Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Skapa mer information till USB-nav och gränssnittfördelare
USB är det främsta standardgränssnittet för aktuella datorer. Så gott som alla tillbehör - från USB-minne till skrivare - upptar en USB-port. Men was gör när alla kontakter på datorn är upptagna? Helt klart: En USB-hubb måste her.
Överblick över USB-nav och gränssnittsfördelare
Aktuella standarder
USB on-the-Go
Aktiv och passiv USB-fördelare
De olika USB-kontakttyperna
Was att beakta när du köper USB-hubbar och gränssnittsfördelare?
Vårt praktiska: USB-nav med inbyggd SD-kortläsare för resan
FAQ - vanliga frågor om USB-hubbar och gränssnittsfördelare
Överblick över USB-nav och gränssnittsfördelare
Antagligen känner du igen problemet: Du behöver bara en mus, ett USB-minne, en smartphone och sedan kanske ansluta skrivaren till den bärbara datorn – och alla USB-portar är upptagna. En USB-fördelare är en enkel och prisvärd lösning för att öka antalet anslutningsmöjligheter. De användbara fördelarna finns som små och kompakta nav, som oftast har fyra till fem portar, som utan problem får plats i fickan och därmed alltid är med på resan. För stationär drift på skrivbordet finns betydligt större modeller med 10 eller fler portar. Vissa varianter erbjuder separat in- och urkopplingsbara portar. Det kan vara praktiskt för att helt avaktivera oanvända enheter och dessutom spara energi. Många enheter har en LED-indikering som visar vilka portar som för närvarande är aktiva. Dessutom kan hubbar vara utrustade med andra användbara funktioner, till exempel med en inbyggd Ethernet-adapter eller en läsare för SD-kort.
USB-nav kan vara utformade som enheter med hus eller som instickskort eller frontfack för inbyggnad i datorn. Dessutom finns inte bara fördelare för USB, utan även hubbar för det seriella gränssnittet RS232. Den används fortfarande av olika enheter som UPS-system eller streckkodsläsare. Dessutom finns det fördelare för FireWire eller DisplayPort.
Aktuella standarder
Specifikationen för USB-standarden antogs redan 1998. Eftersom de gamla standarderna USB 1.0 och 1.1 inte längre spelar någon roll, börjar vi direkt med USB 2.0. Gränssnittet ger en bruttodatahastighet på maximalt 480 Mbit/s, varav ca 40 byte/s återstår. Den maximala strömstyrkan ligger på 0,5 A och den maximala effekten på 2,5 watt. En titt på specifikationerna visar att USB 2.0 inte passar för lagring av stora filer på grund av den relativt långsamma hastigheten.
I uppföljaren USB 3.0 har bruttodatahastigheten höjts till 5 Gbit/s (ca 450 Mbyte/s netto). Strömstyrkan ligger här på 0,9 A och den maximala effekten på 4,5 watt. Utvidgningen USB 3.1 Gen 1 förändrar inte överföringshastigheten; vid användning av USB-C-kontakten kan den maximala strömstyrkan dock stiga till 3 A och prestandan till 15 watt. Den ökade prestandan är särskilt användbar vid laddning av externa enheter. Ytterligare en tydlig höjning av hastigheten är möjlig med USB 3.1 Gen 2. Bruttodataöverföringshastigheten har fördubblats med 10 Gbit/s jämfört med Gen 1. Nettot återstår ca 800 MByte/s. Strömstyrka och maximal effekt förblir däremot oförändrade.
Den aktuella iterationen av USB-standarden är versionen USB 3.2 (version 2019). Även i detta fall kommer bruttodatahastigheten att fördubblas jämfört med 3.1:e gen 2. Dessa är nu 20 Gbit/s, was netto motsvarar ungefär 2 GB/s. Med USB 3.2 används för första gången USB-C-kontakten utan undantag. Strömstyrka och effekt stannar på 3.1 Gen 2 och ligger därmed vid maximalt 3 A och 15 watt. Nästa stora utvecklingssteg av gränssnittet blir USB 4. Här kan man förvänta sig en bruttodatahastighet på 40 Gbit/s.
USB on-the-Go
En USB-enhet ansluts oftast till en dator. Den fungerar som värd och tillhandahåller drivrutiner och programvara som behövs för att identifiera den anslutna enheten. På så sätt är det inte möjligt att kommunicera direkt mellan två USB-enheter. Med USB on-the-Go, kort OTG, finns alternativet att en USB-enhet inom en viss ram kan användas som värd. Till exempel kan en kamera skicka bilder till en skrivare utan att behöva gå omvägen via datorn. Det fungerar bara om båda enheterna är OTG-kompatibla.
Aktiv och passiv USB-fördelare
Anslutna enheter som en mus eller ett USB-minne försörjs med ström direkt via USB-porten. Alla portar på ett nav delar dock spänningen som via kabeln tillhandahålls av datorn. Eftersom navet vanligtvis bara ansluts till en USB-anslutning har navet bara den energi som ger en anslutning. Med USB 3.0 skulle det till exempel vara 0,9 A och 4,5 W, som navet måste fördela på alla sina anslutningar. Om alla portar används på en sådan passiv fördelare kan det hända att en ansluten enhet inte fungerar. I detta fall räcker inte spänningsförsörjningen längre. Detta problem kan man kringgå med ett aktivt nav. Dessa apparater har en separat nätenhet som ser till att full effekt finns tillgänglig på varje separat anslutning. På så sätt kan även fördelare med 10 eller fler anslutningar användas utan att förlora prestanda vid flera eller full beläggning.
De olika USB-kontakttyperna
USB-standarden förutser olika kontakttyper som ersätts från USB 3.2 av typ-C-kontakt. Den rektangulära typ-A-kontakten är den vanligaste formen och används i de flesta enheter som ska drivas på en dator. Spannet av enheter sträcker sig från inmatningsutrustning via externa hårddiskar till skrivare och skannrar.
Kabel med en typ-B-kontakt används i regel för anslutning av kringutrustning som skrivare till datorn. Eftersom det knappt finns någon dator med ett uttag av typ B, har sådana anslutningskabel för skrivare vanligtvis på andra sidan en typ-A-kontakt. Mini-USB-kontakten är betydligt mindre än typ-A-kontakten och används främst på kameror, MP3-spelare och andra mindre enheter. Även i detta fall har motsvarande kabel ofta en kontakt av typ A på den motsatta sidan, vilket möjliggör anslutning till en dator. Micro-USB-kontakten är en ännu mindre utgång. Den används fortfarande i många mobiltelefoner. Kabeln med mikro-USB-kontakt är också utrustad med typ-A-kontakter för anslutning till datorn eller en USB-laddare.
Was att beakta när du köper USB-hubbar och gränssnittsfördelare?
Precis som så ofta är frågan om användningsområden avgörande även vid köp av en USB-hub. Reser du mycket? Då bör du välja en kompakt fördelare utan extra nätenhet. Fyra till fem portar bör vara tillräckliga för de allra flesta fall. Med en hubb som primärt används hemma vid skrivbordet eller på kontoret, bör du däremot helst använda en aktiv modell med extra nätenhet. Tänk på hur många portar du behöver innan du köper. Ju fler anslutningar en hubb erbjuder, desto dyrare är den för vanlig. Det rekommenderas att inte köpa en USB 2.0-hubb, utan istället skapa en modern 3.0-modell. Du behöver för övrigt inte vara orolig för kompatibiliteten: En USB 3.0 -enhet fungerar som vanligt även på ett USB 2.0-gränssnitt och tvärtom. En 3.0-hårddisk som ansluts till en 2.0-port arbetar dock endast med en maximal hastighet på 2.0.
Vårt praktiska: USB-nav med inbyggd SD-kortläsare för resan
När du reser mycket är det klokt att använda det till ett kompakt och robust USB-nav som har ett tåligt hölje av aluminium. Vissa USB-fördelare är utrustade med en inbyggd SD-kortläsare och besparar dig därmed att ta med ytterligare en enhet.
FAQ - vanliga frågor om USB-hubbar och gränssnittsfördelare
Was är USB-C?
Detta är inte en överföringsstandard, som till exempel USB 3.0. USB-C definierar bara kontakten som till exempel kan anslutas via Thunderbolt eller USB 3.2. Arbetar i bakgrunden Thunderbolt, kan USB-C även överföra DisplayPort, ljudsignaler eller PCI Express.
Was är fördelarna med USB-C?
Kontakten har fördelen att den är mycket liten och att portarna på datorn får ställa in kompakta format. På så sätt kan bärbara datorer konstrueras ännu tunnare, t.ex. tillverkaren Apple med sina enheter. Dessutom är kontakten helt vridsäker och kan därför lätt sättas in även i mörker, was lätt att bli in för smartphones. Även när det gäller strömförsörjning innebär USB-typ-C ett stort framsteg: Standarden är upp till en effekt på 100 watt. På så sätt kan inte bara mindre enheter som MP3-spelare eller mobiltelefoner laddas via USB, utan även bärbara datorer. Bakom typ-C-kontakten ligger Thunderbolt-protokollet, vilket gör det möjligt att med bara ett uttag ladda antingen en bärbar dator, ansluta en kompatibel skärm eller utöka datorn med ett externt grafikkort.
Till min USB-hubb finns en anslutning bredvid vilken en batterisymbol finns. Was upp?
Det handlar om en så kallad snabbladdningsanslutning som du kan använda för laddning av din smartphone eller surfplatta. Jämfört med andra portar på hubben erbjuder Charge-port en betydligt högre strömstyrka, som med kompatibla enheter möjliggör en snabb laddning.