Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om powerbanks
Powerbanks är en praktisk energigivare för resan. De mobila batterierna laddar smartphones, surfplattor och andra elektriska småapparater, om inget eluttag finns i närheten. Du ansluter helt enkelt laddningskabeln till powerbanken. Med Powerladdningsstbanks hör stress på grund av låg batterinivå till det förgångna. Små powerbanks passar i jackor och handväskor och är idealiska för mobil användning. Powerstationer är större och tyngre än powerbanks. Med dem kan större apparater laddas, till exempel på campingen.
Det finns många was att beakta när du väljer powerbanks och powerstationer, förklarar rådgivaren.
Hur fungerar powerbanks?
Vilka powerbanks finns?
Was du ta hänsyn till när du väljer powerbanks?
Hur fungerar powerbanks?
Info: Powerbanks är ett vanligt smartphonetillbehör för Power Delivery (energiförsörjning).
Eftersom smartphones, surfplattor och andra småapparater idag ofta har ett fast inbyggt batteri som inte kan bytas ut mot ett extra batteri, är powerbanks som externa batterier på frammarsch.
Powerbanks fungerar som universella laddare. Där det vid närmare granskning inte handlar om laddare, utan om batterier:
- Powerbanks är mobila batterier som tillhandahåller elektrisk energi för laddning av andra enheter.
- Powerbanken laddas själv via laddkabeln till ett vägguttag eller via en USB-anslutning. Sedan kan den transporteras mobilt som en laddad energibehållare.
- Vid laddning på powerbanken ansluts enheten med powerbanken och får med den elektrisk energi för laddning. Denna process sker oberoende av elnätet och är därmed möjlig var som helst.
Som mobila batterier fungerar powerbanks och powerstationer enligt samma princip.
Vårt praktiska tips:
Oftast har powerbanks via USB-anslutningar för laddning av smartphones och andra småapparater. USB typ-C är den aktuella standarden. Via en USB-C-kabel kan laddningsprocessen genomföras snabbare än via en anslutning med USB typ A.
Vilka powerbanks finns?
Powerbank
Powerbanks kallas gärna för extrabatteri. Det finns modeller i olika storlekar och format. Med små powerbanks som får plats i varje byxficka, kan du en gång ladda en mobiltelefon. Större och tyngre powerbanks erbjuder mer kapacitet och därmed mer prestanda för laddningsprocessen. De är delvis lämpade för samtidig laddning av flera enheter.
Powerstation
Powerstationer är powerbanks stora syskon. Du kan inte bara ladda enheter med lågspänning, utan ladda nästan alla elektriska apparater med batteri. Förutom USB-anslutningar har de även 12 V-laddningskontakter och 230 V-uttag. Powerstationer är en perfekt följeslagare vid utomhusfester och vid camping.
Envägs-powerbank
Engångs powerbanks hör snarare till rakningsartiklar. Du kan bara utföra en enda laddning och behöver sedan inget mer.
Was du ta hänsyn till när du väljer powerbanks?
Den viktigaste storleken för jämförelse av olika powerbankens modeller och powerstationer är den elektriska kapaciteten. Den anger hur mycket elektrisk laddning powerbanken kan spela in, spara och logiskt nog även leverera maximalt för laddning av enheter.
Dessutom är alternativen för laddning av powerbanken själv, utgångsspänningen, utgångarna på enheten och möjligheterna för samtidig laddning av flera enheter avgörande för att välja rätt Powerbank:
Kapacitans
Kapaciteten anger den mängd elektrisk laddning som kan sparas i powerbankens batteri - och därmed hur mycket som ska laddas upp.
Som tumregel gäller att ju högre kapacitet, desto mer komplexa apparater kan förses med ström längre. Desto större och tyngre är dock powerbanken själv Powerbanks för smartphones, surfplattor och bärbara datorer finns med en kapacitet på ca 2.000 mAh (milliampertimmar) upp till långt över 50.000 mAh.
Som jämförelse: För en unik laddning av en aktuell smartphone bör du välja minst 5.000 mAh, medan du med 12.000 mAh antingen kan ladda en surfplatta eller ladda telefonen två gånger. Högre kapacitet är meningsfull om du vill ladda flera småapparater samtidigt eller om powerbank ska ladda din bärbara dator, här rekommenderas ca 20.000 mAh uppåt.
Tips: Kapaciteten och den nödvändiga laddspänningen hos dina enheter kan du med några få klick på Internet rekoka.
Ingångar för laddning av Powerbank
Naturligtvis måste även powerbanken laddas. Laddning av en powerbank sker oftast via USB, sällan via en adapter för vägguttaget. Powerstationer laddas däremot vanligtvis via eluttaget.
Tips: Det finns även solcellspowerbanks och powerstationer med solcellsmoduler som får sin energi med solstrålar. I allmänhet tar denna laddningsprocess dock betydligt längre tid än elnätet.
Viktigt: Var noga med informationen i bruksanvisningen! Mindre powerbanks för telefonen får ofta endast laddas via USB (t.ex. på den bärbara datorn eller datorn), inte i något fall från vägguttaget (inte heller med hjälp av uttagsadaptern), eftersom spänningen skulle vara för hög.
Varning - självurladdning! När powerbanken eller PowerStation laddas håller spänningen inte för evig. Tack vare självurladdningen går en del av spänningen förlorad med tiden. Självurladdningen kan uppgå till 20 procent på bara några veckor, för högkvalitativa apparater överstiger den inte 5 procent.
Utgångar för laddning av enheter
Utgångarna på powerbanken bestämmer vilka enheter som kan laddas med den.
- Ofta finns det hos enkla powerbanks en USB-port eller en mikro-USB-anslutning där du kan ladda smartphones, surfplattor och andra elektriska småapparater.
- På många powerbanks- och powerstationer kan flera enheter laddas samtidigt. Var noga med hur många anslutningar du behöver för att samtidigt ladda olika Diverser. Dessutom bör en sådan powerbank eller powerstation ha tillräcklig elektrisk kapacitet för att kunna ladda alla anslutna enheter fullt ut.
Vårt praktiska tips:
Om en önskad utgång inte finns, trots att powerbanken uppfyller dina krav i alla andra egenskaper, kan du utöka powerbankens användningsområden med adaptrar. Oftast ingår USB-till-USB och USB-till-Micro-USB-adapter redan. Extra adaptrar hittar du här i vår butik.
Powerstationer har ofta olika platser för olika modeller. Bland annat sådana som ser ut som vanliga hushållsuttag och är kompatibla med eluttag för 230 V eller 12 V biluttag (cigarettändaruttag) samt telepluggar och likströms-anslutningar (DC).
Utgångsspänning
Varje enhet behöver en viss spänning för att ladda batteriet. De flesta smartphones behöver 5 V, för en bärbar dator är i regel 19 V.
På vissa powerbanks kan spänningen ställas in i steg, så att den optimala strömförsörjningen för olika enheter säkerställs. Powerstationer har regelbundet olika laddningsanslutningar med olika utgångsspänningar på 5 V till 230 V.
utbudet av utgångsspänningar och annan viktig information kan ta ut den tekniska informationen från enskilda powerbanks- och stationer.
Skyddsmekanismer
Varje Powerbank bör ha ett kortslutningsskydd och överladdningsskydd. Framför allt när den används ofta. Om du sätter din powerbank vid gränserna oftare bör du lägga värde på djupurladdningsskydd. Djupurladdningsskydd förhindrar skador på powerbanken själv när den laddar ur batteriet så att den nästan inte har någon kapacitet längre.