Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Smartphones: Den ständiga följeslagaren i vardagen
Smartphones har blivit oumbärliga följeslagare i vardagen och på jobbet. Oavsett om det gäller kommunikation, underhållning mellan och för att spela in bilder och videor - telefonen erbjuder alla funktioner och passar smidigt i byxfickan.
Uppbyggnad och användningsområde för smartphones
Was tänk på när du köper en smartphone?
Kort och gott:
Uppbyggnad och användningsområde för smartphones
Smartphones är sammansatta av många olika komponenter som tar så lite plats som tekniskt möjligt. De fungerar och är trots det mycket lika bra som sina större motsvarigheter, som är monterade t.ex. i bärbara eller stationära datorer.
Processor
Mobiltelefonens kopplingscentral är SoC-processorn. SOC står för ”System-On-A-chip”. På detta chip finns inte bara smarttelefonens huvudprocessor (CPU), utan även alla trådlösa och minneskontrollers och andra komponenter som ljudprocessor och gränssnitt, och utgör därmed både hjärtat och ryggraden i din enhet.
Precis som för bärbara och stationära datorer finns det olika kraftfulla processorer. Flytande visning i normal drift skapar nästan alla smartphones, men vill du spela dyra spel, efterbearbeta bilder från ovanliga bilder eller använda din privata enhet yrkesmässigt, lönar det sig att investera i en modell med högre pris.
En processor drar stor nytta av arbetsminnet som är anslutet till det. Även kallat RAM, håller denna tillfälliga filer som du omedelbart kan använda dig av. Ju större den är, desto mer kan processorn lägga av där. På så sätt kan fler appar hållas öppna samtidigt och hanteringen blir smidigare.
Trådlös utrustning
Till utrustningen hos en modern smartphone hör en mängd olika standarder, som används för att kommunicera med omvärlden. För en snabb Internetuppkoppling hemma och på hotspots finns en WLAN-modul med ombord, medan dataanslutningen avvecklas via mobil telefoni.
Mobilkommunikation
skiljer sig mellan olika standarder för radiokommunikation. UMTS, även kallat HSPA, är den tredje trådlösa standarden 3G . Men även om de flesta enheterna är billigare, så stöder de flesta enheterna den nuvarande standarden av fjärde generationen 4G, LTE. Detta ger betydligt högre överföringshastighet och totalt bättre täckning.
Bluetooth
har även ett Bluetooth-chip för att kommunicera med tillbehör eller andra mobiltelefoner. Bluetooth är mycket populärt särskilt bland ljudapparater som hörlurar, mobila högtalare eller handsfree.
NFC
NFC-stöd har också ökat kraftigt under de senaste åren. ”Near Field Communication” bygger på den beprövade RFID-tekniken och möjliggör snabbt och säkert datautbyte på mycket korta avstånd. Den gör det t.ex. möjligt att betala med telefonen i stormarknaden eller enkelt datautbyte mellan mobiltelefoner.
GPS
omfattar även radioteknik och positionsbestämningssystem som har smarttelefoner ombord. Det amerikanska GPS-systemet är ett allmänt begrepp, men många smarttelefoner kan också fastställa sin position via det ryska satellitsystemet GLONASS.
Lagringsutrymme
För att spara filer permanent skrivs de in i det interna minnet. Den här FASST-installerade apparna, nedladdad musik och tagna bilder. Mer är alltid bättre - moderna smartphones erbjuder därför allt mer lagringsutrymme. Om det interna minnet inte räcker har vissa enheter en microSD-kortplats. I denna kan ett litet minneskort sättas in, som utökar det tillgängliga minnet med upp till 200 GB så att alla viktiga data får plats.
SIM-kort
Utöver microSD-kortplatsen sitter merparten av SIM-kortplatsen. I denna placeras Providers SIM-kort. Vissa smartphones har den speciella egenskapen att microSD-kortplatsen även kan användas med ett andra SIM-kort. På så sätt blir din smartphone en Dual-SIM-mobil, med vilken du samtidigt kan nå den under två olika telefonnummer. På så sätt kan en apparat både användas som arbets- och privatmobil samtidigt.
Display
Telefonen kan naturligtvis styras via pekskärmen. Displayerna har oftast en för sin storlek mycket hög upplösning, som standard har nu Full-HD slagit igenom. Vissa toppmodeller överträffar dock detta och erbjuder upp till WQHD eller till och med 4k-upplösning. I huvudsak skiljer sig displayerna dessutom i fråga om storlek - de rör sig oftast mellan 5 och 6 tum.
Kamera
När det gäller kameror skiljer sig många enheter avsevärt från varandra. Samtidigt som de flesta apparater har en acceptabel huvudkamera är mobiltelefoner med två eller fler megapixelkameror på modet. Den andra kameran tar hand om specialuppgifter som antingen utökar kameran med specialfunktioner som skärpedjup eller mycket bra svartvita inspelningar eller arbetar oberoende och har t.ex. ett vidvinkelobjektiv. På så sätt kan du spela in speciella bilder med dubbla kameror.
Was tänk på när du köper en smartphone?
Insats
Det viktigaste kriteriet för beslutsfattande är det eftersträvade syftet. Om man vill använda den för barn och ungdomar räcker det med en mer fördelaktig modell som täcker de viktigaste funktionerna och som ändå följer aktuella trender.
Även i rent privat bruk beror beslutet på hur mobiltelefonen används - finns det ändå en bärbar dator, surfplatta eller stationär dator till förfogande eller ska den nya smarttelefonen ersätta alla dessa enheter?
Om utrustningen ska användas även på yrkesområdet bör man göra en exakt bedömning av vad den används till. Behöver du mycket lagringsutrymme? Behöver du Dual-SIM-funktionen?
När enheten används utomhus bör du välja robusta fodral eller ännu bättre en outdoor-smartphone. Så är din smartphone även på byggarbetsplatsen väl skyddad.
Operativsystem
Valet av operativsystem är viktigt. Beslutet ligger mellan Apple iOS, som också bara används på egna iPhones och Googles Android, som är den vanligaste och på nästan alla andra enheter.
Men många Android-smartphones skiljer sig åt vad gäller version och egen yta. Enheterna levereras alltid med en aktuell version av operativsystemet. Enheter med Android One körs på ren Android och får en uppdateringsmöjlighet från Google, medan många tillverkare i stället sätter egna versioner av operativsystemet med egna användargränssnitt och förser dem med uppdateringar.
Lämplig displaystorlek
Därefter bör du ta hänsyn till displayens storlek. Phablets med 6 tums skärmstorlek är behagligare att använda, men får inte plats i alla fickor eller handväskor. De kan därför vara lite otympliga.
För de flesta mobiltelefoner är displayen något mindre med 5 tum. Den aktuella trenden mot kantfria skärmar gör visserligen problemet oskärpt, men det lönar sig ändå att ta hänsyn till mobilens och displayens mått när man bestämmer sig för att köpa.
Ändamålsenligt tillbehör till din smartphone: Blick- och skärmskydd
Skydda din smartphone mot oönskade sidoblickar med en skyddsfilm. Vår 3M-produktdetektor ger dig med några få klick ett passande skydd för din produkt.
Kort och gott:
Mobiltelefoner är nu i absoluta tal avancerade och ersätter nu även små digitalkameror och bärbara datorer. De flesta smartphones är utrustade med Googles Android och i sin konstruktion skiljer de sig särskilt vad gäller specialutrustning som extrakamera, extra stort arbetsminne eller processorkraft.