Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om nättransformatorer
Vilka är nättransformatorer?
Vilka typer av transformatorer finns det?
Kriterier för köp av nättransformatorer - vad är det som är viktigt?
Sammanfattning: Så köper du rätt transformator till nätverket
FAQ – vanliga frågor om nättransformatorer
Vilka är nättransformatorer?
Transformatorer, även omspänningsande eller korta, skall bestå av minst två lindningar av spole på en gemensam järn- eller ferritkärna. Växelspänning, som matas in i ingångssidan, omvandlar en transformator på utgångssidan till en lägre, högre eller identisk spänning. I vindningssiffrorna för ingångs- och utgångslindning (primär- och sekundärsida) definieras förhållandet mellan ingångs- och utgångsspänning. Till exempel omvandlar en transformator med ett vindförhållande på 10:1 den vanliga nätspänningen på 230 V till 23 V på sekundärsidan. Naturligtvis fungerar detta på samma sätt även i motsatt riktning. Transformatorer som används i röstbruk och som är avsedda för användning i lågspänningsnät med de vanliga frekvenserna på 50 eller 60 hertz.
Vilka typer av transformatorer finns det?
Det mest kända är klassiska nätverkstransformatorer, som omvandlar nätspänningen från 230 V AC till betydligt lägre spänningar i de mest varierande elektriska och elektroniska produkterna och galvaniskt separerar in- och utgångssidan. Först på grund av dessa små spänningar, som oftast jämnas ut, utjämnas och stabiliseras, är drift av elektroniska komponenter och kretsar möjlig och säker för användaren.
Kontrolltransformatorer
Används för försörjning av styrkretsar . Förutom en spänningsanpassning som kan behövas för styrkretsen, t.ex. från 230 till 23 volt, skiljer de primär- och sekundärsidorna elektriskt från varandra. Ofta är kontrolltransformatorer utrustade med flera uttag på ingångssidan för att möjliggöra bättre spänningsanpassning till elnätet på plats.
Separeringstransformatorer;
Erbjuds både med ett utväxlingsförhållande på 1:1 och med olika andra vindförhållanden. De tillhandahåller en galvanisk separering till ingångsströmkretsen för att undvika farliga beröringsspänningar mot jord.
Skyddstransformatorer:
Utför också en elektrisk separering mellan ingångs- och utgångssidan. Utgångsspänningen är även obelastad till maximalt 50 V AC vid tomgång. De är ofta försedda med extra skyddsanordningar, till exempel i form av säkringar. Delvis är skyddstransformatorer även kortslutningssäkra.
Kap- och spartransformatorer finns förutom enfasade varianter även som trefasiga versioner för drift i trefasnät.
Kriterier för köp av nättransformatorer - vad är det som är viktigt?
Bra nättransformatorer har en hög elektrisk verkningsgrad och låga tomgångsförluster. Ju mer kraftfull en transformator är, desto viktigare är dessa aspekter. En dålig verkningsgrad kan under årens lopp leda till avsevärda merkostnader, eftersom energi omvandlas till förlustvärme på ett effektivt sätt. Dessutom kan det uppstå ytterligare kostnader för inköp och drift av den nödvändiga värmeavledningen.
Av dessa skäl är det viktigt att nättransformatorn konstrueras på rätt sätt, så att den är så exakt som möjligt anpassad till den elektriska prestanda som krävs. En underdimensionerad nättransformator leder till överbelastning och ett tidigt bortfall, medan en för stor utvald transformator medför onödiga kostnader för inköp och drift.
Det ska noteras att värdena för transformatorernas utgångsspänning avser den angivna nominella belastningen. Följaktligen ger en transformator med låg belastning högre utgångsspänning, och en överbelastad transformator får däremot en spänningsavbrott.
För de flesta transformatorer gäller att den effekt som anges i databladet avser drift vid 40 °C omgivningstemperatur och fristående. Om en transformator monteras in i ett hölje minskar den användbara effekten motsvarande den sämre värmeavledningen.
Beroende på avsedd användning ska nättransmissionens skyddsklass väljas i enlighet med detta. Om svårare miljöförhållanden kan förväntas, till exempel damm eller fukt, så är särskilt helgjutna nättransformatorer på gång. Den hermetiskt täta kapslingen skyddar lindning och kärna mot skadlig fuktabsorption och mekaniska skador.
Sammanfattning: Så köper du rätt transformator till nätverket
Förutom rent elektriska data, in- och utgångsspänning, utgångsström och effekt, måste du alltid vara uppmärksam på den typ av transformator som krävs. Transformatorn ska till sin konstruktion uppfylla alla säkerhetskrav. Till exempel är det vid utbyte inte tillåtet att ersätta en säkerhetstransformator med en vanlig transformator.
I regel är små och medelstora transformatorer installerade i apparathöljen eller andra inkapslingar. Vid byte bör man se till att den nya transformatorns mått är korrekta och att de elektriska anslutningarna är passande eller så kompatibla som möjligt med befintliga kontaktdon eller ledningar.
Se till att nättransformatorn har de nödvändiga kontrollmärkena och uppfyller gällande normer. De nättransformatorer som erbjuds av Conrad i Shop uppfyller höga kvalitetskrav, utmärker sig genom tillförlitlighet, hög verkningsgrad och lång livslängd.
Vårt praktiska tips:
Spartransformatorer är inte lämpliga när galvanisk separering mellan primär- och sekundärsida krävs. Det finns risk för livsfara på grund av farliga beröringsspänningar!
FAQ – vanliga frågor om nättransformatorer
Är transformatorn mindre eller mindre tyst, är det normalt?
Elektromagnetiska krafter kan stimulera lindningar och iskärna till minimala vibrationer, som vid 50 Hertz nätfrekvens uppfattas som brummande ljud med en frekvens på 100 Hz. Vid mycket känsliga tillämpningar kan transformatorer som är helt gjutna och som genom sin kapselning orsakar mindre störande driftljud användas.
Vilken fördel har spartransformatorer?
Spartransformatorer erbjuder framför allt fördelar i fråga om vikt, storlek och material, när in- och utgångsspänning ligger relativt tätt intill varandra, från ett utväxlingsförhållande på ca 3:1 minskar denna fördel gradvis.
Kan jag ersätta en säkerhets- eller isolertransformator med en vanlig nättransformator eller en spartransformator?
Nej, det är absolut inte tillåtet!
Kan en nättransformator drivas vid en högre spänning än den angivna märkspänningen?
Nej. Högre spänningar leder inte bara till skador på nätomvandlaren, utan kan även leda till elolyckor, eftersom lindningsisoleringen inte är konstruerad för detta ändamål och det kan leda till isoleringsfel.