Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Datorns nätaggregat förser datorn tillförlitligt med energi
En PC-nätenhet ser till att datorn får strömförsörjning. Känsliga maskinvarukomponenter som processor eller grafikkort ställer höga krav på spänningsstabilitet. Vilka nätenhetsformat det finns och was/Rats med 80 plus-certifiering får du reda på i vår guide. Dessutom avslöjar vi vad som måste beaktas när du köper en nätadapter.
was är en nätenhet?
Vanliga format från PC-nätenheter
Vilka anslutningar har en PC-nätenhet
was innebär 80 plus-certifiering och vilka indelningar?
Köp en passande nätenhet - det bör du vara uppmärksam på!
Vårt praktiska tips: Spara hellre inte på nätaggregatet
FAQ - vanliga frågor om PC-nätenheter
was PC-nätenhet?
Varje elektrisk enhet behöver antingen ett batteri, ett batteri eller en nätenhet, så att den fungerar. Det är inte annorlunda med en dator. Växelspänningen från elnätet omvandlas till likspänning med hjälp av nätenheten. En PC-nätenhet som motsvarar ATX-standarden måste här minst ställa +12 V, +5 V, +3,3 V, -12 V samt +5 V SB till förfogande. Det är särskilt viktigt att nätenheten ger stabila spänningar med minimala toleranser. Om så inte vore fallet kan mycket känslig PC-hårdvara som processorer eller avancerade grafikkort orsaka irreparabla skador.
Det finns datornätaggregat som antingen har en hel-modulär, del-modulär eller en non-modulär konstruktion. Med en non-modulär PC-nätenhet är alla kablar fast anslutna till nätenhetens hölje. Dragning av hela kabelsystemet kan bli en verklig utmaning, speciellt i mindre höljen. Vid en delvis modulär nätenhet är endast 20- eller 24-PIN-kontakten, som är ansvarig för huvudströmförsörjningen, samt 8-stifts-CPU-anslutningen, fast ansluten. Alla andra kablar kan vid behov anslutas eller också enkelt utelämnas. Med en fullmodulär nätenhet ser det annorlunda ut: Här kan alla kablar helt skiljas från chassit. Det förenklar avsevärt läggningen av den tjocka och ofta föga flexibla huvudströmkabeln.
Vanliga format från PC-nätenheter
I äldre datorer finns även idag nätenheter i AT-format (Advanced Technology). För huvudströmförsörjning används en tvådelad kontakt, vars enskilda delar har vardera 6 stift. I moderna stationära datorer spelar nätenheter i AT-format dock inte längre någon roll. En användning av sådana modeller med aktuella moderkort är därför utesluten. Standarden för PC-nätenheter är idag ATX-formfaktorn. Enligt specifikationen har denna nätenhet måtten 140 x 150 x 86 millimeter (L x B x H). I själva verket överskrids regelbundet längden, särskilt för nätenheter med högre effekt. Bredd och höjd bibehålls däremot, så att problemfri installation i alla ATX-datorchassi kan garanteras. För äldre ATX-nätenheter sker processorns spänningsförsörjning via en 4-stifts-kontakt, på aktuell maskinvara tar däremot en 8-stiftskontakt hänsyn till den ökade energiförbrukningen. Huvudströmkabeln har 20 eller 24 stift.
Speciellt för kompakta höljen finns dessutom SFX- eller SFX-L-standarden. Kablarna är identiska med dem hos en konventionell ATX-nätenhet, men i regel är antalet anslutningar för DVD-enheter och hårddiskar som finns tillgängliga lägre. Måtten är 100 x 125 x 63,5 mm (L x B x H). Om längden överstiger 100 millimeter, talar man om en SFX-L-nätenhet. Dessa har oftast en 120 mm-fläkt, medan en normal SFX-nätenhet vanligtvis bara en 80 mm-fläkt kan monteras. TFX-nätenheter (Thin format Factor) är avsedda för särskilt platta datorchassin. Måtten är här 175 x 85 x 65 mm (L x B x H). Även i detta fall skiljer sig den befintliga anslutningskabeln inte från en "normal" ATX-nätenhet.
Vilka anslutningar har en PC-nätenhet?
Moderna nätenheter har en 24-stiftskontakt, som i praktiken garanterar huvudströmförsörjning på datorn. Dessutom finns en 4+4-PIN-kontakt för CPU-spänningsförsörjning. Grafikkort kan försörjas med energi från oftast flera 6+2-PIN-kablar. Dessutom finns beroende på nätenhet ett antal olika SATA- och 4-stifts Molex-anslutningar.
was innebär 80 plus-certifiering och vilka indelningar?
Den så kallade 80-Plus-certifieringen visar för nätenheter vilken verkningsgrad uppnås vid ett utnyttjande på 20, 50 och 100 procent. Sex olika nivåer kan urskiljas:
Till att börja med är den enkla 80-Plus-certifieringen. Dessa har en kapacitet på 20 / 50 / 100 procent, och en effektivitet på 80 / 80 / 80 procent. Nästa steg är 80 Plus brons och har en effektivitet på 82 / 85 / 82 procent.
80 Plus silver har en effektivitet på 85 / 88 / 85 procent, medan 80 Plus Gold kommer på 87 / 90 / 87 procent.
Mycket effektivt arbetar nätenheter med 80 Plus Platinum och 80 Plus Titanium. Värdena ligger på 90 / 92 / 89 procent respektive 92 / 94 / 90 procent.
Köp en passande nätenhet – det bör du vara uppmärksam på!
Först bör du hitta vilket nätenhetsformat som behövs. För normala kontorsdatorer och alla PC-system som har ett ordinarie Tower-chassi passar vanligtvis en standard-ATX-nätenhet. Särskilt vid datorer med hög effekt kan det vara lämpligt att förbättra luftflödet inuti chassit genom en modulär nätenhet. Så du behöver bara dra de kablar som verkligen behövs, allt annat stannar ute och tar ingen plats. De få befintliga kablarna kan dras betydligt lättare och renare, was som bidrar till förbättrad luftcirkulation.
Den viktigaste aspekten vid köp av en nätadapter är den effekt som krävs: Bandbredden på dagens nätenheter är från 150 watt upp till 2000 watt. Men vad behöver vi egentligen? Hur mycket Watt en nätenhet ska ha beror i hög grad på den inbyggda hårdvaran. 750 W-nätenheter och modeller som ger ännu mer effekt behövs vanligtvis bara för speldatorer och arbetsstationer med flera processorer eller multi-GPU-system. För en genomsnittlig dator med ett kraftfullt grafikkort, en aktuell processor, två hårddiskar och två fläktar behövs sällan nätenheter med mer än 550 Watt. En dator med en Intel 9900K CPU, en GeForce RTX 2070 SUPER, två RAM-moduler, en M.2-SSD samt en vanlig hårddisk och tre fläktar behöver ca 430 Watt vid belastning. För en enkel Office-dator räcker nätenheter med en effekt på 300 watt även idag.
Nätaggregatet ska också vara så effektivt som möjligt vid köp. Ju högre 80-Plus-certifieringen, desto effektivare arbetar enheten. Priset stiger emellertid också kraftigt. Under 80 Plus brons bör du idag inte köpa en nätenhet; när det gäller pris och prestanda är 80 Plus Gold i många fall den perfekta medelvägen. Även när det gäller volymen finns det stora skillnader: Om datorn ska användas i en speciellt ljudkänslig miljö, är semi-passiva eller helt passiva nätdelar ett bra val. Vid ett halvpassivt enhet står den inbyggda fläkten stilla upp till en viss temperatur. Om gränsvärdet överskrids, tar fläkten upp sitt arbete tills temperaturen har sjunkit igen. En passiv nätenhet har däremot ingen fläkt alls. Vid användning av en sådan modell rekommenderas en tillräcklig chassiventilation.
Vårt praktiska tips: Spara hellre inte på nätaggregatet
I princip rekommenderas att man lägger vikt vid kvalitet just när man väljer nätadapter. Ett förmnat fynd kan visa sig vara raka motsatsen när det brinner av vid första användningen med full belastning. Det kan inte bara förstöra maskinvaran som är inbyggd i datorn, utan i värsta fall utlösa en brand.
FAQ - vanliga frågor om PC-nätenheter
was är skillnaden mellan en Single-Rail-nätenhet och en Multi-Rail-nätenhet?
Begreppen Single- eller multi-Rail hänvisar till de tillgängliga +12-Volt-skenorna. Med en Single-Rail-nätenhet kan alla komponenter, oavsett hur de är anslutna till nätadaptern, som kräver komplett prestanda. Det inbyggda överspänningsskyddet griper dock först vid en relativt hög strömstyrka, was i extrema fall redan kan orsaka skador på vissa nätadaptrar. I en multi-Rail-enhet delas strömmen däremot mellan flera +12-Volt-skenor, vars prestanda kan begränsas. Det är i själva verket omöjligt att bränna nätdelen, men det är inte möjligt att dela upp den tillgängliga strömmen mellan de olika railen. Det kan alltså teoretiskt sett hända att en ansluten utrustning inte får tillräcklig ström.
Hur lång tid ger nätenhetsstillverkare garanti?
Det beror på tillverkaren och ofta också på den aktuella modellen. Förutom juridiskt bindande garanti ger kända tillverkare oftast 2 till 5 års garanti. För högkvalitativa nätenheter är även 7 till 12 år möjliga.
was förstår man med en redundant nätenhet?
Ett redundant nätaggregat används vanligen för servrar och datorer med hög felsäkerhet. Det handlar om ett hölje, den så kallade backplane, till vilken flera speciella nätenheter skjuts in. Om någon av enheterna är ur drift ska strömförsörjningen ske från en av de andra nätenheterna i backplane. Tack vare hot swap-funktionen kan den defekta enheten bytas ut under drift. Passande nätenheter finns i ATX- eller EPS-format. Dessutom finns det speciella nätaggregat för 19"-server i 1 eller 2 HE.
Hur mycket effekt behöver aktuella avancerade grafikkort?
Beroende på grafikkort varierar strömbehovet avsevärt. Nedan följer några exempel på aktuella grafikkort: En NVIDIA RTX 2060 SUPER behöver upp till 175 watt, medan den starkare RTX 2070 SUPER redan är 215 watt. RTX 2080 SUPER behöver med full belastning upp till 250 Watt. En Radeon RX 5700 från AMD kräver 180 Watt och RX 5700 XT upp till 225 Watt.