Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om ringkärntransformatorer
Was är en ringkärntransformator?
Vilka typer och typer finns det?
Kriterier för inköp av ringkärnetransformatorer - vad är det som är viktigt?
Vårt praxistipp för transformatorer med ringkärna
FAQ – vanliga frågor om transformatorer med ringkärna
Sammanfattning: Så köper du en passande ringkärnetransformator
Was är en ringkärntransformator?
Transformatorer, korta transformatorer, kallas även omspännare. Som elektrotekniska komponenter används transformatorer för att transformera växelspänningar till en lägre eller högre spänningsnivå, eller för att åstadkomma en galvanisk separering mellan in- och utgångssidan.
Transformatorer består av två eller flera spolar av koppartråd, lindade på en järn- eller ferritkärna. Vindförhållandet för primär- och sekundärlindningar bestämmer förhållandet mellan ingångs- och utgångsspänning. Om en transformator till exempel har ett vindförhållande på 20:1, så spänner den en ingångsspänning på 230 V i 11,5 V på utgångssidan.
Till skillnad från konventionella transformatorer, där järnkärnan består av ett U- eller E-format paket av plåtlameller, används Kern en ringkärntransformator med en ring Denna Kern består antingen av mjuka magnetiska, ferritiska material som genom sinter- eller pressningsprocessen kan ställas in i önskad form eller av ringformade plåtar som är isolerade från varandra. Tack vare den slutna ringkärnan kan ringkärntransformatorer endast lindas med speciella maskiner.
Jämfört med transformatorer av konventionell konstruktion erbjuder ringkärntransformatorer en hel rad fördelar: Deras effekttäthet är större, så att en kompakt och lätt ringtransformator räcker för samma effekt. Ringkärntransformatorer ger betydligt mindre magnetiska ströfält, tenderar att mindre brummande ljud och tar i drift betydligt mindre ström. Vid påslagningen orsakar de dock relativt höga strömtoppar (inkopplingsström), eftersom det inte finns några luftspalter som vid transformatorer med U- eller E-kärnor.
Vilka typer och typer finns det?
Transformatorer med ringkärna, anpassade till olika användningsområden, finns i olika utföranden. Förutom olika Wicklningsförhållanden för alla vanliga spänningar finns det modeller med ett utväxlingsförhållande på 1:1; de används som isolationstransformatorer. Transformatorer med faktorer på 2:1 eller 1:2 passar apparater för drift med 115 V växelspänning till 230 V-nät eller tvärtom. Ofta finns flera lindningar, så att även olika spänningar på sekundärsidan kan avlägsnas från en transformator och transformatorn kan drivas på primärsidan av nät med 115 och 230 volt.
För lågvolts belysningsändamål använder man transformatorer med ett lindningsförhållande på 20:1 (vid 230 V nätspänning). De tillhandahåller även 11,5 V sekundärsida för halogenlampor. Dessa transformatorer med ringkärna finns i vita plasthål för enkel och diskret takmontering. Temperatur- och överlastsäkringar kan vara integrerade.
Kontakterna på ringkärntransformatorer är oftast utförda som fria kabeländar, specialtyper kan dessutom vara försedda med fasta anslutningskontakter, skruvklämmor eller lödstift. Som vanliga transformatorer finns ringkärntransformatorer i helgjutet utförande.
Kriterier för inköp av ringkärnetransformatorer - vad är det som är viktigt?
En hög elektrisk verkningsgrad och låga tomgångsförluster får en gynnsam effekt på löpande driftskostnader. Ju starkare en ringkärntransformator är, desto tydligare blir dessa aspekter i praktiken. Mycket högkvalitativa och effektiva ringkärntransformatorer kan uppnå verkningsgrader på upp till 98 %. En så bra verkningsgrad som möjligt sparar inte bara energi, utan leder till mindre förlustvärme och en lägre kylningsinsats.
Del- och i synnerhet helgjutna ringkärntransformatorer är mycket tysta was när det gäller störande brumljud vid drift med 50- eller 60-Hertz-nät. En gjutmassa dämpar dessutom de minimala vibrationerna i spollindningar, så att det störande nätbrum praktiskt taget inte kan uppfattas längre.
Vårt praxistipp för användning av transformatorer med ringkärnor
Använd transformatorer med ringkärna, om möjligt i området 50 till 100% av nominell effekt. Dess verkningsgrad är bäst. Större ringkärntransformatorer kan genom sin relativt höga inkopplingsström leda till oönskad utlösning av ledningsskyddsbrytare. Dessa problem kan lösas genom förkoppling av ett transformatorkopplingsrelä eller med en påslagningsströmbegränsare (NTC).
FAQ – vanliga frågor om transformatorer med ringkärna
Varför skulle en ringkärntransformator för 12 V halogenljuskällor om möjligt belastas med sin nominella effekt?
Transformatorens tomgångsspänning är betydligt högre än utgångsspänningen under belastning. Transformatorer med låg belastning har beroende på högre utgångsspänningar som i praktiken leder till en kraftigt förkortad livslängd på ljuskällan på grund av överspänning. Av samma anledning bör även defekta ljuskällor bytas snabbt.
Varför är utgångsspänningen för en toroidransformatorer mer stabil under belastning?
Den praktiskt taget inte befintliga luftspalten leder inte bara till en betydligt mindre magnetisk strömförnadefält, utan ger även en lägre impedans. Vid belastning är därför transformatorn mindre ”i knäna” än en jämförbar transformator av konventionell konstruktion.
Sammanfattning: Så köper du en passande ringkärnetransformator
Var noga med att se till att transformatorns dimensioner är så lämpliga som möjligt. En drift nära den nominella effektområdet är optimal. För fastsättning finns som tillbehör monteringssats i form av passande fästskivor och isoleringsplattor, med vilka transformatorn kan fästas med bara en skruv. Delvis och helgjutna transformatorer har ofta redan en gjuten, metrisk metallgänga; de kan enkelt skruvas fast utan monteringssats.
I känsliga miljöer ger gjutna utföranden fördelar, eftersom störande ljud i nätet undviks. Om en defekt ringkärntransformator ska bytas ut måste den nya transformatorn ha samma elektriska värden. Här bör du också vara uppmärksam på de mekaniska måtten och en tillräcklig längd på anslutningskabeln.