Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om CEE strömfördelare
Vad är CEE strömfördelare?
Hur är CEE-fördelaren uppbyggd?
Vilka CEE strömfördelare erbjuds?
FAQ - vanliga frågor om CEE-fördelare
Vad är CEE strömfördelare?
CEE strömfördelare är utrustad med CEE-kontaktanordningar för att dela en ingångsspänning för flera förbrukare. Förkortningen CEE är ett indefinierat begrepp för kontakter, uttag och kopplingar framför allt för industriella tillämpningar som beskrivs i den internationella standarden IEC 60309. Det rör sig om röda kontakter för trefas-växelström med 400 V nominell spänning och blå kontakter med 230 V nominell spänning.
CEE var en gång en förkortning för ”Commission International de réglementation en vue de l’approtation de l’équipement électrique”. Sedan 1985 har denna kommission heter IECEE och är ett standardorgan för IEC, Internationella elektrotekniska kommissionen.
CEE strömfördelare används överallt där få strömkällor finns, men många enheter med dessa anslutningar måste drivas. Ett exempel på användning är byggarbetsplatser.
Det tillåtna temperaturområdet för CEE-strömfördelaren är -25 till +40 grader Celsius.
Hur är CEE-fördelaren uppbyggd?
CEE strömfördelare består av ett hölje som oftast är motståndskraftigt mot grova mekaniska påfrestningar i tuffa inkapslingar. I regel garanteras kapslingsklass IP44, vilket innebär att dessa strömfördelare är skyddade mot fasta främmande föremål med en diameter på 1 millimeter eller större, samt tillgång till en tråd och mot stänkvatten på alla sidor. Strömtillförseln sker antingen via en införd kabel och CEE-kontakt eller en separat CEE-förlängningskabel som ansluts till distributionsapparatens ingångskoppling.
Många fördelningsboxar är utrustade med egna skyddsbrytare och säkringar för att skydda det eluttag som ska försörjas. Som utgångar finns CEE-kopplingar och -kontakter samt jordade uttag. I vissa utföranden är det möjligt att slinga anslutningar via RJ45-anslutningar.
Som speciell konstruktion hittar du så kallade energistolpar. Dessa strömfördelare kan användas för en fastsatt konstruktion till exempel på campingplatser, båtbryggor eller i offentliga parker. Därför har de en högre skyddsnivå av IP54 med dammskydd och fullständigt beröringsskydd samt skydd mot stänkvatten på alla sidor. Strömförsörjningen sker på dessa modeller via skruvklämmor. Det anodiserade aluminiumhöljet är extremt väderbeständigt och alla elektriska komponenter är inrymt i ett slutet plasthölje.
För vissa CEE-strömfördelare används signalfärger för höljet för att den ska synas. För förvaring finns det stapelbara fördelare.
Vilka CEE strömfördelare erbjuds?
I Conrads affärskund-butik finns förutom Nyheter och erbjudanden, kundbedömningar och märken (tillverkare) elektrotekniska kriterier för att välja CEE-strömfördelare. Detta gäller särskilt följande:
- Nominell ingångsström kan väljas från 16 till 125 ampere
- Antal jordade uttag från 1 till 9 (som utgångar)
- Antal CEE-kopplingar från 1 till 6 (som utgångar)
- Kategori som CEE-hängande fördelare, tom låda, CEE-strömfördelare och som energipelare
För alla CEE-strömfördelare erbjuder Conrad en utökad långgaranti som kan förlängas till 48 månader.
FAQ - vanliga frågor om CEE-fördelare
Vad bör man tänka på vid användning av CEE-strömfördelare?
- Strömfördelare får endast användas av personer med relevant elektroteknisk kunskap och erfarenhet som har gjort sig förtrogen med handboken. Detta gäller även reparationer som endast får utföras med originalreservdelar för att bibehålla säkerheten och, i förekommande fall, garantera utrustningen.
- Kontrollera innan du använder en strömfördelare att eventuella säkerhetsanordningar som felströmsbrytare och säkringar är intakta.
- Kontakter och kopplingar måste alltid anslutas helt i motstycket.
- Organisera och skydda kabelanslutningar som används. Dåligt säkrade kablar och tillhörande utrustning eller verktyg kan bli farliga källor och orsaka skador.
- Gör inga förändringar på enheten eller dess komponenter.
- Använd inte adapterkontakter i kombination med denna strömfördelare.
- Dra inte ledningarna genom skarpa kanter eller föremål, och undvik kraftfullt böjning av ledningen och ledningarna till de anslutna förbrukarna.
- Undvik överkörning av strömfördelaren och anslutna ledningar och kontakter samt inavsedda mekaniska belastningar.
- Håll strömfördelare från värmekällor borta och ställ enheten på en plats under drift, vilken tar hänsyn till kapslingsklass CEE-strömfördelaren. Se till att enheten inte står i vatten.
- Vid användning av strömfördelaren utomhus ansluter du endast elektriska förbrukare som är godkända för utomhusbruk.
- Arbeta med CEE-strömfördelare inte i miljöer där brännbara vätskor, gaser eller damm finns, när dessa inte uttryckligen är lämpliga. Anslutna elverktyg genererar gnistor som kan tända damm eller ångor.
- Se till att de konsumenter som ska anslutas är avstängda. Detta gäller särskilt för elektriskt drivna maskiner som annars skulle starta automatiskt (t.ex. en borrmaskin).
Hur märks defekta CEE-strömfördelare?
- Kabel- och/eller isoleringsbrott, speciellt på apparatgenomgångar
- Korrosion på stift eller anslutningar i kontakter och kopplingar som minskar strömflödet
- Komplett bortfall av den anslutna fördelaren och de anslutna enheterna bakom
- Strömvariationer vid utgångarna (anslutningar B)
- Normal Uppvärmning av kontakten och den anslutna kabeln
- Ett ljusbåge vid kapning av anslutningar under belastning leder till ökat slitage
- Mekaniska skador som sprickor eller flisor på höljet på CEE-fördelaren eller på kontakter eller kopplingar