Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värde för information om skymningsbrytare
Vad är skymningsrelä?
Hur fungerar skymningsrelä?
Var lämpar sig skymningsrelä särskilt bra?
Vad finns det att ta hänsyn till vid monteringen?
Vad ska du tänka på när du köper?
Kort och gott:
Vad är skymningsrelä?
Skymningsrelä är elektriska komponenter som självständigt öppnar och stänger en strömkrets. Den aktuella statusen beror på det omgivande ljuset som mäts av skymningsbrytaren med en fototransistor eller fotodiod. Om ljusstyrkan faller under ett visst gränsvärde, stänger brytaren strömkretsen och efterkopplade komponenter försörjs med ström. I jämförelse med rena kopplingsur reagerar alltså skymningsrelä tack vare sin ljussensor på ljusstyrkan och inte på tider och timer. Speciellt utomhus har ett skymningsrelä många fördelar jämfört med kopplingsur, eftersom den kan användas oberoende av tid. På så sätt anpassas ytterbelysningen automatiskt till skymningstiderna, medan timern kontinuerligt måste omprogrammeras.
Hur fungerar skymningsrelä?
Skymningsrelä har en inbyggd ljussensor som mäter det omgivande ljuset. Detta anges med måttenheten lux. Känsligheten av sensorn kan regleras på vissa brytare. På så sätt kan du individuellt bestämma ljusförhållandena för den strömkrets som sluts och till exempel lampor eller halogenlampor matas med ström.
Dessutom har många skymningsbrytare en timer, som bestämmer när strömkretsen ska öppnas igen. Det finns ännu större flexibilitet, eftersom belysningen inte bara stängs av när gryningen går in, utan till exempel redan efter två timmars mörker. Detta minskar å ena sidan strömförbrukningen och å andra sidan ljusbelastningen i omgivningen. .
Det är också viktigt att de flesta skymningsrelä arbetar med en så kallad brytfördröjning. Den är särskilt hjälpsam för att jämna ut korta ljusinfluenser på brytaren. Brytfördröjning förhindrar att kontaktbrytaren till exempel utlöses genom ljuskäglan på en strålkastare eller plötsliga, mörka skuggor.
Ofta är det enkelt att styra flera lampor med en enda skymningsbrytare. Det är dock viktigt att se till att brytarens tillåtna bryteffekt inte överskrids. I annat fall hotar en kortslutning eller fel på enheten.
Var lämpar sig skymningsrelä särskilt bra?
Skymningsrelä kan användas till mycket. Särskilt ofta används de i utomhusbelysning. De kan till exempel belysa husländer eller skyltar som annars inte skulle vara synliga i mörkret. Även för annonser utomhus som plakat eller Banner är användningen särskilt bra. Dekorativ belysning, som t.ex. ofta används under julen, kan också styras via strömbrytaren.
Men även inomhus kan skymningsrelä användas. Till exempel lyses skyltfönster upp på natten eller affärslokaler med minimal belysning. Till detta lämpar sig så kallade inbyggnadsswitch, som kan installeras i efterhand, alltså efter en första elinstallation.
Tillfälliga lösningar erbjuder skymningsrelä, som ansluts till vägguttaget. Du kopplar mellan vägguttag och lampa eller annan belysning för att styra dem beroende på omgivningsljuset.
Det finns många andra användningsmöjligheter, som även skapas genom kombination med det inbyggda kopplingsuret. Om utomhusentimerna till exempel bara ska belysas på kvällstid kan skymningsrelä ställas in med timer så att de enkelt stängs av efter önskad tid och så att resten av natten inte är aktiva.
Vad finns det att ta hänsyn till vid monteringen?
Montering av fast installerade skymningsbrytare bör användas av en elektriker. Eftersom man här arbetar med spänningar på upp till 230 volt finns det en allvarlig risk för skador vid felaktig hantering. Följ därför alltid den medföljande bruksanvisningen och rådfråga en expert vid osäkerheter eller problem.
I princip ska det noteras att skymningsrelä alltid installeras utanför det område som ska belysas. I annat fall skulle den kunna aktivera sig själv eller inaktivera sig. På så sätt kopplas brytare med integrerad brytfördröjning kontinuerligt till och från efter det inställda fördröjningsintervallet.
Kopplingsfördröjningen kan också hjälpa till att förhindra att ljusanläggningen håller på och stängs av. Sensorerna på strömbrytaren är mycket känsliga och reagerar till exempel redan vid mörk skuggning eller på ljus i förbipasserande bilar. För att sensorn inte ska utlösa kontaktbrytaren varje gång en plötslig förändring av det omgivande ljuset inträffar, fastställs en minimitid genom den inbyggda brytfördröjningen, efter vilken kontaktbrytaren reagerar. På så sätt kan ett fördröjningsintervall på bara några minuter förhindra att strömkretsen kontinuerligt stängs och öppnas.
Vad ska du tänka på när du köper?
Var noga med att du vid köp av skymningsbrytare ser till att du uppfyller dina behov. Inte alla brytare har kopplingsur eller kopplingsfördröjningar. Vilka element som är monterade i brytarna beskrivs i respektive produktbeskrivning.
Som elektrisk komponent har även skymningsbrytare en gränsbelastning, som under inga omständigheter bör överskridas. För att underlätta jämförbarhet och klassificering hittar du prestandauppgifterna för olika användningsområden för respektive dimmerbrytare. Glödlampor har en annan bryteffekt än till exempel energisparlampor.
Kapslingsklass skymningsbrytaren anger vilka yttre påverkan enheterna är skyddade mot. Det är en internationell standard som alla tillverkare anger. Till exempel har komponenter med kapslingsklass IP44 särskilt skydd mot fasta delar med en diameter från 1 millimeter och ett allsidigt stänkskydd. På så sätt är de bäst lämpade för användning utomhus.
Om en kopplingstid och en brytfördröjning är installerad, finns information om deras respektive specifikationer i den tekniska datan. Oftast har kopplingsur ett intervall på en timme upp till tio timmar.
Tips: Kopplingsfördröjningar kan även ställas in till en viss tid och inte vara justerbara. Se därför till att brytfördröjningen uppfyller dina önskemål.
Kort och gott:
Skymningsbrytare är ett bättre alternativ till rena kopplingsur när det gäller ljusanläggningar. De är robusta och tillförlitliga och kan därmed utan problem även användas utomhus. Installationen kan dock vara mer komplicerad, beroende på i vilken krets omkopplaren ska monteras. Därför är installationen tillrådlig av en fackman. Allt som allt är det en perfekt komponent för att intelligent styra ljussystemen och för att vara miljövänlig och energisnål.