Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Impulsbrytare för ändamålsenlig ljusstyrning
Impulsbrytare används när en ljuskälla ska kopplas från olika ställen. aus geschaltet werden soll.
I praktiken kan det vara en korridor i en industribyggnad. Bredvid varje dörr finns en knapp med vilken fastighetsbelysningen kan slås på eller stängas av.
Om en av knapparna trycks ned genererar den elektromekaniska strömstötsbrytaren ett omisskännligt växlingsljud.
Precis som en elektromekanisk impulsbrytare fungerar, varför fackman talar om en Eltako och was att beakta vid anslutning, förklarar vi dig gärna.
Tack vare de många dörrarna behövs många strömbrytare.
Was är en impulsbrytare?
Vilka fördelar har impulsbrytare?
Hur fungerar en impulsbrytare?
Hur ansluts en impulsbrytare?
Var finns impulsbrytare?
Vilka knappar behövs för impulsbrytare?
Was är en elektronisk impulsbrytare?
Was följas när du väljer en strömbrytare?
Was är en impulsbrytare?
För att förstå exakt was som en impulsbrytare, vill vi först titta på den klassiska kabeldragningen för ljusbrytare exakt:
Seriekoppling
Om en ljuskälla ska kopplas ur från en enda plats är den
Enkel sak: Man behöver en brytare (s) och en ljuskälla (L) och en kopplingsbar strömkrets kan byggas upp (skiss A).
Växelströmskrets
Om ljuskällan ska kopplas ur från två ställen, arbetar den med växelströmbrytare (W). På båda brytare kan ljuset slås på och av, oavsett i vilket läge den andra brytaren står (skiss B).
Korskoppling
Om mer än två brytare behövs, fanns det för flera år sedan
Arbetad med korsströmbrytare (K). Oavsett läget för övriga brytare och antalet korsströmbrytare kan ljus/släckas på och av på varje brytare (skiss C).
En korskoppling har dock den stora nackdelen: Strömmen för förbrukaren flyter alltid via alla strömbrytare. Vid ett avbrott på en brytare fungerar inte hela kopplingen längre.
Redan år 1949 presenterade Horst Ziegler den första Eltako impulsbrytare S6w för montering i 70 mm kopplingsdosor. Namnet Eltako är förkortningen för ”El elektrod ta st ko ntakt”. Därmed står beteckningen Eltako som synonym till elektromekaniska impulsbrytare. Ett strömstötsrelä kallas ofta Eltako, även om det inte kommer från företaget Eltako.
Elektromekanisk impulsbrytare för inbyggnad i dosor.
En impulsbrytare eller impulsbrytare, installations-fjärrbrytare, Eltako, strömstötsrelä eller till och med impulsseriebrytare är en elektromagnetiskt manövrerad brytare.
Den innehåller ett relä vars kopplingskontakt till- eller frånkopplad för förbrukaren. Eftersom de två kopplingslägena inte ändras av sig själva, handlar det om ett bistabilt relä.
För att ändra det aktuella kopplingstillståndet räcker en kort spänningsimpuls till reläspolen. Denna spänningsimpuls skapas med hjälp av knappar som är parallellkopplade.
Rekommenderad användning av strömstötsrelä är trapphus eller huskorridorer, där belysningen måste kopplas från på många olika ställen.
Vilka fördelar har impulsbrytare?
Den största fördelen är att strömmen flyter för både förbrukaren och lampan (L) via en enda potentialfri kopplingskontakt (slutare) och inte längre över alla strömbrytare. Det minskar störningskänsligheten avsevärt.
Eftersom ljussensorn (T1 ... T3) för styrning av strömstötrelä parallellt
Anslutna, är installationskostnaderna betydligt lägre och billigare. Även en befintlig koppling med ytterligare knappar är möjlig utan större ansträngning. Vid behov kan till och med en trådlös mottagare integreras när den har en potentialfri reläkontakt med torkarfunktion.
Om en knapp faller ut, kan förbrukaren fortfarande styras via de återstående knapparna. Är strömstötsbrytaren avsedd för en styrspänning på t.ex. 12 V eller 24 V, räcker till eldragning av omkopplaren med prisvärd ringledning.
Hur fungerar en impulsbrytare?
En impulsbrytare innehåller ett relä (1) som aktiverar omkopplingskontakterna (2) men inte direkt. Istället aktiverar reläet en låstunga (3) en rastermekanik (4) som vrids ytterligare vid varje tryckning på en ljustastator runt en rasterposition.
I viloposition, när ingen sensor används, drar en fjäder (5) ankar (6) från spulkaren. Spärrmekaniken hålls säkert i aktuellt läge med hjälp av en bladfjäder (7). En automatisk vridning av spärrmekaniken är därmed inte möjlig.
Brytkontakten (2) är öppen eftersom bladfjädern (8), som är förspänd uppåt, trycks ned från styrnocken (9) nedåt.
Den förbrukare som ansluts via klämlist (10) är därför avstängd.
Om reläspolen (1) försörjs med spänning genom att en fotodetektor aktiveras, drar den ankaret (6). Tungan (3), som är ansluten till ankaret, roterar spärrmekanismen (4) runt en "kracker" moturs. Denna process genererar även det typiska växlingsljudet. Bladfjädern (7) håller fast låsmekanismen tillförlitligt i det nya läget.
Styrnockarna (9) har roterar med hjälp av spärrmekaniken och nu kan inte bladfjädern (8) för slutare kopplingskontakten längre tryckas nedåt. Brytkontakten (2) stängs eftersom bladfjädern (8) på kopplingskontakten är mekaniskt förspänd så att de två kontakterna trycks ihop.
Detta innebär att konsumenten slås på (se figur A).
Fotodetektor med tryck
Kontakten är stängd och lampan lyser.
Ljusknapp som inte trycks ned
Kontakten är stängd och lampan lyser.
Tryck på ljussensorn igen
Kontakten är öppen och lampan lyser inte.
Om spänningen på spolen stängs av genom att ljustoppen släpps, så dämpas ankaret. Spärrmekanikens läge och kopplingskontaktens läge ändras därmed inte. Konsumenten förblir påslagen. (Se figur B).
Först vid nästa knapptryck vrids spärrmekaniken igen om en hacka vidare och kontakten öppnas igen (se figur C).
Trots att du använder ett monostabilt relä har ett impulsrelä två stabila lägen, vilket ger funktionaliteten av ett bistabilt relä.
Hur ansluts en impulsbrytare?
Anslutningen av en strömbrytare beror alltid på utförandet av respektive strömbrytare. I princip är det lika med alla impulsbrytare att reläspolen måste kopplas med en eller flera knappar (T) i serie.
Det spelar ingen roll om fasen först förs till knappen och sedan vidare till spolen från knappen (se övre skålkorkan) eller tvärtom.
När du trycker på knappen är spolströmkretsen stängd och reläet i impulsbrytare drar till . I de flesta fall drivs reläspolen med 230 V växelspänning (AC). Det finns också olika utföranden, där spolspänningen är 12 eller 24 V (AC eller DC). I så fall krävs en nätadapter för knappströmkretsen.
För att kunna slå på och av en förbrukare ( L ramp) måste först den strömförande ledningen eller fasen (L1) leda till en kopplingskontakt. Vid det visade strömstötsrelä sker det internt. Den andra anslutningen av omkopplingskontakten (inkopplad fas) leder sedan vidare till lampan. För att stänga strömkretsen måste bara en ledning från lampan till nolledare (N) klämmas fast.
I det enklaste utförandet har impulsbrytare med en intern slutare inte mer än tre anslutningar. Om brytaren inte bara har en, utan två slutare eller till och med har växlingskontakter, ökar antalet anslutningsklämmor. I detta fall ska placering av klämmorna i den tekniska dokumentationen kontrolleras noggrant innan kabeldragningen genomförs.
Impulsbrytare kan anslutas utan stor arbetsbelastning.
Viktigt!
För anslutning och montering av en impulsbrytare krävs goda kunskaper om elinstallationer. Bland dessa finns viktiga säkerhetsregler, t.ex.
- Låsa upp
- Säkra mot återtändning
- Spänningsfrihet
- Jordning och kortslutning
- Täcka eller avlägsna angränsande och spänningsförande delar
Om man inte är bekant med genomförandet av de tidigare nämnda säkerhetsreglerna, bör man anlita fackmän eller överlåta installationen till en utsedd fackman.
Var finns impulsbrytare?
Impulsbrytare finns i olika utföranden och form som är speciellt anpassad för montering på plats:
Infälld/utanpåliggande montering
Impulsbrytare för infälld montering. I förhållande till dess mått är utformade för att passa i en 60 mm infälld dosa. På vissa enheter finns det fästflikar fästa på höljet för att även kunna montera dem utanpåliggande.
DIN-skena montering
Impulsbrytare för montering på din-skena är konstruerad för montering på en din-skena. Omkopplaren monteras antingen i säkringsbox eller i små elfördelare.
Vilka knappar behövs för impulsbrytare?
I princip kan alla typer av knappar anslutas till ett strömstötsrelä, om dess kontaktbelastning är konstruerad för styrspänning t.ex. 230 V/AC. Knapparna ska vara utformade som slutare och får endast stänga reläkretsen för reläspolen under hela manövreringen.
Strömbrytare som kan hålla strömkretsen permanent stängd är olämpliga. Funktionen hos impulsrelät skulle inte längre vara aktuell och ett permanent strömflöde genom spolen kan överhettas och skadas.
Glimlampströmmen flyter via spole på impulsbrytare.
Vissa installations-knappar har fortfarande en glimlampa (G) inbyggd så att man i mörkret hittar strömbrytaren för trapphuset bättre.
I viloläge när ljusströmbrytaren inte används, flyter glimlampströmmen via reläspolen.
Strömmen är dock så låg att reläet inte aktiveras. Det är dock viktigt att se till att summan av alla glimlampningsströmmar inte överstiger den maximalt tillåtna glimlampströmmen i strömstöts-kopplingsrelän.
De respektive maximala värdena kan hämtas från apparatens tekniska data.
Till en del erbjuds ytterligare speciella kondensatorer från tillverkarna, som ansluts parallellt till spolen. Eftersom glimlampströmmen då flyter som reaktiv ström över kondensatorn avlastas spolen.
Was är en elektronisk impulsbrytare?
Lika genial som ett elektromekaniskt strömstötsrelä har det också nackdelar.
På grund av den mekaniska spärrmekaniken uppstår ett inte obetydligt växlingsljud, som alla säkert en gång hört. Dessutom är funktionaliteten betydligt begränsad.
Det var till sist de avgörande skälen till att utveckla elektroniska impulsbrytare eller till och även multifunktions-strömstötsrelä.
Genom användning av vanliga kopplingsrelä har kopplingsljudet reducerats betydligt. Och sedan man använt ett bistabilt kopplingsrelä kunde även stand-by-förlust minimeras.
Elektronisk impulsbrytare har omfattande anslutningsmöjligheter och inställningsmöjligheter.
Men det är inte alla fördelar.
Tack vare den minimala effektförbrukningen kan de elektroniskt styrda multifunktions-strömstötrelä styras med en universal-spänning på 8 - 230 V.
Tack vare den elektroniska styrningen är multifunktion, fast ljus vid längre knapptryckning, tidsmässigt inställbar återfallsfördröjning eller automatiska frånslagningar möjliga utan problem.
För att kopplingskontakterna på relät ska kunna skonas, genomförs växlingen i nollgenomgång av växelspänning. Denna ”skonsamma omkoppling” förlänger också livslängden för lågenergilampor och konsumenter med förkopplingsdon.
Was följas när du väljer en strömbrytare?
Om en defekt impulsbrytare ska bytas ut, rekommenderas samma typ igen. Detta ger den stora fördelen att reservströmbrytaren 1:1, som den defekta brytaren kan anslutas.
Om detta inte är möjligt, måste man kontrollera hur den defekta brytaren har varit ansluten för att hitta en lämplig ersättningstyp. Ofta finns små anslutningsomkopplingsbilder direkt på strömstötsrelät, som i ett fall hjälper till.
I tveksamma fall måste anslutningar bestämmas med hjälp av lämpliga mätinstrument.
Obs!
De vanligaste fastestaren i skruvmejselform är helt olämpliga!
Om lampknappar med glimlampor är installerade får den faktiska glimlampströmmen inte överstiga den maximalt tillåtna glimlampströmmen i strömstöts-omkopplingsrelät.
Vid nyinstallationen finns alla möjligheter öppna och du kan välja vilken produkt som ska användas.