Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om pneumatiska tryckbrytare
Tryckströmställaren aktiveras genom pneumatiska eller hydrauliska tryck och används för att övervaka och styra pumpar, kompressorer och liknande applikationer. Hur tryckbrytare fungerar, vilka typer det finns och vad du bör tänka på när du köper, får du reda på i vår guide.
Was tryckströmställare
Mekanisk och elektronisk tryckbrytare
Kriterier för att välja tryckströmställare – vad är det som är viktigt?
Vårt praxistipp: Maximal bryteffekt tar hänsyn till
FAQ – vanliga frågor om tryckströmställare
Was tryckströmställare
Tryckströmställaren är knappt bortkopplade från områden av pneumatik och hydraulik. Den kan användas för att övervaka trycket eller nivån på ett medium, t.ex. luft eller olja, i ett pneumatiskt eller hydrauliskt system. De reagerar när trycket i mediet ändras eller ett definierat övertryck och undertryck uppnås och ger en motsvarande signal till styrenheten. Övertrycket anger tryckområdets övre gräns, medan undertryck är den nedre gränsen. En tryckbrytare används för att kontrollera att båda värdena inte överskrids eller underskrids. På så sätt kan ett konstant tryckområde i systemet säkerställas.
Hydrauliska och pneumatiska tryckbrytare används framför allt i industriella tillämpningar och processtekniska processer. I apparat- och apparatkonstruktioner hittar man dem på samma sätt som i maskin- och maskinindustrin. Tryckbrytare används för styrning av pumpar eller hushållsvattenanläggningar, är integrerade i ventiler, tätningar och kompressorer och används för övervakning av oljetrycket, vilket är viktigt särskilt hos förbränningsmotorer.
Mekanisk och elektronisk tryckbrytare
Tryckbrytare i mekaniskt och elektroniskt utförande. Mekaniska tryckbrytare är på tryckingångssidan utrustade med ett membran (för mindre tryck) eller en kolv (för större tryck). I detta avseende liknar de uppbyggnaden av tryckregulatorer. På andra sidan finns en förspänd fjäder, vars spänning kan ställas in med en skruv. En mekanisk tryckbrytare fungerar nu på följande sätt: Medan driftstrycket på tryckingångssidan trycker mot membranet (eller kolven) motverkar fjäderkraften på andra sidan av tryckkraften. Om driftstrycket är högre än fjäderkraften, enheten aktiverar membranet i rörelse och aktiverar en mikrobrytare som öppnar eller stänger strömkretsen. Vid sinkande drifttryck återgår membran och mikrobrytare till sitt ursprungliga läge och den elektriska signalen faller.
Kontakterna som finns i tryckströmställaren kan urskiljas vad gäller funktion i öppnare, slutare och växlare. Som namnet antyder, är en öppnare utformad för att öppna kopplingskretsen när det angivna kopplingstrycket har uppnåtts. Det innebär att kontakten avbryts eller kopplas bort. En stängningskontakt stänger strömkretsen genom att skapa kontakt. En växlare kan fungera både som öppnare och som växlare och därmed överta båda funktionerna.
Elektroniska tryckbrytare som står emot mekaniska tryckbrytare. För mekaniska tryckbrytare sker tryckregistrering och signalomkoppling på mekanisk väg, för elektroniska tryckbrytare på däremot elektriskt sätt. För detta ändamål är de utrustade med en elektronisk knapp (sensor) som registrerar trycket eller tryckförändringen och genererar en motsvarande signal, som i sin tur behandlas av den elektroniska mikrokontrollern och omvandlas till en elektrisk signal. I sällsynta fall är elektroniska tryckbrytare utrustade med ett mekaniskt kopplingselement, till exempel ett relä. Sådana utföranden kan kallas elektromekaniska tryckströmställare.
Många elektroniska tryckbrytare har praktiska extrafunktioner, till exempel knappar för enkel inställning av funktioner eller displayer, som visar det uppmätta trycket. Konfigurationer kan ofta även utföras med hjälp av speciell programvara eller konfigurationsmodul. Mycket bekväm att använda. Eftersom elektroniska brytare kommer utan rörliga, mekaniska delar, är de nästan slitagefria och kräver knappt något underhåll. De arbetar pålitligt, är robusta och utformade för ett mycket högt antal kopplingspel. Trots sina fördelar har elektroniska tryckbrytare inte trängt undan sina mekaniska motsvarigheter. Mekaniska tryckbrytare är billigare, kräver ingen matningsspänning och är kopplingsbara för lik- och växelström samt för höga strömmar. Därför används de speciellt gärna för enkla säkerhetstillämpningar. När det gäller automatisering blir emellertid elektroniska tryckbrytare allt viktigare.
Kriterier för att välja tryckströmställare – vad är det som är viktigt?
För en tryckbrytarens tryckområde bör den först anpassas till den aktuella användningen. Det finns tryckbrytare som är konstruerade för ett tryckområde från -0,15 till 1 bar, men även de som arbetar i ett tryckområde från 0 till 20 bar. Dessutom är det viktigt att tryckströmställaren är lämplig för arbetsmediet. Vissa brytare är endast avsedda för luft eller tryckluft, andra för flytande och gasformig vätska. Beroende på vilken funktion omkopplaren ska ta, måste man dessutom se till kontakttyp (öppnare, slutare, växlare).
För krävande applikationer kan höljes- och membranmaterial och det maximalt tillåtna höljestrycket vara relevanta. Tryckbrytare bör helst vara stöt- och vibrationståliga för att fungera korrekt även vid eventuella störningar. När det gäller verksamhetsmiljön bör man inte heller bortse från kapslingsklassen. För orientering: I industrin används ofta tryckbrytare med kapslingsklass IP65 (dammtät och skyddad mot vattenstrålar från valfri vinkel) och IP67 (dammtät och skyddad mot tillfällig nedsänkning).
Vårt praxistipp: Maximal bryteffekt tar hänsyn till
Det rekommenderas starkt att inte låta en tryckströmställare arbeta permanent vid maximal bryteffekt, eftersom det kan inverka negativt på den förväntade livslängden. Istället bör bryteffekten alltid hållas så liten som möjligt. På så sätt kan du bidra till att strömbrytaren håller för länge.
FAQ – vanliga frågor om tryckströmställare
Was innebär hysteres?
Hysteres är det fackspråkliga uttrycket för skillnaden mellan brytpunkt och återkopplingspunkt respektive på- och avslagstryck. I exakt taget anger hysteres det område inom vilket det faktiska värdet får avvika från börvärdet. Den är begränsad uppåt av ett maximalvärde och nedåt med ett minimivärde. Vid stor hysteres får det faktiska värdet avvika mer från börvärdet, vilket innebär att det krävs färre till-/från-kopplingar. Vid liten hysteres måste brytaren däremot växla oftare, eftersom den faktiska värdet endast kan fluktuera i ett litet område.
Vad was egentligen med pneumatisk och hydraulisk?
Termen pneumatik är den grekiska luftens ”luft”-term och avser den undervisning som ges i alla tekniska tillämpningar som bygger på luft eller tryckluft. Hydraullarna (härledda från grekiskt hýdor ”vatten”) skall särskiljas från pneumatikprodukterna. Detta är en lärdom av vätskeflödes flöde. Hydraulik och pneumatik är en del av den s.k. fluidtekniken, som omfattar alla processer där krafter och rörelser alstras med hjälp av vätskor (gaser eller vätskor).