation av illerskydd med el fritt fabrik, som fungerar enligt principen om stängsel.
Mårdskrämma med ultraljud
Ultraljudsenheter avger permanenta toner via Piezo-högtalare med ca 200 dB(C) som inte hörs av vuxna. Mården uppfattar ljud som obehagliga och undviker fordon som är utrustade med dem. Nackdelen: Även babys och små barn hör tonfrekvenserna till synes, så att insomningsproblem eller huvudvärk kan bli följden. Låt sedan ultraljudstvätt avlägsnas.
Montering i bilen är möjlig med vanliga verktyg på kort tid. Observera att frekvenserna förändras regelbundet, så att mården inte vänjer sig vid den annars jämna tonen. Dessutom ska anordningen vara så monterad att det ljud som avges kan sprida sig utan hinder.
Mårdskydd genom högspänning
Den bästa effekten för gnagarskyddet i bilen uppnås med elchockapparater. Dessa fungerar enligt principen om stängsel, som också hindrar kor från att ta sig ut från sin betesareal. Mården får en kort, häftig kraft så snart du rör vid kontaktplattorna. Djuren skadas inte allvarligt. Och även om du av misstag vidrör kontaktplattorna är den kontinuerliga strömmen på 10 mA harmlös.
Strömförsörjningen sker via batterier, en nätenhet eller kan monteras direkt i bilelektroniken.
Vid köp måste man beakta att kretsen kan stängas. Du behöver alltså, förutom kontaktplattorna, minuspoler (även jord), för att utlösa strömmen. I äldre bilmodeller fanns det fortfarande tillräckligt med metall i motorrummet för att det skulle fungera som massa. I dag hittar man huvudsakligen plast och textil som är oanvändbara som ledare. Därför har många eldrivna chockapparater, vars illerskydd fungerar som minuspoler. Dessa ska fästas så nära kontaktplattorna som möjligt. Mården rör på båda plattorna samtidigt, stänger strömkretsen och löser på så sätt ut strömmen. Det spelar ingen roll om den vidrör skivparen med fötterna, stjärtfena eller snävan. För att apparaten ska fungera korrekt måste den vara tekniskt korrekt och fast installerad. Är du osäker på detta, hjälper verkstäder gärna vid montering.
För människor är dessa stötar absolut oskadliga på grund av låg effektförbrukning i det nedre milliampereområdet, men personer med pacemaker kan inte ha kontakt med kontaktplattorna av försiktighetsskäl. Dessutom bör strömmen kunna stängas av när arbete utförs i motorrummet. Antingen stängs den automatiskt av när du öppnar motorhuven eller så kan den stängas av och på manuellt via en brytare.
Kombinerat illerskydd av ultraljud, ström och ljus
Vissa enheter förenar minst två av dessa mekanismer för illerskydd i bilen, t.ex. ultraljud, ström eller ström och ljus. Ljuset skall också skrämma bort ljusdjuren, som det är som att jaga bort fackjargongen. Tillverkarna lovar att öka effektiviteten hos detta illerskydd.
Vårt praxistipp: Vattentäta elektriska shock- och ultraljudsapparater
Se till att enheten är vattentät - oavsett om det gäller elchocker, ultraljud eller en kombination. Tillverkare ska i de tekniska detaljerna märka IP65. På så sätt är motortvätt inga problem.
Mekaniska, biologiska och kemiska medel
Till dessa hör en mantel för kablar och doftämnen på kemisk eller biologisk bas.
Manteln jagar mårddjur inte, men skyddar kablarna från sina bäver. Detta illerskydd finns ofta under namnet korrugerat rör eller skyddsrör för mårdskydd och består av hårdplast. De skyddar dock inte alla känsliga delar, utan är främst avsedda för att skydda tändkabelens mantel. Slangar och isoleringsmaterial har fortfarande inget illerskydd. Dessutom får illerrören inte komma i kontakt med delar som är hetta.
Doftämnen finns i olika utföranden som spray, kort eller stavar. Dessa medel för illerskydd rekommenderas som första hjälpen-medel när du upptäcker en skada på bilen som en mårddjur kan ha orsakat. En spray måste appliceras om och om igen, eftersom regn eller biltvätt tvättar medlet. Efter en viss tid förlorar även diverskräckkort eller -stavar sin verkan, eftersom doftämnet avdunstar. Då måste de också bytas ut.
was betalar bilförsäkringen?
Har det hänt och mården har skadat din bil? Läs då mer om din bilförsäkring. Försäkringsreglerna skiljer sig nämligen åt när det gäller att överta skador från mården. I regel gäller ett av dessa tre alternativ:
- I försäkringspolitiken nämns inte skadeverkningar av mårdbett eller utesluts uttryckligen. Då kommer försäkringen inte att betalas.
- Försäkringen betalar de delar som skadats direkt av en mården. Om den har knåpt en kabel eller en slang, betalas bara reservdel. Men inte en möjlig följdskada på motorn eller elektroniken.
- I försäkringsbrevet anges att följdskador är medförsäkrade. Då får försäkrade hela skadebeloppet. I detta alternativ är naturligtvis försäkringsavgifterna betydligt högre. Men även skadade motorer eller elektronikdelar orsakar i värsta fall höga kostnader.
Slutsats: Illerskydd skyddar mot irritation i bilen
Om du ser en mårdar förbi huvar eller upptäcker dödståk på motorhuven, rekommenderas illerskydd mot din bil. En snabb första åtgärd är doftämnen eller kabelmantlar. På lång sikt är ultraljudsapparater eller elektriska chockapparater det bästa skyddet mot skador på mårdapparaten, eftersom utrustningen fungerar utan att behöva bekymra sig om det. Endast regelbunden kontroll av kontaktplattorna vid elektriska chockapparater är meningsfull, eftersom en förorening kan försämra deras funktion.