Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om SAT kabel, antennkabel
was är SAT-kablar?
Kriterier för SAT-kabel
Antennkabeln
Uppbyggnad av antennkabeln
Viktiga kriterier för SAT-kablar, antennkablar
was är SAT-kablar?
En SAT-kabel består av en koaxialkabel och passande kontakter för användning mellan signalomvandlaren (LNB) för satellitparabol och mottagaren. Kabeln är en av de viktigaste komponenterna för ett störningsfritt TV-nöje, därför bör man se till kvaliteten. I affärskunderna från Conrad erbjuds olika högkvalitativa kablar på detta område.
Tekniskt sett är en SAT-kabel en koncentrerad ledare. Det innebär att olika beläggningar är symmetriskt lindade runt en tråd, alltså runt en gemensam mitten. Huvudledaren skall vara av koppar och ansvara för att styra signalen. Den spelar in LNB-signalen och leder den vidare till mottagaren. Tråden är omgiven av ett isolerskikt som separerar beläggningarna från kopparledaren.
Kriterier för SAT-kabel
1. Kabelns bredd
Diametern på kabeln ger avgörande information om hur väl den inre ledaren av störsignaler och andra yttre strålar är skyddad. I genomsnitt har SAT-kablar med F-kontakter ett tvärsnitt på 3 till 10 mm.
För tillräckligt skydd bör kabelns diameter vara minst 5 mm. På vissa ställen måste SAT-kabeln böjas eller vikas för att kopplas till ett gränssnitt. Om kabeln har en för tunn innerledare skadas den snabbt vid mekanisk belastning.
2. Skärmningsdämpning (dB)
Dämpningen uttrycks i ”dB” och är det som är det avgörande värdet för kabelkvaliteten. En bra avskärmning är viktigt så att påverkan från yttre (WLAN, mobiltelefon, trådlös brytare) inte påverkar signalen. I regel bör värdet vara minst 90 dB, eftersom tumregel gäller: Ju högre dB-värde, desto högre är kabeln. Ju kortare kabel, desto mindre viktigt är avskärmningen.
Starkare avskärmade kablar kan användas när du behöver dra dem runt hörn eller kanter. De har högre stabilitet och är tåligare mot mekaniska belastningar. Vissa kablar är dessutom flerfaldigt skärmade, vilket ger extra skydd.
Den faktiska störningssäkerheten beror inte bara på skärmningsvärdet. Dessutom är det viktigt att kabeln dras. Högre avstånd till potentiella störningskällor (basstation av telefoner, WLAN) underlättar skärmningen.
3. Signaldämpning (dB)
Signaldämpningen bör vara låg. Med en frekvens på 950 MHz I SAT-området lämpar sig kablar med en signaldämpning på mindre än 20 dB per 100 meter. Varför behövs det över huvud taget signaldämpning? Under signaltransporten mellan LNB och mottagaren fungerar det som försvagning av signalen. Ju starkare signaldämpning per 100 meter är, desto högre faller den genomsnittliga signalförlusten ut. För optimala överföringar bör kablar med låg signalskärmning väljas.
4. Anslutningsdon
Satellitkablar ansluts med F-kontakter. Oftast är kablarna redan försedda med Anslutningsklar. Om ingen kontakt ingår i leveransen, måste man tänka på vilken kabeltyp som används. Monteringen måste göras helt exakt, eftersom kontakten används som extra skyddsmekanism mot störsignaler.
Antennkabeln
Antennkabeln leder signalen mellan antenn och mottagare - helst med minsta möjliga förlust. Tidigare användes så kallade ledningar, idag satsar man på symmetriska konstruktioner, alltså tvåtrådsledningar.
Följande egenskaper kännetecknar antennledningar:
- Antennkablarna har olika motstånd som måste anpassas till användningen.
- Antennkabel strålar ut och är en av de största störningssignalarna för andra enheter.
- Antennkabel är känsliga för störningssignaler från omgivningen.
Uppbyggnad av antennkabeln
Antennkablarna är högfrekvenskablar som kan delas i fyra komponenter:
- Innerledaren består av koppar och är ansvarig för att leda signalen.
- Dielektrikum: Detta beskriver isoleringsmaterialet som omger den inre ledaren. Isolatorn består oftast av luft och ligger mellan ytter- och innerledaren.
- Ytterledaren: Även i koppar
- Mantel: Kabelns mantel består av vattentätt och korrosionsbeständigt material. Oftast används plast eller PVC.
Viktiga kriterier för SAT-kablar, antennkablar
Axelmotstånd
Impedans eller karakteristisk impedans. HF-ledningar är mekaniskt konstruerade för att passa vissa impedanser från kabeln. Till dessa hör motstånd med 50 ohm, 75 ohm, 95 ohm och 120 ohm. För användning av trådlösa tekniker är ett motstånd på 50 ohm optimalt. Högre motstånd påverkar trådlösa applikationer.
Dämpning av kabeln
Användningsområdet bestämmer dämpning av nödvändiga kablar. Ju högre frekvens desto större bör dämpningen vara. Styva ledare har lägre dämpningsvärden än ledningar. Ren koppar är ett bra material för en innerledare. Kvaliteten kan höjas med försilvrade kopparledningar. Arbetstemperaturen påverkar dämpningsgraden av kabel. Ju högre arbetstemperaturen är och den totala värmen från antennkabeln, desto högre är dämpningen. Därför måste miljöförhållanden (t.ex. solinstrålning) beaktas vid dragning av yttre ledare.
Plastmantel
Kabelns yttre mantel är oftast inte något avgörande kriterium för att fatta ett köpbeslut, men bör beaktas utomhus. Följande frågor är viktiga för urvalet:
- Hur ser användningsvillkoren ut och temperaturområdet ut?
- Hur beständig är yttermanteln mot kemikalier?
- Hur hög är UV-beständigheten?
- Vilket brandskydd finns? Fångar kabeln själv eld? Utvecklas gaser vid brand?