Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om lutnings- och flottörbrytare
Was lutningsströmbrytare eller flottörströmbrytare?
Hur fungerar lutningsströmbrytare och flottörbrytare och hur är de uppbyggda?
Vilka utföranden finns det för lutnings- och flottörbrytare och was bör beaktas vid val och i drift?
Was lutningsströmbrytare eller flottörströmbrytare?
För att vätskenivån i behållaren ska kunna kontrolleras och hållas på en viss nivå måste det finnas en möjlighet att, beroende på nivån, utlösa en kopplings- eller kontrollfunktion för en ventil, en pump eller en elektronik. För detta ändamål finns det lutningsströmbrytare och flottörströmbrytare. Dessa omkopplare, som är beroende av vätskans nivå, är lämpliga för reglering och kontroll av nivån i fråga om kemikalier, processteknik, livsmedelsteknik, husteknik eller liknande. Sådana kopplingsanordningar används också för att utföra säkerhetsfunktioner mot spill eller tömning av behållare.
Hur fungerar nivåbrytare och nivåvakt och hur är de uppbyggda?
Vid lutnings- och flottörströmbrytare använder man en flytkropp i en vätska vars mekaniska kraft används för att manövrera en brytare. Denna kraft kan direkt påverka kopplingsmekanismen eller indirekt, till exempel via en magnet, verka på en reedkontakt. Det finns versioner med slutkontakter och öppningskontakter.
I lutningssensorn eller i lutningssensorn ska flottören placeras på eller i en arm eller ett rör som är fäst på sidan av modulen, vars lutningsvinkel beror på höjden på den nivå som vätskan ska mätas. I den rörliga armen sitter en magnet och gentemot den fasta delen en reedkontakt, som stänger när magneten närmar sig.
Flottörströmbrytare har, som namnet antyder, som flytkropp en ihålig kropp med luft, en flottör som rör sig upp och ner på ett stigrör beroende på vätskans nivå. Även här aktiveras vid en viss inställning en kopplingskontakt som stänger eller bryter kretsen.
En ytterligare variant är dykarbrytare som används som lutningssensor i samband med dränkbara pumpar. Det är ett hermetiskt slutet hölje som hålls kvar från flytningen till vätskeytan. Kabeln som är fäst på pumpen håller fast brytaren så att den beroende på nivå visar uppåt eller nedåt. I höljet kan en metallkula röra sig fritt. Visar strömbrytaren uppåt, dvs. när behållaren är full, sätter kulan på en mekaniskt styrd kopplingskontakt som aktiverar pumpen. När pumpen har sänkt nivån rör sig dykarbrytaren i ett annat läge så att kulan inte längre ligger på strömbrytaren. Pumpen stängs av. Den nivå på vilken pumpen slår på eller stängs av avgörs av den variabla längden på anslutningskabeln.
Positionerna för till- och frånkoppling skiljer sig i dessa strömbrytare, så att det däremellan uppstår en hysteres som leder till fler eller mindre stora nivåsvängningar i behållaren.
Eftersom delar av dessa kopplingar kommer i kontakt med vätskor, måste det finnas en säker separering mellan den elektriska kontakten och mekanismen för att luta eller simma. Detta uppnås genom att elementen monteras i hermetiskt slutna delar av höljet. Här fungerar användningen av permanentmagneter för drift av reedbrytare, som inte kräver någon elektrisk anslutning utåt.
I databladen anges även värdena för tillåten elektrisk bryteffekt av kontakterna. De maximala kopplingsströmmarna och brytspänningarna får inte överskridas under drift. Vid koppling av induktiva laster som reläer, kontaktorer och motorer är det viktigt att se till att spänningstoppar inte låter kontakterna bränna.
Den störningsfria funktionen hos lutnings- och flottörbrytaren beror på viskositeten i vätskan, som i regel är temperaturberoende. Om detta blir för tjockflytande, kan flottören inte längre röra sig rätt eller till och med limma.
Eftersom flytkropparnas flytkraft orsakas av den vertikala kraften, spelar rätt monteringsläge en viktig roll för en korrekt funktion av en lutnings- och flottöromkopplare. De relevanta uppgifterna i databladen ska beaktas för att förhindra att flytkropparna fastnar utan att röra sig fritt.
Kablarna till de elektriska brytarna ligger inte under vätskenivån utom vid dränkbara brytare. Trots detta måste man här använda genomgångar med stopar, eftersom de kan vara våta eller fuktiga i omgivningen.
Tiltströmställare och flottör lämpar sig för användning i olika vätskor, som inte bara kan innehålla ofarliga ämnen som vatten, utan även aggressiva medier som oljor, lut och syror. Det kan också röra sig om vätskor som uppfyller särskilda krav på hygien och renhet. Exempel på detta är användning inom dryckes-, livsmedels- och läkemedelsindustrin. Här spelar material från kopplingsenheterna en viktig roll, eftersom de måste vara lämpliga för respektive användningsområde och användningsområde.
Vilka versioner av lutnings- och flottör finns och was tänk på vid valet och i drift?
Kraven för varje tillämpning bestämmer den praktiska utformningen av respektive lutnings- och flottörbrytare. Särskilt material som kommer i kontakt med media skall vara lämpligt för det avsedda ändamålet. Polypropen (PP) är t.ex. beständig mot vattenhaltiga lösningar av salter, starka syror, alkalier och tvättvätskor upp till 1200, rostfritt stål lämpar sig t.ex. för livsmedel och läkemedelsprodukter. För andra aggressiva ämnen, såsom oljor, drivmedel, organiska lösningsmedel osv., ska särskild plast väljas, vars egenskaper anges i respektive datablad.