Rådgivare
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Värt att veta om WLAN-repeater
Was är WLAN-repeater?
Hur fungerar en WLAN-repeater?
Was tänk på när du använder en WLAN-repeater?
Was är dualband-repeater?
Was är Crossband-funktionen hos WLAN-repeater?
Was bandstyrning?
FQs till WLAN-repeater
Was är WLAN-repeater?
WLAN (Wireless Local Area Network = trådlöst, lokalt begränsat nätverk) ansluter moderna enheter som smartphones, surfplattor, bärbara datorer, tv och HD-streamingenheter bekvämt med hemmanätverket och därmed till internet. Som signalkälla används en WLAN-router som vidarebefordrar den information som normalt har mottagits via kabel till slutenheterna.
Tyvärr blir WLAN-signalen allt svagare ju längre bort smartphone, surfplatta och co. från routern. Om du dessutom även ligger väggar eller tak i stålbetong däremellan, blir surfupplevelsen massivt trimmad. Vid dålig WLAN-mottagning laddas de uppkopplade länkarna endast i snigelfart.
Det behövs inte mycket för att massivt begränsa WLAN-räckvidden. Medan signalstyrkan i teorin borde räcka för att överbrygga ett antal rum, räcker det ofta med ett eller två väggar för att låta surfupplevelsen bli ett toleransprovare.
Lösningen på detta problem är så kallad WLAN-repeater från Conrad Online Shop. Denna repeater ökar räckvidden för signalen och gör det möjligt för dig att hålla en stabil anslutning till nätverket även på avstånd till routern. Det är inte bara praktiskt att surfa: På skrivare eller NAS-server i nätverket kan du på så sätt också få tillgång till pålitlig information.
Det är en viktig aspekt vid uppspelning av serier, foton eller musik som finns lagrade på NAS (nätverkshårddiskar). På så sätt kan du njuta av media utan avbrott.
Hur fungerar en WLAN-repeater?
WLAN-repeatern har sitt namn tack vare den uppgift den utför: Från engelska, upprepar repeatern signalen från routern för att möjliggöra anslutning även på längre avstånd till källan.
WLAN-repeatern fångar upp signalerna trådlöst från routern och skickar dem vidare. Dessutom kan repeatern enkelt sättas in i vägguttaget. Vissa modeller har till och med ett inbyggt eluttag så att ingen strömkälla går förlorad i rummet.
Extra LAN-port.
Även bra: Vissa repeater har dessutom en LAN-anslutning. På så sätt kan även apparater som bara har en trådbunden nätverksanslutning anslutas till WLAN-nätet.
Var och en av oss har störningskällor för WLAN-signalen i bostaden eller i hemmet. Det är ofta saker som vi inte ens misstänker har någon inverkan på vår Internetuppkoppling. Till exempel:
- Tjocka väggar (eller gipskartongväggar)
- Elledningar
- Vattenledningar
- Stora elektriska apparater med metallhölje som mikrovågsugnar
- Värmeelement eller golvvärme
- Drift av enheter med Bluetooth-anslutning
Placeringen av din WLAN-repeater bör också vara smart. Om repeatern ligger för långt bort från routern kan den inte ta emot rätt signal och därmed inte förstärka eller skicka vidare signalen. Vissa repeater-modeller använder LED:er för att visa i vilken utsträckning WLAN-anslutningen till routern är viktig.
Was tänk på när du använder en WLAN-repeater?
En befintlig WLAN-signal kan upprepas med en repeater. Jämfört med "språk" blir signalen helt enkelt "högre". WLAN-täckningen utökas, men hastigheten ökas inte.
Installation av ett WLAN-repeater fungerar även för tekniska lekmän: Med en knapptryckning integreras repeatern automatiskt med WPS - det vill säga Wi-Fi Protected Setup - i hemnätverket.
Naturligtvis behöver du inte oroa dig för din datasäkerhet även om du använder en repeater. Tack vare modern krypteringsteknik genom WPA2 skyddas alla data fortfarande mot oönskad åtkomst från tredje part. Repeatern i hemmet använder samma lösenord som routern Du kan även använda flera repeater i huset, men låt dem inte kopiera signalen från varandra, utan från routern.
Vissa WLAN-repeater i Conrad-sortimentet kan dessutom ta upp små saker: En funktion för internetradio eller musikstreaming gör dessa små boxar till praktiska vardagshjältar.
Was är dualband-repeater?
Nu finns det repeater, som fungerar som router eller andra enheter med inbyggda WLAN-adaptrar. Förutom 2,4 GHz-bandet kan den även arbeta i 5 GHz-bandet. Repeatern kallas därför även dualband-repeater. Uppbyggnaden av en dubbel WLAN-anslutning har den stora fördelen att man med 5 GHz-bandet har ytterligare ett frekvensband som inte är lika överbelastat som 2,4 GHz-bandet. Det finns dock fina skillnader i dualband-repeater.
Med denna
repeater kan du välja mellan 2,4 GHz och 5 GHz och bestämma på vilken frekvens du ska arbeta. Om repeatern ligger på 5 GHz, sker den trådlösa förbindelsen mellan routern och terminalenheterna (klienter) endast på 5 GHz. En WLAN-enhet på 2,4 GHz kan sedan inte anslutas till routern via repeatern.
Samtidig användning av 2,4 GHz och 5 GHz
sänder denna repeater och tar emot samtidigt på båda frekvensbanden. Frekvensområdena för respektive terminalutrustning är dock i regel fixerade. Det innebär att om en bärbar dator är ansluten till repeatern på 5 GHz skickas det även skickas vidare till routern med dualband med 5 GHz. En surfplatta som används samtidigt och som är ansluten till repeatern via 2,4 GHz vidarebefordras även med 2,4 GHz till dualband-routern.
Skillnader mellan de två WLAN-frekvensbanden
2,4 GHz WLAN-frekvensband | 5 GHz WLAN-frekvensband | |
---|---|---|
Räckvidd | Långt är väl täckt | Närområdet täcks mycket bra |
Dataöverföringshastighet | Hög | Mycket hög |
Felsäkerhet | Mindre störsäkerhet | Hög störningssäkerhet |
Klientstöd | Alla WLAN-enheter | WLAN-enheter av den nya generationen |
Överlappande kanaler | max. 3 | Upp till 23 |
Helst för: | Användning med lägre datagenomströmning som e-post-trafik, surfning | Användningsområden med hög Hohem som streaming och nerladdningar av stora filer |
Was är Crossband-funktionen hos WLAN-repeater?
Repeater tar emot en befintlig WLAN-signal från routern, upprepa den och skicka den vidare. Principiellt går mycket hastighet förlorad, eftersom endast en enhet (router eller repeater) kan sända på en frekvens. Det måste alltså vänta tills repeatern har tagit emot all information innan den kan skicka den vidare. Repeater med Crossband-funktion är ett undantag.
Dessa kan tas emot på en frekvens och skicka samtidigt på en annan frekvens. Dataströmmen korsade nästan i repeatern från en frekvens till den andra = Crossband. Endast med denna teknik kan router och repeater skicka och ta emot samtidigt utan tidsfördröjning. På så sätt garanteras en stabil anslutning även vid störande Bluetooth-anslutningar eller på längre avstånd.
För drift av Crossband-repeater bör alla enheter i hemnätverket kunna bearbeta båda frekvenserna 2,4 + 5 GHz (dualband).
Was bandstyrning?
Med teknik Band Steering kommer idén med Dual-WLAN konsekvent fram. Många moderna enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer använder redan alternativ användning av två WLAN-band. I detta scenario stöder enheterna både det 2,4 och 5 GHz WLAN-bandet och kan vid behov fortsätta dataöverföringen på det band som är mindre pressat. Vid undvikande av det i regel betydligt mindre använda 5 GHz-bandet, känns en betydande förbättring av WLAN-prestandan ofta direkt märkbar.
Band Steering är det enda som en FRITZ! Box-router eller FRITZ! WLAN-repeater (med FRITZ!OS 6.90 eller högre) automatiskt tar över bandstyrningen. Alltså utan att användaren behöver göra någonting, avgörs automatiskt vilken dubbelbandskompatitiv enhet som kommunicerar på vilket band. På så sätt är enheter mycket effektivare anslutna i det trådlösa nätverket, vilket was i en märkbart förbättrad dataöverföringshastighet.
FQs till WLAN-repeater
Router, repeater, brygga eller accesspunkt - var ligger skillnaderna?
Router:
En router fungerar som gränssnitt mellan ett nätverk, t.ex. ett privat hemnätverk som är uppbyggd via kabel (LAN) eller trådlöst (WLAN) och som nätverksoperatör eller internetleverantör. Den ansluts antingen till telefon- eller kabeldosan och möjliggör för enheter i hemnätverket en anslutning till internet.
Repeater:
En repeater tar emot en WLAN-signal och upprepar det. Därigenom utökas räckvidden för WLAN-nätverket och enheter som annars bara har dålig eller ingen WLAN-mottagning kan få en bra WLAN-anslutning till routern och därmed få tillgång till Internet.
Bridge:
En bro (brygga) her skapar en förbindelse mellan två likvärdiga nätverk. En basstation ansluts via LAN-kabel till routern och bygger upp en 5 GHz trådlös anslutning till en mottagare. På mottagaren kan t.ex. enheter som server, datorer, smart-tv eller spelkonsoler anslutas via kabel. Datagenereringen förvaltas av WLAN-bryggan, vilket ger en effektivare användning och färre störningar i det trådlösa nätverket.
Accesspunkt:
En anslutningspunkt fungerar som en router. Den får sina signaler via kabelbunden LAN-anslutning och sänder dem vidare via WLAN. Jämfört med en repeater kan du med en anslutningspunkt uppnå en högre räckvidd för WLAN-nätet och samtidigt snabbare hastighet.
Was innebär WLAN N resp. WLAN AC
Med bokstavsbeteckningen ”N” eller ”AC” avses WLAN-standarderna (IEEE 802.11n eller IEEE 802.11ac). WLAN-standarderna skiljer sig bland annat i sin dataöverföringshastighet. Med WLAN N är dataöverföringshastigheter på upp till 150 Mbit/s möjliga i 2,4 GHz-frekvensområdet. Vid användning av tre antenner kan det maximala värdet ökas upp till 450 Mbit/s. Ännu högre dataöverföringshastigheter är med WLAN N bara möjliga med dualband-routrar, som använder 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet samtidigt. Då är upp till 900 Mbit/s möjligt.
Med WLAN AC är överföringshastigheter på upp till 1.300 Mbit/s tillgängliga i 5 GHz-området. Alla dessa uppgifter är dock teoretiska värden som i bästa fall uppnås under optimala förhållanden i laboratoriet. I praktiken är de maximala värden som kan uppnås betydligt lägre på grund av lokala förhållanden.