Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om robotbyggsatser
Typer och byggtyper av robotbyggsatser
Små industrirobotar
Mobil robot
Det bör du vara uppmärksam på när du köper till robotrobotar
Vårt praktiska tips: Byggsats eller färdig robot?
FAQ – vanliga frågor
Typer och byggtyper av robotbyggsatser
Här ska det inte handla om robotar som liknar människor eller om massiva industrirobotar, som kräver sex- eller till och med sjusiffriga budgetar. Vi talar om olika typer av små fristående robotar och robotbyggsatser, som är praktiskt möjliga att arbeta till ett överkomligt pris.
Små industrirobotar
De små industrirobotarna är klassiska i automatiserad tillverkning: De styrs över flera axlar och är utrustade med olika effektorer som gripverktyg eller verktyg, och de kan utföra likartade rörelser gång på gång och gång. Instruktionerna ges oftast antingen med hjälp av en så kallad Teach-in eller med alfanumerisk programmering. Teach-in innebär att roboten flyttas till ett slags inspelningsläge och sparar manuellt inställda lägen. Detta kommer att fortsätta tills den önskade sändningscykeln är avslutad.
Små industrirobotar kan i regel programmeras via specialutformade och lättlärda högspråk, och det finns också versioner som kan styras med programmeringsspråket ”C”. Fördelen med programmeringen: Koden kan enkelt ändras och dokumenteras. Med hjälp av ett inbyggt USB-program kan till exempel programmet spelas in.
Båda förfarandena kräver en anslutning till en dator, i detta fall en vanlig dator. Anslutningen kan ske via en USB-kabel eller trådlöst via WLAN eller Bluetooth.
Liksom sina släkt består små industrirobotar i huvudsak av en griparm som styrs över flera axlar. Olika effektorer kan installeras, bland annat de som arbetar med undertryck. På så sätt kan objekt lätt sugs upp och flyttas med släta ytor. En annan likhet: Även små industrirobotar måste installeras på plats under drift. Det är bara på så sätt som det är möjligt att kontinuerligt och exakt utföra programmerade rörelser.
Mobil robot
Bortsett från typiska leksaksrobotar som kan krypa över bordsskivan och avge ljud, finns det kraftfulla och ändå prisvärda mobila robotar. De används till exempel för rutinmässig inspektion av ledningar eller som små gaffeltruckar. Alla är tillsammans sin anatomi och stora rörlighet oberoende av de vanliga radiosändarna. Mobila robotar behöver tre grundläggande tekniska förutsättningar för att kunna utföra sina många olika uppgifter: Motorer, sensorer och ”lokal intelligens”. Den senare kan redan vara inbyggd, men installeras oftast separat, till exempel via utvecklingskretskort som Arduino eller Raspberry Pi. Dessa kort har en egen, fritt programmerbar processor, RAM-minne och anslutningsmöjligheter för strömförsörjning samt en valfri display.
De viktigaste gränssnitten används dock för anslutning av sensorer eller knappar. På så sätt är det till exempel möjligt att programmera en mobil robot så att den alltid styr en ljuskälla i rörelse. Den kan automatiskt följas av en markering på golvet eller en akustisk signal, vid beröring i motsatt riktning och till och med ta kontakt med likadana produkter. Bara fantasin sätter begränsningar.
Förutom en mikrokontroller för styrning måste mobila robotar för professionell användning ha starka och tillförlitliga motorer. Kedjedrivningen har blivit en fortskaffningsmetod. Fördelarna är uppenbara: Den här typen av drivning är mycket mer Terrängvänlig än en fyrhjuldrift och ger grävmaskiner, pistmaskiner och snöskotrar nästan överallt. Som ett alternativ till kedjedrift är ett sexhjult utförande. Här är varje hjul separat och genomgående monterat och har dessutom en egen elmotor. Normalt säljs sådana chassin utan ytterligare tillbehör och består endast av den drivplattform på vilken olika sensorer och kontroller kan fästas.
Det bör du vara uppmärksam på när du köper till robotrobotar
De viktigaste frågorna är naturligtvis: Was vill du göra med din egen robot? Skall den bara fungera som ett demonstrations- eller studieobjekt, eller vill du anställa den produktivt? I det senare fallet är det egentligen bara de två ovannämnda typerna som kan komma i fråga. Å ena sidan måste den mekaniska stabiliteten garanteras, å andra sidan spelar flexibilitet i utrustning och programmering en viktig roll.
Vårt praktiska tips: Byggsats eller färdig robot?
Många av de robotar som vi erbjuder finns att köpa som byggsats. Det betyder att de enskilda komponenterna måste sättas ihop. För att undvika besvikelser krävs utöver hantverksmässig skicklighet ytterligare tekniska kunskaper och kunskaper i elektronik. Om du inte litar på att en robot-byggsats monteras, överlåter du monteringen bättre till en anställd. Alternativt kan du välja en färdig robot, till exempel för en programmerbar griparm som kan användas direkt. Den här varianten är perfekt för nybörjare.
Om du vill våga dig på dina första steg inom robotmekanik, finns det ett stort urval av olika utföranden i vår butik. Beroende på vilket projekt du följer kan satsen kombineras med olika moduler. Vissa modeller kan programmeras med ett USB-gränssnitt, andra kan utökas med speciella programmeringsstöd, till exempel för Arduino. De flesta byggsatser drivs med batterier eller R3-batterier.
FAQ – vanliga frågor
Finns det små industrirobotar som kan manipulera mer än bara objekt?
Ja, det finns faktiskt. Det beror helt enkelt på att en industriboters griparm vanligtvis styrs av två eller flera axlar. Denna axelstyrning kan på vissa modeller fungera om eller är redan klar att använda. På så sätt finns en robotbyggsats, med vilken griparm en 3D-skrivarmodul eller en skrivenhet kan sättas i.
ICH är intresserad av en sexhjulig robot. Finns det redan färdiga styrkretskort att köpa?
Här rekommenderas en lämplig styrningsmodul. Det innehåller alla nödvändiga komponenter för styrning av hjulmotorer och sensorsystem. Till exempel finns en beröringsbrytare, en USB/radioadapter, ljus- och IR-sensorer samt programvara för programmering av komponenter i sådana set.