Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värmer om termosäkringar
Hur fungerar termosäkringar och hur är de uppbyggda?
Vad används termosäkringar för och was bör beaktas vid monteringen?
Hur är termosäkringar specificerade?
Was tänk på när du väljer och använder termosäkringar?
Energi används i alla elektriska eller elektroniska enheter. .
Alstrar värme som i viss mån kan ledas bort, så att de tekniska komponenterna och omgivningen inte skadas. Vid störningar, alltså vid onormal drift, t.ex. kortslutning eller överbelastning, men även vid yttre påverkan som hindrar värmeavledningen, kan temperaturen inuti apparaten stiga till oacceptabelt höga nivåer. Det finns inte bara en risk för att apparaten skadas eller till och med förstörs. En överhettad apparat utgör också en brandrisk för omgivningen. aus. För att förebygga dessa risker bör anordningar och tillbehör som normalt används inomhus, vid sidan av säkringar som skyddar mot överström, även vara utrustade med säkringar mot överhettning, det vill säga termosäkringar eller temperatursäkringar.
Hur fungerar termosäkringar och hur är de uppbyggda?
En termosäkring består av två kontakter som är ordentligt hopkopplade med en metallisk smältinsats, t.ex. av Woodmetall. Denna metall som används för sammankoppling har en definierad smältpunkt. När denna uppnåtts smälter metall och kontakten samt den slutna strömkretsen bryts. Öppningen av kontakten stöds av en fjäder, som också ser till att avstängningen sker på kort tid och att kontakten inte faller tillbaka. Detta innebär att denna typ av temperatursäkring är en icke-backningsbar anordning som inte kan återanvändas efter att den först har utlöstes och som måste bytas ut mot en ny anordning. Kontakterna finns i ett litet hölje, oftast rör av eldbeständigt isoleringsmaterial med axiella, i vissa utföranden även radiella anslutningar. Denna konstruktion säkerställer att ingen flamma eller ljusbåge kan tränga ut utanför den tidpunkt då termosäkringen aktiveras, vilket kan leda till brand. Den smälta kontaktmetall som skulle skada enheten eller miljön får inte heller komma ut.
Dessutom finns det återställningsbara temperatursäkringar som kan slås på manuellt efter att överhettningshastigheten har svalnat. I dessa finns en bimetall, som när den når sin önskade temperatur böjs så långt att en fjädermekanism öppnar kontakten. Med en tryckknapp kan fjädern återställas i drifttillstånd efter avkylning.
Vad används termosäkringar för och was bör beaktas vid monteringen?
Typiska tillämpningar
Av termosäkringar är överhettningsskydd för transformator- och motorlindningar, nätenheter, förkopplingsdon, magnetventiler, elektriska värmeapparater, varmvattenberedare, elektroniska kopplingar, särskilt effektnivåer och mycket mer. Användningsområdet omfattar både konsumentprodukter som kaffebryggare, grillar, strykjärn och frityrgrytor, och professionella tekniska system som styrenheter, ställdon, ställverk.
Ett effektivt skydd mot överhettning beror inte bara på de tekniska egenskaperna hos temperatursäkringarna, utan även på monteringen och den rätta placeringen. Eftersom temperaturen kan nå ett oacceptabelt högt värde punktvis och snabbt monteras termosäkringar så nära de komponenter som ska skyddas som möjligt. För motorer eller transformatorer integreras temperatursäkringarna direkt i lindningarna, för att få så effektivt skydd som möjligt mot kritisk överhettning.
Hur är termosäkringar specificerade?
De viktigaste tekniska parametrarna för termosäkringar är:
TF – märkningstemperatur eller nominell aktivationstemperatur: Den temperatur vid vilken säkringen definitivt har stängts av eller avbrutits.
Th – Hålltemperatur: Maximal temperatur som inte leder till att säkringen löser ut, men som kan sänka kopplingstemperaturen på ett längre sätt.
IR-driftström som säkert leder och slår av temperatursäkringen.
IP - maximal impulsström, som kortvarigt kan leda temperatursäkring.
Ur – maximal märkspänning, det är den spänning som är avsedd för temperatursäkring.
De tekniska egenskaperna hos temperatursäkringar anges i standarden din en 60691.
Den mekaniska konstruktionen kan vara olika: Det finns versioner med axial ledda anslutningstrådar, men även med anslutningar på sidan, radialt och parallellt exporterade. Dessutom finns utföranden som har kontakter på sidan för flatstift. Den senare versionen har fördelen att termosäkringen kan bytas ut utan lödning.
De flesta termosäkringar har en öppnarkontakt, det finns för speciella användningar, men även modeller med slutarkontakt.
Was tänk på när du väljer och använder termosäkringar?
Det viktigaste kriteriet är förutom märkspänning och märkström mätningstemperaturen. Detta är den temperatur som under inga omständigheter får överskridas i apparaten. Värdet är resultatet av temperaturgränsvärdena, de komponenter som ska skyddas, t.ex. motorlindningar eller elektronikkomponenter. Vid val av termosäkring bör man alltid ta hänsyn till avståndet mellan den högsta tillåtna temperaturen i instrumentet och mätningstemperaturen för att undvika att den totala konstruktionen utsätts för punktlig överhettning på grund av termisk tröghet. En annan möjlighet är att välja den högsta tillåtna arbetstemperatur som kan förekomma i apparaten efter hållningstemperaturen. Även här ska ett säkerhetsavstånd till det angivna värdet fastställas.
Om inte backningsbara termosäkringar har utlösts, måste de bytas ut mot nya. Innan du byter ut bör dock orsaken till överhettning av apparaten hittas och elimineras. Som ersättning får endast termosäkringar med samma tekniska data användas, annars garanteras inte skyddsfunktionen.