Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om mobiltelefonantenner
Att kunna nås överallt med mobilen - en önskan som på grund av alltför svaga antennsignaler i mobilsystemet ibland fortfarande är ouppfylld. Den inbyggda mobilantennen är alltid en kompromiss mellan storlek och prestanda. I regioner med dålig mottagning kan en extraantenn ge mycket. Vår guide hjälper dig att hitta rätt extern antenn.
Was mobilantenn?
Hur fungerar en mobilantenn?
Typer av mobilantenner och deras användningsområden
Vårt praktiska handtag: Monteringsyta
Was tänk på när du använder mobilantenner?
Was mobilantenn?
I moderna mobila enheter finns en kraftfull LTE-antenn fast inbyggd, som uppfyller de flesta krav. Extra antenner kommer in i spelet när ogynnsamma sändnings- och mottagningsförhållanden råder. För att kunna kommunicera med en extern mobilantenn måste den mobila enheten ha en lämplig anslutning. Detta har ofta varit fallet för äldre modeller, även därför att mobilnätet för några år sedan inte hade den ytliga täckning som nu är fallet. De första mobiltelefonnäten använde också frekvenser som endast kunde hanteras med större antenner. Sådana extra antenner ansluts till mobiltelefonen via en standardiserad kontakt- eller skruvanslutning.
Multibandsantenn med magnetisk fot för enkel montering
Ett annat viktigt användningsområde är inom fordonsområdet, specifikt för att visa mobilsändningssignalerna från fordonsutrymmen. Detta görs inte bara för att skydda passagerarna mot antennstrålning, utan också för att kunna sända eller ta emot full effekt från faradayen ”bil” utan begränsningar.
För många mobila enheter finns det passande hållare (snap-in), som även använder antennsignalen via de tillgängliga anslutningarna och samtidigt erbjuder handsfree- och laddningsfunktion för mobilen. Antennerna sitter fast på karossens utsida. Inuti bilen leder en antennkabel vidare till önskad plats.
Temporära antenner för mobiltelefonantenner har en magnetfot för att sätta fast på fordonstaket eller -bak. Sådana antennkablar utförs på gummipackningarna i en bildörr eller bakluckan. Denna variant kan naturligtvis endast användas med en magnetiskt verksam kaross.
Även för WLAN-routrar finns extra antenner för att optimalt kunna utnyttja den potentiella prestandan hos routern. Antenner som används för fordon med mobil- och WLAN-funktion är utrustade med flera strålkastare i ett hölje för att kunna hantera olika frekvensområden.
Hur fungerar en mobilantenn?
Antennen är en viktig del av en trådlös förbindelse. Signalerna från tal, text eller foton som genereras i en mobil enhet omvandlas först till digitala data och sedan till en elektromagnetisk våg med hög frekvens. Denna axel fungerar som transportmedium.
Antennen fungerar som ett gränssnitt mellan sändaren och mottagaren över överföringsmediet, det fria rummet där den utstrålade signalen breder ut sig. Antennen har till uppgift att koppla ut högfrekvenssignalen som elektromagnetisk axel i omgivningen eller koppla in den i mottagaren.
Antennen fungerar även som strålkastare med sin egen riktningskarakteristik. Riktkarakteristiken träffar en bedömning i vilken riktning den utstrålade antennsignalen har vilken styrka. Vid mottagning är den riktning som har den största strålningsintensiteten även den med den största mottagningsstyrkan.
Högeffektiv riktantenn för tak i hemmet eller en antennmast
Väggantenn för GSM och UMTS i ett hölje
För rörlig användning är en cirkel- eller lövformad strålningskaraktär viktigt för att kunna ta emot eller avge en signal i varje läge på mottagarenheten. Vid fast installerade antenner behövs en riktningsverkan, för att med låg effekt uppnå en bra signalstyrka.
En antenns mekaniska mått har ett direkt samband med våglängderna som ska bearbetas. Därför behöver den antenner som är olika konstruerade för olika frekvenser. Med speciella konstruktioner, sammanläggning av olika antennmoduler i ett hölje, logaritmisk-periodiska antenner, har man i dag med en antenn ofta många frekvensområden ”under kontroll”.
De höga frekvenser som är vanliga inom mobilradio gör det möjligt att konstruera mycket små antenner som är nästan osynliga inbyggda som komponenter i höljet, till exempel som chassiram.
Typer av mobilantenner och deras användningsområden
Mobil teknik har utvecklats snabbt. Det analoga C-nätet som i slutet av 2000 anslts använde frekvenser runt 460 megahertz med motsvarande stora (utomhus-)antenner och klumpiga terminaler. Den ökade efterfrågan på mobil kommunikation har lett till att andra frekvensband har blivit nödvändiga för att kunna transportera stora datamängder.
De aktuella mobiltelefonistandarderna hittar du som urvalskriterium i vår e-butik. De är fortfarande uppdelade efter frekvensområden. Här finns en liten översikt:
- GSM: Det globala systemet för mobil kommunikation är världens mest utbredda standard för helt digitala mobilnät. GSM (2G) används för telefoni, SMS-meddelanden och data.
- UMTS: Universal Mobile Telecommunications System är tredje generationens mobilkommunikationsstandard (3G). Här är högre dataöverföringshastigheter möjliga.
- LTE: Long Term Evolution, som LTE Advanced eller 4G, ger datahastigheter upp till 1.200 megabit per sekund i det övre UHF-området från cirka 700 till 2.600 megahertz.
För fullständighetens skull kallas även WiFi här: Överföringen av WLAN-signaler sker på 2,4 eller 5 gigahertz med olika kanalbredder. Detta representeras av följande gemener på IEEE 802.11-standarden. Några LTE-antenner i vår e-butik täcker dessa områden.
Antennförstärkning
Antennvinsten trycker den riktande effekten och verkningsgraden för en antenn och anges i decibel (dB). Antenner med hög vinst är alltid starkt riktningskänsliga.
Antenntyp
Denna kategori hjälper dig att bestämma monteringsplatsen och monteringsplatsen för mobilantennen, även vid användning på fordon eller montering på master.
Vårt praktiska handtag: Monteringsyta
Se vid användning av mobiltelefonantenner med magnetfot till rena ytor både på fordonskarossen och på själva magnetfoten för att undvika lackskador.
Was tänk på när du använder mobilantenner?
Antennens plastytor bör hållas fria från föroreningar för att öka plastens livslängd och för att inte försämra antennens effektivitet.
Stäng oanvända antennanslutningar. Ofta medföljer plastkåpor som skydd mot smuts.
Vid dragning av antennkabeln i en bil får kabeln inte skadas eller klämas i trånga karossdelar. Men antennkabeln bör inte påverka funktionen av ett tätningsgummi.