Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om Neozed säkring
Fram till dess att de ersattes av automatsäkringar fanns smältsäkringar i alla hem. Inom industrin är Neozed-systemet fortfarande vanligt. Vi förklarar hur dessa garantier skall byggas upp och fungera och was skall beaktas i hanteringen av dem.
Was NEOZED-säkring
Neozed-säkring: Konstruktion och funktion
Vissa vanliga kategorier
NH-frånskiljare
Vårt praxistipp: Se på skyddskläder vid byte av säkringar
Was tänk på hanteringen av Neozed-säkringar?
FAQ - vanliga frågor om Neozed-säkringar
Was NEOZED-säkring
Neozed-konstruktionen som infördes 1967 är den kompakta uppföljaren till Diazed-säkringen. Neozed-säkringar finns endast som skydd för strömförsörjning av fast anslutna enheter i elinstallationer inom bostadsbyggnad, till exempel Flödesvärmare, program och har annars ofta trängts undan av automatsäkringar. Inom industrin används de däremot ofta som överspänningsskydd för elverktyg och maskiner. Installera Neozed-säkringar tillförlitligt även i kombination med en motorskyddsbrytare. En säkring av Neozed-typ är en säkring. Den kompletta säkringen består av säkringssocklar och ett beröringsskydd som ligger över den. I sockeln används smältnings- eller säkringsinsatsen tillsammans med den passande passhylsan. Slutligen säkras säkringsinsatsen med skruvlocket.
Neozed-säkringar finns i tre storlekar: Med storlek D01 ligger märkströmmen på 2, 4, 6, 10 eller 16 A. Diametern är 11 millimeter, medan längden är 36 millimeter. Som gänga används E 14. Storleken D02 har en E-18-gänga, har en diameter på 15 millimeter och en längd på också 36 millimeter. Märkströmmen kan ligga på 20, 25, 35, 50 och 63 A. För D03- Neozed-säkringar används däremot en M 30 x 2-gänga. Måtten är 22
Millimeter i diameter och 43 millimeter i längd, medan märkströmmen kan ligga på 80 eller 100 A.
.
Bild: Neozed krets
U = spänningskälla
F = säkring
H1 & H2 = förbrukare
Neozed-säkring: Konstruktion och funktion
Bild: Neozed sockel
1 = säkringssockel
2 = beröringsskydd
3 = passande hylsa
4 = smältinsats
5 = skruvklaff
En NEOZED-smältsäkring består av en smältstege, monterad för en viss nominell ström, som tillverkas av elektrolytkoppar eller finsilver. Smältledaren är oftast omgiven av kvartssand eller luft. Detta hölje ser till att ljusbågen kyls när säkringen löser ut. Därtill kommer kontakterna (huvud- och fotkontakt) på båda sidor av säkringen. Alla dessa komponenter hålls samman av säkringen. Den består av isolerande material som keramik, plast eller komposit och ser till att ljusbågen som bildas inuti inte kan orsaka skador.
Och was händer om Neozed-säkringsinsatsen utlöses på grund av överspänning? I detta fall brinner säkerheten i ordets rätta bemärkelse. Smältledaren skall smältas genom den inströmmande strömmen. För att vara mer exakt växlar smältledaren det fysiska tillståndet från fast till flytande form till gasform. När det är gasformigt uppstår slutligen en ljusbåge, vilket gör att strömflödet kan avbrytas samtidigt. Utlösningsbeteendet hos enhetssäkringar delas in i FF (supersnabb), F (Flink), M (medeltrög), T (trög) och TT (Supertrög). Det handlar om den reaktionstid som en säkerhetskopiering behöver för att utlösa. Medan en FF-säkring redan reagerar på korta spänningstoppar, uppvisar säkringar med ökad tröghetsnivå en större tolerans när de aktiveras.
Vissa vanliga kategorier
Neozed-säkringar är indelade i olika driftklasser. Vi presenterar nedan några av de vanligaste klasserna: Standardtypen för allmänna tillämpningar kallas GG. Utlösningsnivån hos denna typ är mycket snabb, alltså vid låga kortslutningsströmmar, och vid stark ström, snabbt. För skydd av halvledarkomponenter är typ GR tänkt (supersnabb). Även för halvledarelement och för ledningsskydd används säkringarna av typ GS (supersnabb). För industrianläggningar, kraftverk eller liknande, används typ GF (snabb). Vid solcellsanläggningar används däremot typ gPV (supersnabb).
NH-frånskiljare
En frånskiljare fungerar både som lastbrytare och som strömbrytare. Med en sådan komponent kan en strömkrets kopplas bort eller kopplas på även under belastning. Funktionaliteten uppnås till dess att respektive märkström nås. Ett skydd mot överspänning och kortslutning sker genom smältsäkringar. Till skillnad från en enkel säkring har frånskiljare fördelen att ett spänningsfritt tillstånd kan garanteras vid byte av säkring. Utan en sådan brytare finns det risk för att en farlig ljusbåge uppstår vid ett säkringsbyte som sker på en belastande strömkrets. Livshotande skador kan vara en direkt följd.
Vårt praxistipp: Se på skyddskläder vid byte av säkringar
Använd alltid passande skyddsutrustning enligt IEC 61482 / en 61482, om du byter en säkring på en belastande strömkrets. Om det förekommer ljusbågar under övergången kan det leda till allvarliga skador.
Was tänk på hanteringen av Neozed-säkringar?
Till skillnad från en automatsäkring måste en smältsäkring, efter att den har utlösts, bytas ut. Någon slags överbryggning är otillåtlig och kan vara livsfarlig. Det är därför viktigt att den inte tas med i den. Se till att den nya säkringen även har passande nominell strömstyrka och passande kurva. När det inte tas hänsyn till detta, garanteras inte tillräckligt skydd för de anslutna enheterna vid överspänning. Observera också att en smältsäkring i princip är åldrad. Under sin livslängd förändras säkringen genom strömtoppar, som orsakas av att en apparat slås på, samt genom diffusionsprocesser. En säkring som ursprungligen infördes tenderar med tiden att bli farsblinkers.
FAQ - vanliga frågor om Neozed-säkringar
Was egentligen beteckningarna Neozed och Diazed?
Ordet Neozed är ett konstord som består av ordet nytt (Neo), i två delar (Z) och Edisongänga (ED). Det handlar alltså om en ny eller ny tvådelad säkring med Edisongänga. Även DIAZED är ett konstord som består av diametralt (dia), i två delar (Z) och Edisongänga (ED). Man talar om en diametralt uppdelad tvådelade säkring med Edisongänga.