Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om direktbildskameror
Gammal idé i ny skepnad
Tillverkare av direktbildskameror
Skrivare och tryckmaterial
Urvalskriterier för köp
FAQ - vanliga frågor om direktbildskameror
Gammal idé i ny skepnad
Färgglada snabbbilder finns sedan länge, och det sedan början av 1960-talet. Den amerikanska fysikern Edwin Herbert land, med sin Polaroid-teknik, gav då ett riktigt alternativ till klassiska färgfilmer. Då behövdes inte längre filmutvecklingen och den tidsödande tillverkningen av fotokopior, den färdiga bilden kunde man hålla i händerna bara några minuter efter inspelningen.
Sedan antalet digitala kameror i mitten av 1990-talet har dock de snabba bilderna blivit alltmer glömda. Dessutom bidrog prisutvecklingen för konventionella fotokopior till detta. Ju bättre kvaliteten på rent digitala foton har blivit, desto färre människor har blivit ”knepiga” på film – och absolut inte på dyr direktbildningsmaterial.
Under de senaste åren har dock allt fler människor börjat göra direktbildskameror. De har ansetts vara, och betraktas som, snygga och ger tillbaka foton som har gått förlorade på grund av den inflationistiska produktionen av rena minnesbilder: Was uppskattning för ett mottagande. För varje foto som tas upp med en direktbildkamera kostar pengar. En spontan knäppan sker inte så ofta, utan innan man tar emot en sådan bedöms det om det är värt att göra en ekonomisk ansträngning. Resultat: Direktbilder är i regel betydligt noggrannare komponerade och visar verkligen bara scener som är avsedda för att titta på dem senare.
Tillverkare av direktbildskameror
Polaroid
Polaroid är fortfarande bestämd med marknaden med sina direktbildskameror. Nu finns både kameror med inspelningsfunktion och klassisk inspelningsfunktion som direktsätts på direktbildmaterialet. Fördelen med de digitala versionerna: De är hybridmodeller, kombinerar alltså fördelarna med en digitalkamera som hög upplösning, display och dataminne för direkt fotoutskrift på speciellt papper. ZINK (zero ink) fungerar helt utan utvecklingsemulsioner eller bläck. Fotopappret består av tre ovanpå varandra exponerade emulsionsskikt bestående av kristaller. Dessa innehåller extraktiva grundfärger cyan, magenta och gult. Elektriska impulser med olika temperatur och inverkningstid skapar färgerna i fotofärgerna i de ursprungligen vita kristallerna.
Fujifilm
Även det japanska företaget erbjuder förutom rena direktbildskameror hybridmodeller. Funktionerna (och även försäljningspriserna) liknar dem som används för polaroidkameror. Tekniskt bygger snabbbildningsprocessen för Fujifilm på en princip liknande den klassiska Polaroid-metoden: Hela utvecklingsprocessen är negativ och positiv i en bildenhet. Efter exponering genom den genomskinliga positiva utvecklingen initieras utvecklingen genom fördelning av kemikalier mellan positiv och negativ. Färgämnena transporteras på ett positivt sätt.
Kodak
Kodak har efter lång tid åter en kamera för direktbilder. De relativt prisvärda modellerna (< 100 euro) under beteckningen ”Printomatic” har en fotograferingsmöjlighet med 10 megapixel upplösning, inbyggd blixt och en kortplats för microSD-kort. Bildgenerering sker med den ZINKPROCESS som Polaroid utvecklat.
Skrivare och tryckmaterial
Förutom direktbildkameror erbjuder både Polaroid och Fujifilm skrivare för direktbilder. Med dem kan du när som helst skriva ut foton som är sparade i hybridkameror i valfria mängder. Därmed slipper du den största nackdelen från tidigare direktbildkameror: Foton finns inte längre bara som unicate, utan kan reproduceras utan större ansträngning.
Kodak är också företrätt med skrivare för direktbilder på marknaden. Deras utrustning arbetar dock inte med POLAROID ZINK-process eller Fujifilm-metoden, utan enligt termosublimationstekniken: Skrivaren skriver ut det värmekänsliga fotopappret i tre omgångar, och färgpigmenten för cyan, magenta och gult aktiveras.
Urvalskriterier för köp
Direktfilmskamera är något speciellt och kan med sin bildkvalitet inte jämföras med rena digitalkameror. Men då har man direkt färdigt fotot i handen. Den som bara vill ta snabbfoton då och då, till exempel på en Party, till denna lämpar sig prisvärda modeller utan internminne och avancerade alternativ. Om kameran ska användas för semesterbilder är hybridmodeller betydligt bättre lämpade. Eftersom alla bilder sparas för senare användning, är man alltid på den säkra sidan.
FAQ - vanliga frågor om direktbildskameror
Hur lång tid tar det att ta fram snabba bilder?
Utvecklingstiden är beroende av omgivningstemperaturen, där Polaroid-kameror är mindre känsliga. Normalt sett utvecklas fotot vid rumstemperatur inom upp till fem minuter.
Hur ljuskänsligt är fotopapper?
Både Polaroid och Fujifilm arbetar med en ljuskänslighet på 800 ISO. Därmed är inspelningar möjliga även under dåliga ljusförhållanden. Dessutom har många kameror för omedelbar bildkameror en inbyggd blixt som automatiskt utlöses vid för lite ljus.
Finns det kameror med självutlösare?
Ja, men inte alla kameror har den här funktionen. Den som ofta vill ta selfie-gruppbilder bör vara uppmärksam på en inbyggd självutlösare.
Vårt praktiska tips
Många direktbildkameror har ett inbyggt litiumjonbatteri, som tyvärr är tomt precis när man behöver kameran mest. Den som vill kunna hantera varje inspelningssituation bör välja en kamera som kan drivas med batterier eller alkaliska batterier.